Nissan zegt nee: Fisker komt steeds dichter bij faillissement

Fisker Ocean 2024

Fisker is nu echt bijna aan het einde van zijn latijn. Het Amerikaanse merk zag even een oplossing voor zijn financiële problemen in een deal met een “grote autobouwer” — naar verluidt Nissan — maar daar komt niks van in huis. De deal gaat niet door en Fisker is intussen alvast van de beurs gehaald.

Tweede keer goede keer, of zoiets moet Henrik Fisker gedacht hebben. Na een mislukte poging als ‘Fisker Automotive’, waaronder het de Karma uitbracht, keerde de designer een paar jaar geleden terug naar de automarkt met ‘Fisker Inc’. Deze keer liet hij er echter geen gras over groeien: beginnen deden ze met de Ocean en kort daarop zou het merk de Alaska pick-up, een compactere crossover genaamd Pear én een bloedsnelle cabrio, de Ronin, op de markt brengen — allemaal elektrisch. Toch belandde Fisker opnieuw in de problemen, en die lijken niet meteen opgelost te gaan worden.

1 van 10.000?

Fisker had namelijk financiële hulp gezocht bij een aantal grote autofabrikanten, maar daar lijkt nu niks van in huis te komen. Met één constructeur — volgens de geruchten zou het gaan om Nissan — zat Fisker blijkbaar al best ver in de onderhandelingen, in die mate dat de voorwaarden besproken waren en het contract eigenlijk enkel nog ondertekend moest worden. Nu blijkt die “grote autobouwer” zich toch teruggetrokken te hebben want Fisker meldt in een officieel document aan de US Securities and Exchange Commission — de Amerikaanse waakhond van de beurs, zeg maar — dat het er niet in geslaagd is om een deal te sluiten. Meteen na die aankondiging zakte de waarde van Fiskers aandelen zo dramatisch dat het bedrijf van de beurs gehaald werd.

Fisker Ocean 2024

Fisker zegt nog op zoek te gaan naar andere manieren om het hoofd boven water te houden maar de kans dat dit lukt, wordt steeds kleiner. Eerder zette de constructeur al 15 procent van zijn personeel op straat en de productie van hun eerste en momenteel enige model, de Ocean, werd vorige week voorlopig stopgezet. Daarvan zijn er inmiddels zo’n 10.000 geproduceerd maar slechts de helft daarvan heeft effectief een eigenaar gevonden. Kopers zijn nu eenmaal niet happig om een complex stuk automobiel te kopen van een onbekend bedrijf dat mogelijks binnenkort op de fles gaat… Al is er nu wel een extra reden om zo’n Ocean te kopen: gaat Fisker effectief failliet, dan heb je misschien wel een bijzonder zeldzame EV in handen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws