Mercedes wil levens redden met QR-code

QR-Code Mercedes

Als het van Mercedes afhangt worden binnenkort al hun wagens uitgerust met QR-codes. Deze codes moeten het werk van de hulpdiensten versnellen en op die manier levens redden.

QR-codes (die gepixelde vierkantjes) hebben lang gediend om mensen extra informatie te verschaffen tijdens het lezen van een magazine, krant, reclamefolder. Via je smartphone scan je de code in en je wordt meteen geleid naar een website vol informatie - en meestal reclame. Mercedes heeft er echter een ander plannetje mee.

Ongevallen zijn van alle tijden en zullen altijd blijven gebeuren. Mercedes wil echter zorgen dat hulpdiensten beter kunnen werken bij het bevrijden van een slachtoffer uit een wrak. Met de huidige wagens vol elektronica, dan zwijgen we nog over hybride- en elektrische wagens, is het nog nooit zo moeilijk geweest voor hulpdiensten. Bij het opensnijden van een wrak wil je uiteraard niet dat je geëlektrocuteerd wordt of dat er een brand ontstaat.

De Duitse automobiel associatie, ADAC, heeft daarom simpele infographics gemaakt van verschillende wagens die tonen waar je mag snijden en waar de benzinetank/ batterij/ airbag/ etc zit. Een simpel maar doeltreffend idee. Alleen kan je niet verwachten dat een hulpdienst continu een koffer vol documenten per merk en model bij heeft. Dat is net waar Mercedes op wil inspelen.

Sinds 1971 maakt Mercedes al van die reddingstekeningen. Hun plan is om elk nieuw model uit te rusten met een QR-code op de B-stijl en in de tankklep. De hulpdiensten kunnen die dan scannen waardoor ze meteen alle juiste & up to date informatie krijgen over de wagen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Cédric 23:20
afbeelding van Cédric

Of ze steken gewoon een simpel stom papier achter die tankklep?! Djeezes.

Techno Patat 07:19
afbeelding van Techno Patat

En hoe proper zal dat papiertje blijven de komende 10j? Zo een stickertje kan perfect jaaaaren blijven hangen en nog leesbaar zijn. En het neemt heel wat minder plek in beslag. Ik vind het dus geen slecht plan :)! Al zouden ze er beter met alle autofabrikanten een uniform systeem van maken!

Yvesw 12:21
afbeelding van Yvesw

@Cédric: Dat was inderdaad de gedachtegang die ADAC volgde. We geven iedereen zo'n papiertje zodat ze het "ergens" in de wagen kunnen leggen. In de praktijk geeft dit echter maar problemen. Waar steekt het net? Zit het überhaupt in de wagen? Mercedes biedt in mijn ogen een goed alternatief. Een sticker kost hun waarschijnlijk nog minder dan een houder te maken voor dat papiertje in de tankklep :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws