Flitspalen hebben positief effect op aantal ongevallen

Uit een studie besteld door Minister van Mobiliteit blijkt dat op plaatsen waar een onbemande camera staat het aantal ongevallen met de helft is gedaald. Het aantal ongevallen met doden en gewonden daalde zelfs met 77 procent. Dat deelde Minister Crevits vandaag mee op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid in Mechelen. “Het nut van de flitspalen in het kader van de verkeersveiligheid is met deze evaluatie in de hand onomwonden bewezen. Verkeersveiligheid staat voorop," Aldus de Minister van Mobiliteit en  Openbare Werken.

"Bij de politiediensten is het draagvlak groot en de meeste roodlicht- en snelheidscamera’s staan duidelijk op de juiste plaats om verkeersslachtoffers te vermijden. Vlaanderen wil tegen 2020 een voorbeeldregio zijn op het vlak van veiligheid in het verkeer. Om dat te bereiken nemen we allerlei maatregelen: we werken aan een goede infrastructuur, aan sensibilisering van jong tot oud en aan handhaving. Dat is in ieders belang.”  Ondertussen heeft Vlaams minister Crevits een nieuwe procedure laten vastleggen voor de plaatsing van flitspalen en die via een omzendbrief verspreid. Voortaan moeten zowel het gemeentebestuur als de politiedienst samen een aanvraag voor de plaatsing van een onbemande camera indienen. Er moeten recente ongevallengegevens voorhanden zijn en ook de wegbeheerders moeten goed worden bevraagd voor de flitspaal wordt geplaatst

Slechts 8 van de 660 locaties waar flitspalen geplaats werden, worden als 'niet zinvol' beschouwd. Daarbij gaat het om flitspalen die nog niet in gebruik werden genomen (2 stuks), geen snelheidsprobleem (1 geval) of de vraag of het zin heeft een flitspaal te plaatsen als 300m verder een roodlichtcamera staat. Na onderzoek zal worden beslist of deze palen worden verplaatst naar nuttiger locaties.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws