Rij-impressie: Hyundai Tucson (2015)

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

Voor de nieuwe generatie van haar C-segment SUV grijpt Hyundai terug naar een vertrouwde naam. De ix35 is niet meer, welkom terug Tucson. Valt er buiten die naam genoeg nieuwigheid te rapen om indruk te maken in het drukbevochten segment? We deden de test in de omgeving van Frankfurt.

Je spreekt het uit als Tjoeson, maar je schrijft het als Tucson. Klinkt die naam trouwens bekend in de oren? Dat kan. Want het Zuid-Koreaanse merk had in het begin van de eeuw de Tucson in het gamma. In 2010 moest die naam echter wijken voor 'ix35' en hoewel dat model de deur uit vloog als dim sums bij een all you can eat-buffet, keert Hyundai nu op haar stappen terug. Tucson, dat moet de sterke naam zijn voor de zogenaamde Hero of the range bij Hyundai. Om maar te zeggen dat het merk hoge verwachtingen heeft van de nieuwe SUV.

Korea goes premium

Visueel zal je alvast merken dat het Hyundai menens is. Tot op heden is de Tucson namelijk één van de knapste vormgegeven creaties van het merk. Daar kan je Peter Schreyer voor bedanken, de man achter onder andere de Audi TT, New Beetle en Kia Sportage. Zijn visie van de C-segment SUV van Hyundai uit zich via een prominente grille, uitgerekte koplampen, gespierde flanken en fraaie achterkant.

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

Hyundai pocht dat het met deze Tucson meer tussen de emotievolle karakterkoppen genre Range Rover Evoque, Mazda CX-5 en Mercedes GLA staat. Awel, we gaan ze geen ongelijk geven. Als je bekijkt naar die eerste generatie uit 2004, dan kan je niet anders dan besluiten dat het merk op tien jaar tijd enorme designstappen voorwaarts heeft gezet.

7 jaar lang flitspalen ontwijken

Over het interieur kunnen we spijtig genoeg niet zo lovend zijn. Dat lijkt eerder op een sterk herwerkte versie van die uit de ix35. Pas op, op zich is daar niets mis mee, maar er valt iets te veel harde plastiek te bespeuren op dashboard, deurpaneel en middenconsole. Een wat gemiste kans, want met de i20 tonen de Zuid-Koreanen aan dat ze best weten hoe soft touch plastiek er uit ziet.

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

Qua materiaalgebruik dus geen hoogvlieger, op het vlak van afwerking en technologie is het dat weer wel. Zo krijg je tegenwoordig een 8-duims infotainmentscherm dat een navigatie tevoorschijn tovert die maar liefst drie keer sneller werkt dan bij de ix35. Daarnaast maakt het gebruik van TOMTOM Live waardoor je zeven jaar lang (!) snelheidscamera's zal kunnen ontwijken en het weer zal kunnen bekijken. Tenslotte werd het opvallend stiller in de cabine. Zelfs bij - Duitse snelheden - van zo'n 200 km/u.

Het grootste gat

Ook uniek in het segment zijn de geventileerde stoelen vooraan. Verwarmen kan je ze ook, net zoals het stuurwiel en de stoelen achteraan. Verder pakt de SUV uit met een noodremfunctie, lane keep assist, dodehoekdetectie en een actieve motorkap die enkele centimeters naar boven klapt om de impact te verzachten na een aanrijding met een voetganger of fietser.

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

Dankzij het gloednieuwe platform waarop deze Tucson rijdt, konden de ingenieurs dan weer wat spelen met de aanwezige ruimte in het interieur. Die is voldoende zonder echt uit te blinken. De koffer doet dat dan weer wel. Met zijn maximale laadruimte van 1.503 liter is 'ie niet de grootste, maar hij beschikt wel over de breedste opening in het segment. Samen met de vlakke laadvloer lekker gemakkelijk om bijvoorbeeld een fiets in te laden.

Motor nodig?

Kijken we naar het krachtvoer, dan biedt Hyundai een ruime keuze aan. Zo heb je niet alleen benzine-en dieselmotoren, maar ook nog eens vierwielaandrijving. Op benzinevlak krijg je een 1.6 GDI met 132 pk en 161 Nm (147 g/km CO2) en de nieuwe 1.6 T-GDI met 177 pk en 265 NM (169 g/km).

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

Relevanter voor ons Belgenland zijn de Dieselblokken. Helemaal bovenaan heb je een 185 pk sterke 2.0-liter viercilinder die over 400 Nm beschikt en het doet met een CO2-uitstoot van 154 g/km. Diezelfde motor kan je ook krijgen met 136 pk (373 Nm) waardoor de C02-uitstoot slinkt naar 127 g/km. De winnaar bij ons zal ongetwijfeld de 1.7 viercilinder zijn met 115 pk, 280 Nm en een CO2-uitstoot van 119 g/km.

Als een Duitser

Wij gingen alvast op pad in en rond Frankfurt met de strafste 2.0-liter diesel en de 1.6 T-GDI. Blokken die zich goed thuis voelen in de Tucson en samen met het '4WD-systeem' (lees: voorwielaandrijving tot er iets gebeurd) over best wat stuifkracht beschikken. Zowel de manuele zesbak als de nieuwe zeventraps automaat met dubbele koppeling zijn aardige versnellingsbakken. De handbak toont zich echter als de meest daadkrachtige van het gezelschap.

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

De ophanging en het chassis werd dan weer afgesteld naar Europese normen. Dat zal je geweten hebben want met 'Europese normen' bedoelt elk non-Europese constructeur natuurlijk 'Duits'. Hoe de Tucson dus rijdt? Wel, zoals een Duitser. Droog, zacht zonder zompig te zijn en met een veilige dot onderstuur. Kortom: heel aangenaam. Mede door het compleet nieuw elektrisch bekrachtigt stuursysteem en de gegroeide remmen. De sportiefste van de hoop wordt de Zuid-Koreaan er niet door, maar laten we eerlijk zijn... hoeveel mensen zijn er in de markt voor een sportieve SUV?

Launch

Prijzen voor de Tucson hebben ze bij het moment van schrijven nog niet bij Hyundai België. Dat maakt het wat moeilijk om het vergelijkingvat open te trekken. Doen we dat toch, dan denken we aan de Mazda CX-5, de Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan, Ssangyong Korando en ja, ook de Land Rover Discovery Sport. Wagens die - buiten de zeer goedkope Korando en iets duurdere Discovery Sport - allemaal rond de 25.000 euro bengelen.

 hyundai-tucscon-2015-rijtest

Als je weet dat de uitgaande ix35 in zijn hoogdagen ook voor zo'n prijs van eigenaar wisselde, dan kan je wel ongeveer bedenken wat zo'n Tucson moet gaan kosten. Initieel valt er wel al een Launch edition te bestelling. Die kost - afhankelijk van uitvoering - 29.649 euro (1.6 GDi 132 pk 2WD MT) tot 41.099 euro (2.0 CRDi 185 pk 4WD AT) en koppelt dat aan een riante uitrusting en, zoals steeds, vijf jaar garantie.

Conclusie

Met de Tucson schuift Hyundai weer een stapje op naar premium. Dat zie je aan het expressievolle uiterlijk, het volwassen rijgedrag en de technologische mogelijkheden. Spijtig dat de Zuid-Koreanen enkele materiaalsteken in het interieur laten vallen. Steken die ze meer dan goed maken door standaard 5 jaar garantie te bieden met onbeperkte kilometers. De Tucson moet niet alleen het best verkopende model van Hyundai worden, het heeft ook alle competenties om dat daadwerkelijk te worden.

Ontvang hier de officiële digitale brochure van deze Hyundai

 

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Leo Nidas 22:12
afbeelding van Leo Nidas

Kwijl....kwijl......kwijl..... hebbe....hebbe....

Jensd 09:55
afbeelding van Jensd

Mooie wagen.

Alleen begrijp ik jullie fascinatie voor harde & zachte plastics niet. Het is en blijft plastic ( = goedkoop ), hard & zacht zien er praktisch hetzelfde uit en sowieso ik zit nie de hele tijd aan het dashbord te voelen.

Stealth 14:10
afbeelding van Stealth

Inderdaad, ik denk er ook zo over. Precies of hard plastiek is de duivel maar zacht (aanvoelend) plastiek is waaw super fantastisch?!? Dat verschil is voor iedereen (die niet consequent aan zijn dashboard ipv stuur aan het voelen is) maar marginaal volgens mij.

malfait fernand 20:45
afbeelding van malfait fernand

Ik heb een tucson 1600cc premium 4x4 automatic besteld die einde Augustus binnenkomt,wel ik heb goed nagedacht en gerekend welk merk van wagen ik zou aanschaffen,en aller bijkomende snufjes dat je op andere merken moet bijbetalen.E ben ik bij Hyundai blijven steken.goede aankoop,toch???

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws