Xev Yoyo: stap opzij, Citroen Ami! (2022)

Xev Yoyo

België is een nieuw elektrisch automerk rijker! Want na 15 andere Europese markten strijkt de Xev Yoyo nu ook neer in ons Belgenland als alternatief voor pakweg de Citroën Ami.

De toekomst van de auto in stedelijke omgevingen? Die kan er wel eens anders uit zien dan het momenteel het geval is. Want in de toekomst kunnen compacte "elektrodoosjes" wel eens de oplossing zijn. Automerk Smart was daarin wat de pionier, verschillende automerken proberen het nu op hun eigen manier. Zo heb je Citroën dat zijn Ami aanbiedt, importeert D'Ieteren tegenwoordig Microlino en heb je lokale garages die het volledig op zichzelf proberen. Laatste in rij is Subaru-dealer V.J.B. Motors uit Hasselt die voortaan de Xev Yoyo introduceert op onze markt.

Twizsmart

Die Xev Yoyo is eigenlijk geen onbekende in Europa. Het merk werd in 2018 opgericht in Italië door Lou Tik, de voormalige CEO (en tevens oprichter) van JAC Europe. Xevs missie? Een betaalbare, duurzame en ecologische stadswagen bouwen. Het resultaat lijkt alvast op het liefdeskind van een smart, Renault Twizy en een botervlootje. Met een lengte van amper 2.5 meter is hij nog een scheut korter dan een smart ForTwo.

Xev Yoyo

Een échte auto zouden we deze Xev Yoyo dan weer niet durven noemen. Want met een top van 80 km/u neem je deze rakker liever niet buiten de stad. Hoe dan ook, met een koffer van 180 liter, airco (en verwarming) en een infotainmentsysteem van 7-duim wil de Yoyo zich in de markt zetten als een meer premium alternatief voor de Citroën Ami.

Specs en Prijzen

Met een elektromotor op de achteras van 20 pk en een accu van 10.3 kWh groot pronkt de Yoyo met een range van 150 kilometer. Al werd dit cijfer wel berekend via de UDDS-cyclus, een rollentest die een stedelijke omgeving simuleert, en niet via de WLTP-cyclus. Opladen doe je de Yoyo simpelweg aan het (AC) stopcontact. Over oplaadsnelheden boven die van het gebruikelijke stopcontact (lees: om en bij de 2.2 kWh) rept Xev met geen woord.

Xev Yoyo

Met een levertermijn van 2 tot 3 weken heeft de Xev Yoyo alvast een serieuze streep voor. Al hangt het grote succes natuurlijk af van de prijs. Met een basisprijs van 15.770 euro plaatst de Yoyo zich fors boven de Citroën Ami met een basisprijs van 7.790 euro en recht in het vaarwater van de basis Microlino. Benieuwd of we dit kleintje veel gaan tegenkomen in de omgeving van Hasselt.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Christophe 09:59
afbeelding van Christophe

Fantastisch dat er ein-de-lijk meer ingezet wordt op die micro-cars (micromobility).
Niet iedereen zit te wachten op weer een nieuwe SUV EV.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws