Porsche 911 RSR is porker waar iedereen op zit te wachten

porsche-911-rsr-2016_03

Porsche heeft een nieuwe langeafstandsracer klaar. Die baseert zich zoals gewoonlijk op de 911 maar lepelt eindelijk de achteraan hangende motor naar het midden. Waardoor de 911 RSR een negenelf met middenmotor is. Of er ook ooit een straatvariant van komt?

Hoop doet leven, zo ook met deze 911 RSR. Want Porsche was ook al zo sympathiek om een GT3 en GT2 straatlegaal te lanceren. Deze RSR zou daar zo bij mogen, zelfs in gelimiteerde oplage.

Maar eerst even de raceversie onder de loep nemen. Die zal over heel de wereld deelnemen in de GT-klasse van langeafstandsraces. Denk aan de 24 uren van Lemans, de 24 uren van Daytona en zelfs - indien die georganiseerd zouden worden - de 24 uren van Duffel. Had de vorige RSR zijn motor nog op z'n 911's (lees: bijna tegen de achterlichten), dan mag deze RSR zijn blok vlak achter de chauffeur installeren.

porsche-911-rsr-2016

Dat blok, 4-liter groot met zes cilinders in boxerformatie pompt tot 510 pk naar de wielen. Afhankelijk van de restrictorgrootte kan dat wel een pk'tje of 10 schelen. Zo gaat het nu eenmaal in de racerij.

Net geen parkeerassistent

Voor de rest schreeuwt de RSR 'racerij'. Een heftig - koolstofvezel - koetswerk, giga spoiler met genoeg downforce om aan de grond te blijven bij een orkaan en een gestript interieur. Toch is niet alles spartaans, want de RSR pakt uit met een crashpreventiesysteem, geen mop. Een radarsysteem zorgt ervoor dat de Porsche nakende objecten kan identificeren (genre: veel snellere LMP-prototypes op de baan) en inschattingsfouten kan corrigeren. Scheelt natuurlijk in koetswerkkosten.

porsche-911-rsr-2016

Vanaf 2017 zal het fabrieksteam van Porsche de RSR inzetten in totaal 19 races. Een deel van die races vinden plaats in het FIA Wereldkampioenschap Endurance (WEC). Daar zal Porsche twee exemplaren inzetten om andere de 24 Uren van Le Mans aan te vallen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws