'Geen vervuilende auto meer in Vlaanderen vanaf 2030'

Vlaanderen-2030

Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld) gaf gisteren te kennen dat de Vlaamse regering 1 miljoen euro heeft vrijgemaakt om vervoer milieuvriendelijker te maken. Tegen 2030 zou fossiele brandstof daardoor compleet achterhaald moeten zijn in autoland.

Kan Minster van Energie, Begroting en Financiën Bart Tommelein zijn ambities waar maken, dan zal er tegen 2030 geen 'vervuilende' auto meer verkocht worden in Vlaanderen. Of anders gezegd, elke nieuwe wagen zal dan op schone energie moeten rijden. Daarvoor heeft de Vlaamse regering 1 miljoen euro vrijgemaakt.

Nog een lange weg

De eerste grote mijlpaal moet in 2020 worden bereikt. Tegen dan moeten er 100.000 'groene auto's' rondrijden. Specifiek gaat het dan over elektrische modellen en voertuigen op CNG. De aantrekkelijkheid van die wagens zou moeten stijgen door het verder uitbouwen van een oplaadnet voor elektrische wagens (5.000 laadpunten) en het tankstationnet van CNG.

In 2030 zou dan de verkoop van dieselwagens tot een stille dood moeten zijn gestorven. Aandrijving op hernieuwbare energie zal dan de norm zijn. Al hangt veel af van de investeringen om die energie daadwerkelijk groen te krijgen. Want aardgas kan je eveneens trekken uit fossiele brandstoffen. Vlaanderen weet de komende 14 jaar dus wat te doen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
den diesel 22:30
afbeelding van den diesel

Man, dus met andere woorden alle vrachtwagens die in vlaanderen op de snelweg rijden zullen allemaal vanaf 2030 op benzine rijden . dan heeft de regering nog veel werk denk ik.
Diesel valt echt niet weg te denken , Ze zouden beter de diesel eens onder de loep nemen en eens bekijken hoe ze die over de hele wereld ecologischer kunnen maken,

Mathieu 12:42
afbeelding van Mathieu

Hahaha, wat een klucht!
Ten eerste is elektrisch niet proper! De batterijen zijn de grootste vuiligheid die er is! Denken ze die te blijven dumpen in de arme landen misschien?
Ten tweede, ze zijn hier van plan al de enrgiecentrales te sluiten, en met hetgeen er nu nog overschiet zijn er niet anders dan problemen. Hoe gaan ze de toevoer nog garanderen als er na het werk een paar honderd duizend man hun "ecologische wagen" aan het opladen zijn in putje winter met -5°?
Wedden dat ze ons gaan verbieden op bepaalde uren de wagens nog op te laden?

Ik zie wel wat de toekomst brengt, maar ben totaal niet overtuigd van "het oplaadbare systeem".

andre123 09:05
afbeelding van andre123

als batterijen de grootste vuiligheid is kijk dan eens rond in uw huis en werp al uw batterijtoestellen buiten,eens kijken wat er dan nog overblijft?
er wordt heus wel werk gemaakt van deze problematiek,net zoals bij de verbrandingsmotoren evolueert de techniek nog vollop alleen,nu bijna alle merken beginnen te investeren in electrisch vallen de ontwikkelingen in verbrandingsmotoren stillaan stil,kijk maar naar volvo die de eerste stap al gezet hebben.2030 is nog wel een eindje van ons vandaan,op 10 jaar tijd kan er veel veranderen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws