De nieuwe Ford Focus RS Revoknuckledt in 2015 naar de showroom

Focus RS 2013

De kogel is dan toch door de kerk. Ford maakt een nieuwe Focus RS, zonder vijfcilinder, als vijfdeurs, met fwd en tegen 2015 te verwachten in de showroom. Dat vertellen de hoge rangen van de Ford Company aan Autocar.

One Ford to rule them all

In maart vorig jaar vielen fans van voorwielaangedreven gebakjes nog in een diepe put toen Ford bekend maakte dat ze de ontwikkeling van de Focus RS on hold hadden gezet. De constructeur wou zich concentreren op de "One Ford" strategie (één model voor heel de wereldmarkt. Zoals te zien bij de nieuwe Ford Kuga). Voorwielaangedreven Ford liefhebbers moesten het dan maar doen met de - ook al geen straf - Focus ST.
Nu, bijna een jaar later, zegt Ford weer volop bezig te zijn met de Focus RS. Ze zijn geslaagd in hun "One Ford" opzet op de wereldmarkt en kunnen aan de slag gaan met het opvullen van de nichemarktjes.

Eén cilinder minder

De nieuwe Focus RS verliest wel zijn heerlijke vijfcilinderroffel. In de plaats krijgt hij een 2.3l grote ecoboost viercilinder die via Ford's Sound Symposer (een klepje dat open gaat tussen de motorruimte en de cabine) toch ook voor een leuke noot zou moeten zorgen. In de Focus ST slaagde ze al in deze opzet.
De motor krijgt verder een aangepaste turbo en directe injectie voor meer oomph, of in marketingtaal: "Een beter brandstofverbruik". Wat de exacte kracht van de viercilinder is, weten we nog niet. Al zal het waarschijnlijk ergens tussen de 330pk en 350pk liggen.

Focus RS 2013

Voorwielslidderen

Voorwielaandrijving blijft het typerende item voor de Focus RS. Hoewel Ford een tijdje heeft geëxperimenteerd met elektromotoren op de achteras (te duur/ te complex) en vierwielaandrijving (te zwaar/ onhandig), blijven ze toch vast aan de aandrijving op de voorste poten. Om te zorgen dat de wielen toch nog iets van grip kwijt kunnen in de bochten krijgt de RS een sperdifferentieel en een nieuwe generatie Revoknuckle.
Aangepaste remmen, banden en ophanging zullen er ook bij deze generatie voor zorgen dat je met een strak sturend gebakje onderweg bent.

Verstevigde Isofix bevestigingspunten

De Focus RS zal enkel te koop zijn als vijfdeurs (wat logisch is, want er is helemaal geen 3deurs Focus meer in de line-up). Een Clipper variant is onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten. Renault zagen we ook al hetzelfde trukje uitvoeren met de Clio R.S., die is er ook enkel als vijfdeurs. Johny's krijgen tenslotte ook ooit kinderen. Dat die kinderen gediend zijn met een whiplash elke keer je gas geeft, is een andere vraag natuurlijk. Om nog maar te zwijgen over moeder de vrouw.

Focus RS 2013

Wat nog?

Er wordt gespeculeerd over een Mondeo Coupé RS en een Fiesta RS, maar die zijn in de diepvries gelegd door Ford wegens de Europese Crisis. De Mustang komt wel naar Europa. Die zal ook worden gewassen in de "One Ford" strategie en krijgt diezelfde 2.3l ecoboost motor als die van de Focus RS. In de Mustang zal deze wel recht liggen (lees: niet dwars zoals bijna alle viercilinders in Europese wagens). De Mustang komt in 2014 naar Europa, voor de Focus RS moeten we wachten tot 2015.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Carlos 14:32
afbeelding van Carlos

Kan aan mij liggen maar dat het een 5-deurs is, spreekt mij wel aan.
Een 3-deurs heeft sportievere looks maar toch...

Cossie 300 21:08
afbeelding van Cossie 300

Jammer van de fwd . Rwd is toch vele malen leuker .

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws