Californië zet domper op zelfrijdende toekomst

google-self-driving-car californie nieuwe regels

De Amerikaanse staat Californië - een van de eerste die zelfrijdende wagens toeliet op hun wegen - is nu een set strikte regels aan het opstellen voor als de wagens uiteindelijk publiek verkocht worden.

Momenteel kunnen de verschillende autoconstructeurs vrij testen in de westelijke Amerikaanse staat maar die regel lijkt sterk te worden verstrengd als de auto's uiteindelijk ook in de handen van de gewone consument komen. De staat - en hun Department of Motor Vehicles, DMV - is een set regels aan het opstellen om de veiligheid te garanderen als er ineens duizenden zelfrijdende auto's op de baan zijn in plaats van de tientallen van nu.

Zo zullen de auto's onder andere nog een extra certificering moeten ondergaan van een derde partij en zal de 'bestuurder' een apart rijbewijs moeten halen voor de wagen op de baan mag. Er moet dus steeds een mens aanwezig zijn in de auto met dat speciale rijbewijs die kan ingrijpen via een stuur en pedalen als het nodig is.

Misschien nog het meest strikte aan de nieuwe regels is dat de auto's niet gekocht gaan kunnen worden door het gewone publiek, enkel gehuurd. Toegelaten constructeurs krijgen dan een vergunning van drie jaar die hen toe laat om de auto's via een ingewikkeld leasing systeem beschikbaar te stellen aan het publiek of enkel in eigen beheer te laten rijden.

Verwacht wordt wel dat de regels uiteindelijk na enkele jaren wel versoepeld zullen worden als de wagens als veilig zijn geaccepteerd.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws