10 Europese road trips voor op je bucket list

10 roadtrips in europa, inspiratie voor vakanties

Nog steeds geen vakantie gepland voor deze zomer? Wij geven je alvast wat inspiratie voor haalbare road trips mee. Van scherpe haarspeldbochten en kastelen tot de Atlantische Oceaan, in Europa kan je het allemaal vinden.

Met een huurauto langs de west kust van Amerika rijden of dwars door Australië van Darwin naar Adelaide trekken heeft ook iets, toegegeven, maar niet iedereen kan daar duizenden euro's aan geven. Voor een mooie road trip moet je niet eens buiten Europa gaan. Wij geven jullie alvast al wat inspiratie voor deze zomer.

Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

Deze 48 kilometer lange weg is al sinds 1935 de hoogste geasfalteerde weg in Oostenrijk. Deze zacht glooiende weg is genoemd naar Grossglockner, de hoogste berg in de Alpenstaat. De weg is aangelegd puur voor het toerisme dus kan in de zomermaanden wel druk zijn, vroeg komen is dan ook aangeraden.

Lengte: 48 KM
Top-tips: Kom vroeg op de dag, 25 Euro tol voor een motor, 35 Euro voor een auto
Bijpassende soundtrack: J Dilla - So Far To Go (Instrumental)

Gorges du Verdon, Frankrijk

Een beetje zoals de Grand Canyon, maar dan in Frankrijk. Met rotswanden die tot 700 meter hoog zijn vult je voorruit zich al vlug met een van de indrukwekkendste uitzichten die Europa te bieden heeft. Plan zeker genoeg stops in om te rusten en om het uitzicht in je op te nemen.

Lengte: 185 KM
Top-tips: Start met een volle brandstoftank want benzinestations zijn er zeldzaam
Bijpassende soundtrack: Ludovico Einaudi - Primavera

Geiranger - Trollstigen, Noorwegen

Van bergen en watervallen tot het uiterst idyllische Geiranger waar cruiseschepen de door Unesco beschermde fjord invaren. Er is een reden dat deze route een van de 18 Nasjonale Turistveger is. De scherpe haarspeldbochten en adembenemende uitzichten over onder andere de Stigfossen waterval staan sinds ons bezoek vast in ons geheugen gegrift.

Lengte: 104 KM
Top-tips: Kan druk zijn dus kom best vroeg op de dag. De weg zelf heeft geen tolstations maar de kans is groot dat je op je doorreis door Noorwegen er wel mee in aanmerking gaat komen. Meer informatie kan je hier vinden. Registreer je je niet op voorhand maak je weinig kans om achteraf een rekening in de bus te krijgen, zo hebben we ook ondervonden.
Bijpassende soundtrack: Venetian Snares - Öngylkios vasárnap

Old Military Road, Highlands, Schotland

Letterlijk in the middle of nowhere van Schotland met weinig verkeer en eindeloze uitzichten over bergen, velden en schapen. Het is zelfs zo afgelegen dat je er verschillende wilde dieren kan spotten. De weg maakt deel uit van een netwerk aangelegd door de Britse regering tijdens de Jakobitische opstand van 1745.

Lengte: 70 KM
Top-tips: Talloze indrukwekkende kastelen zoals Balmoral Castle (het buitenverblijf van het koningshuis) en vlakbij een van de bekendste whisky regio's. Regel voor dat laatste dan wel best een BOB. Pas ook op bij het rijden in de donker, wij hebben ook ondervonden dat herten nogal schadelijk kunnen zijn voor de grille van je wagen.
Bijpassende soundtrack: Captain Beefheart - Zig Zag Wanderer

Route 500, Zwarte Woud, Duitsland

Brede, glooiende en perfect geasfalteerde wegen recht door het Zwarte Woud. Er zijn talloze redenen dat deze regio geliefd is bij zowel auto- als motorrijders. Vertrekken kan vanuit Baden-Baden richting Freudenstadt, beiden ideale uitvalsbasissen voor meerdere excursies.

Lengte: 61 KM
Top-tips: Let er wel op dat deze weg een belangrijke verkeersader is dus overdag best druk kan zijn.
Bijpassende soundtrack: Birdy Nam Nam - The Parachute Ending

Atlanterhavsveien, Noorwegen

Ongetwijfeld bekend van verschillende autoreclames is deze combinatie van rotsen en bruggen ten noorden van Ålesund in Noorwegen. De weg zelf is maar 8 kilometer lang maar is wel omringd door een van den mooiste landschappen die we ooit hebben gezien.

Lengte: 8 KM
Top-tips: Combineer met andere Nasjonale Turistveger. Verschiet ook niet als de Storseisundbrua minder indrukwekkend is in het echt dan op sommige foto's.
Bijpassende soundtrack: 65daysofstatic - Drove Through Ghosts to Get Here

Ring of Kerry, Ierland

Een perfecte manier om een van de mooiste landelijke gebieden van Europa te ontdekken is door de Ring of Kerry te volgen, een 200 kilometer lange route langs de bergen naar de rivieren, meren en stranden van het Emerald Isle.

Lengte: 200 KM
Top-tips: Buiten het seizoen is het een pak rustiger maar kan het weer ook heel wisselvallig zijn.
Bijpassende soundtrack: Howard Shore - Concerning Hobbits

La Route des Grandes Alpes, Frankrijk

Een route die je langs 4 nationale parken en 16 bergpassen brengt, van het meer van Genève helemaal naar Nice. Spectaculaire uitzichten gecombineerd met een Franse gastronomie, moeten we je nog meer vertellen?

Lengte: 684 KM
Top-tips: Vanwege de lengte plan je best alles op voorhand met websites zoals deze van de Grande Traversee Alpes.
Bijpassende soundtrack: Florence + The Machine - Dog Days Are Over

Col de Turini, Frankrijk

Bekend van zowel de Tour de France als van de Rally de Monte Carlo waar deze etappe "nacht van de lange messen" werd genoemd vanwege de koplampen die 's nachts door het landschap sneden.

Lengte: 15 KM
Top-tips: In de zomer pas je best op voor de talloze fietsers die deze haarspeldbochten ook willen bedwingen.
Bijpassende soundtrack: Earth, Wind and Fire - September

BONUS: Linkeroever, Antwerpen

Tijdens de week een grote rij vrachtwagens, tijdens de weekends een indrukwekkend verlaten netwerk van perfect geasfalteerde wegen. Vertrekken kan je aan de Canadastraat in Zwijndrecht om dan zo door te rijden naar Doel via de Hazopweg/Blikken.

Lengte: 25 KM
Top-tips: Pas tijdens de week op voor vrachtwagens en in het weekend voor motorrijders.
Bijpassende soundtrack: Sint Andries MC's - Represent 2000 Antwaarpe

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Sven 14:05
afbeelding van Sven

Laat Me raden: Linkeroever. Top soundtrack erbij, de St Andries MC's. :D

Carlos 09:08
afbeelding van Carlos

Ik mis toch nog een bekende. De Transfagarasan in Roemenië. Even gepasseerd vorig jaar en van bovenaf gekeken, WAUW :-).
Wel enkel open begin van de lente.

Stijn V8 20:26
afbeelding van Stijn V8

Knap artikel Natan. Morgen linkeroever alvast 's checken. :D

Stijn V8 20:26
afbeelding van Stijn V8

Knap artikel Natan. Morgen linkeroever alvast 's checken. :D

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws