In 2022 enkel nog maar DAB+ in de wagen

dab

FM-radio, geniet er nog maar van zolang je kan, want minister van Media Sven Gatz (Open VLD) streeft er naar om tegen 2022 de FM-frequentie af te sluiten, waardoor je radiostations enkel nog maar digitaal kan ontvangen in de wagen. Dan toch maar Spotify opzetten?

Toegegeven, 2022 ligt nog ver voor ons, maar koop je vandaag als particulier een nieuwe wagen zonder DAB-radio (lees: de absolute meerderheid), dan is de kans groot dat je binnen enkele jaren geen radiopresentatoren uit je luidsprekers meer zal horen. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) heeft zich namelijk het doel vooropgesteld om het Vlaams radiolandschap compleet te digitaliseren, met de steun van de zenders.

Op papier is dat goed nieuws, want daardoor ontstaat er ruimte voor meer radiozenders, de FM-band zat namelijk helemaal vol (geen grap). Daarnaast vindt minister Gatz het geen onoverkomelijke drempel, omdat radio's met DAB-functie niet zo ongelooflijk duur zijn. Al vergeet 'ie wel één klein detail; er wordt namelijk massaal geluisterd naar radio in de wagen... en amper een peulenschil van het Belgisch wagenpark is vandaag de dag uitgerust met een DAB-ontvanger.

Om het voorbeeld te geven; BMW, die DAB+ (Digital Audio Broadcasting Plus) aanbiedt op alles van de 1 Reeks tot de 7 Reeks, verkocht vorig jaar in België amper 2 procent wagens met de functie geïnstalleerd. Al wist het merk ons wel te zeggen dat het de eerste vier maanden van dit jaar al meer wagens met DAB+ had verkocht dan heel vorig jaar samen.

Leasingprobleem

Ook nog vertelden ze bij BMW dat ze er nu alles aan gaan doen om DAB+ in een interessant leasingpakket te krijgen. Nodig, want als de wagens na de leasingtermijn de verkoop in gaan, stuikt de restwaarde helemaal in elkaar omdat je niets meer bent met de radio.

Of radiozenders hier op lange termijn een goede zaak mee doen is dan ook maar de vraag, want binnen zes jaar zal het internetlandschap nog verder uitgetekend worden - ook in auto's - waardoor chauffeurs misschien wel massaal aan Spotify, Deezer en co gaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Techno Patat 13:44
afbeelding van Techno Patat

Of je koopt een fm-transmitter van 15€ voor in je auto... En doordat FM afgeschaft is moet je niet heel de tijd een vrije frequentie zoeken! Handiiiiig!

Yannick 17:40
afbeelding van Yannick

een kwaliteit van nog geen 32kbps of die van DAB+, 192kbps mijn keuze is rap gemaakt :-p haat FM transmitters met passie :-)

Techno Patat 20:55
afbeelding van Techno Patat

Tuurlijk, als je een nieuwe koopt maken dat dab+ erin zit hé :-)! Maar om nu in alle auto's een nieuwe radio te steken? Nee danku ze, dan bennek content met een 15€ fm transmitterke :P!

P. Nis 10:17
afbeelding van P. Nis

Zo'n fm-transmittertje is echt k*t.
Voor +/- 70 eurootjes heb je een DAB ontvangertje die via bluetooth of via de aux-ingang aan te sluiten is op de autoradio.
De meeste autoradios hebben toch een lijningang, tenzij die nog dateert uit 'Jezukes-tijd' ...

moodystarfish 07:48
afbeelding van moodystarfish

Mss een kleine nuance: FM broadcasting wordt helemaal niet afgeschaft, net zoals er ook nog steeds op de AM band wordt uitgezonden vandaag. Naar analogie zal FM nog worden gebruikt door kleinere, lokale (niche) stations - wat in de wagen idd niet zo handig is... Wil je naar de openbare omroep of een landelijke radio luisteren, zeg maar Stubru of Q-music, zal je moeten terugvallen op DAB+ of online luisteren...

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws