Pittig: VW puurt 272 pk uit 1.0 driecilinder

vw-1-liter-tsi-272pk_01_0

Nee, dat is geen cijferfout in de titel. Want naast de voorstelling van hun nieuwste 6-liter W12 pakt Volkswagen ook uit met iets veel imposanter; een driecilinder met 272 pk.

Net zoals de W12 TSI werd het 1.0-liter TSI blok voorgesteld tijdens het Vienna Motor Symposium. Dat laatste blokje doet het wel even met 9 cilinders minder dan die bonkige W12. Toch is de driecilinder dankzij een monoscroll turbo en een e-booster systeem goed voor 272 pk en 270 Nm. Ter vergelijking, momenteel gebruikt de Golf GTI een 2-liter viercilinder om 230 pk en 350 Nm op te wekken...

Houdbaarheid?

Hoewel je anders zou denken hebben ze voor dat magisch driecilindercijfer niet eens exotische materialen moeten gebruiken. Het blokje gebruikt namelijk als basis de 1-liter vanuit de huidige Polo (EA211 TSI voor de liefhebbers). Dankzij een aangepaste basis, andere cilinderkoppen, 'kennis vanuit de rallywereld' en de eerder genoemde geforceerde inductie kom je tot dit megablok uit. Waar en wanneer we dit blok voor het eerst gaan zien is niet helemaal duidelijk. Al zou het ons niet verbazen dat - met het oog op betrouwbaarheid - het uiteindelijke productieblok een stuk minder potent door het leven zal gaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws