Vaarwel handbak: Volkswagen Golf GTI enkel met automatische versnellingsbak na facelift

Volkswagen Golf GTI manuele versnellingsbak 2024

Schakel je nog het liefste zelf, dan kijk je straks misschien best even weg. Later deze maand wordt namelijk de Volkswagen Golf gefacelift, inclusief de sportieve GTI... En die laatste laat daarbij de manuele versnellingsbak voorgoed achterwege.

We hoeven het je vast niet meer te vertellen: de manuele versnellingsbak is grondig met uitsterven bedreigd. Dat hebben we deels te danken aan de opmars van de elektrische auto want tenzij je een Japanner met een gek idee bent, heeft een versnellingspook daarin helemaal geen plaats meer. Dat is echter niet de enige reden, want ook steeds meer auto’s met verbrandingsmotoren gooien hun handbakken overboord in functie van automatische versnellingsbakken. Maak bijvoorbeeld kennis met de nieuwste toevoeging in die lijst: de Volkswagen Golf GTI.

Bedankt, Euro 7-hetze

In een gesprek met Automotive News Europe heeft Volkswagens ontwikkelingsbaas, Kai Grünitz, namelijk laten vallen dat de Golf GTI vanaf zijn facelift uitsluitend nog met automatische versnellingsbakken verkrijgbaar zal zijn. Dat deed hij in de kantlijn van de onthulling van een gecamoufleerde Golf GTI op technologiebeurs CES in Las Vegas. Ook dat preproductie-exemplaar beschikte al over het piepkleine automaatpookje en dat was dus geen toeval, want een manuele versnellingsbak zal je er dus niet meet kunnen krijgen… Al zouden blijkbaar niet veel kopers die gaan missen. Volgens de ontwikkelingsbaas beschikte namelijk maar liefst 95 procent van de wereldwijd geleverde Golf GTI’s afgelopen jaar over de DSG-automaat.

Volkswagen Golf GTI teaser 2024

Dat is echter niet de enige reden waarom Volkswagen na 50 jaar productie de handbak uit zijn sportieve Golf wipt. De facelift voor de Golf werd namelijk ontwikkeld temidden van alle twijfel omtrent de nieuwe Euro 7-norm, want die zou aanvankelijk extreem streng worden. De afstelling van de automaat hielp Volkswagen dus om de uitstoot van de GTI binnen de perken te houden, en de beslissing hield stand ook nadat bleek dat Euro 7 lakser dan verwacht zal zijn. Daardoor kan je bijvoorbeeld ook de nieuwe Tiguan en de nieuwe Passat enkel nog met automaten krijgen. Het is nog niet duidelijk of Volkswagen deze lijn ook doortrekt voor de reguliere versies van de Golf.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws