Sam Dejonghe genekt door remproblemen op Magny-Cours

We laten hem naar goede gewoonte zelf aan het woord over zijn race op Franse bodem - Na een boeiende trackwalk donderdagavond was het vrijdag al vroeg dag voor de eerste training. Mijn allereerste kennismaking met het circuit verliep goed, maar in de namiddag liep er iets fout bij het inrijden van de brake-pads. Hierdoor moest ik mijn training voortijdig afbreken en verloor ik hiermee kostbare tijd om het circuit, en vooral de rempunten, beter te leren kennen.

Bij het aanvatten van de qualifying zaterdagmiddag, hoopten we dat het probleem met de remmen zich niet meer zou voordoen. Maar na enkele ronden voelde ik dat het remprobleem nog altijd - weliswaar in mindere mate- aanwezig was. Daarbovenop maakten een reeks gele vlagsituaties dat ik slechts twee ronden had om een snelle tijd neer te zetten. Het bracht mij op een dertiende plaats algemeen en een tweede plaats in mijn klasse. Na de data-analyse met mijn ingenieur bleek dat het remprobleem mij minstens zeven tienden van een seconde had gekost, en zeker 5 plaatsen!

De eerste race op zaterdag startten we op slicks, hoewel het circuit er op vele plaatsen nog nat bij lag. Ik nam een goede start, maar al snel werd duidelijk dat het probleem met mijn remmen opnieuw de kop opstak, ondanks het langdurige en intensieve sleutelwerk van mijn team. Naarmate de race vorderde had ik achteraan helemaal geen remmen meer, waardoor ik zelfs één keer de grindbak in schoof. Naar het einde van de race was de wagen zo in onbalans, dat ik geen aanval meer kon maken op de eerste plaats. Ik moest vrede nemen met een elfde plaats algemeen en een tweede plaats in mijn klasse.

Na nieuwe analyses bleek dat ook de remcilinder vast was komen te zitten, waardoor de remdruk achteraan volledig wegviel. Of hoe geluk of pech toch altijd speelt in deze mechanische sport...

Voor de tweede race op zondag scheen de zon, en na verder reparatiewerk gingen we ervan uit dat de problemen voorgoed van de baan waren. Startende van op plaats elf maakte ik meteen enkele posities goed, waardoor ik na een aantal ronden op de achtste stek doorkwam. Naar het einde van de race, moest ik toch nog één plaats toegeven aan een wagen uit de A-klasse. Indirect nog steeds een gevolg van alle remproblemen, want hierdoor had ik tijdens het weekend de ideale rempunten niet kunnen vinden. Een P9 ranking overall en opnieuw runner-up in de Copa klasse. Toch een mooi resultaat, goed wetende dat dit pas mijn tweede seizoen is in de éénzitterij, dat ik tot nu toe maar 3 echte vrije testdagen heb gehad, en dat Magny-Cours compleet nieuw was. Toch verstevig ik met deze uitslag mijn P2 in het kampioenschap. Maar natuurlijk blijft mijn doel : races winnen en de titel halen! ’

De 5 weken die mij nu scheiden van mijn thuisrace in Spa-Francorchamps op 25 en 26 juni, zal ik voornamelijk vullen met het afleggen van de nodige examens, naast enkele training-sessies in de racesimulator.

Sam Dejonghe Euro F3 Opmen Magny cours

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Techno Patat 18:52
afbeelding van Techno Patat

same als Ponrow! jammer van de tegenslag, maar geluk doet veel in deze sport!

succes met de examens, misschien dat ik eens kom de ramptoerist uithangen op jouw weekendje! (tenzij je meer geluk hebt dan deze week, dan ben ik supporter natuurlijk ;)! )

Quin 19:02
afbeelding van Quin

Zonde van de tegenslag, Sam, maar het is wel duidelijk dat het talent er is, dus het is maar een kwestie van tijd :).

Tom Daem 16:17
afbeelding van Tom Daem

Blijven gaan als een banaan Sam!
Succes met je examens!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws