VAB: 9 op 10 chauffeurs gebruikt GPS

mercedes-c220-bluetec-break-rijtest_11

Zowat 88 procent van de Belgische automobilisten gebruikt in de wagen een GPS-systeem, blijkt uit een navraag van VAB. Dat is een fikse stijging ten opzichte van vorig jaar. Ook het gebruik van mobiele systemen zit daar voor iets tussen.

Want vorig jaar tekende mobiliteitsvereniging VAB op dat ongeveer 75 procent van de autochauffeurs een GPS aan boord had. VAB deed zowel vorig jaar als dit jaar een enquête bij 2.000 Belgen en kwam tot de constatatie dat het aandeel ingebouwde systemen toeneemt ten opzichte van het aantal mobiele systemen.

Nochtans lijkt het ons dat een mobiel systeem het voordeel biedt dat je eenvoudig aan de computer kan hangen en updaten, terwijl een ingebouwd systeem na een aantal jaren veroudert. Maar de modale Belg vindt updaten niet nodig, want volgens VAB doet 49 procent dat niet. Daardoor ontstaat het risico op foute info over de weginrichting of de snelheidsbeperkingen. Verder tekent VAB op dat de ingebouwde systemen een continue ontvangst garanderen, beter geïntegreerd zijn in het dashboard en ook niet kunnen rondslingeren, vallen of loskomen.

VAB juicht het gebruik van gps-begeleiding toe, omdat dan "de volle aandacht naar het verkeer kan gaan". Voorwaarde is wel dat het gps-systeem voor de rit ingesteld wordt en dat bij twijfel op voorhand de route geverifieerd wordt op basis van een klassieke kaart, maar wie heeft die thuis nog liggen tegenwoordig?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws