Officieel: Audi A3 Sportback is nummer vier (2020)

Audi A3 Sportback 2020

Na een carrière van acht jaar stuurt Audi zijn A3 Sportback op welverdiend pensioen. Zijn opvolger maakt uiteraard gretig gebruik van de technologie en motoren die de Volkswagen Golf, Seat Leon en Skoda Octavia introduceerden.

Want uiteraard is deze Audi opnieuw technisch verwant met zijn Duitse, Spaanse en Tsjechische stalgenoten. Het MQB-platform is dus identiek. De nieuwe A3 Sportback is met 4,34 meter nipt groter dan zijn voorganger. Dat verschil zit vooral in het koetswerk, want de wielbasis blijft met 2,64 meter ongewijzigd. Ook de kofferruimte verandert met 380 liter niet.

Visueel krijgt de nieuwe Audi A3 Sportback wel het drukkere en scherpere lijnenspel mee van de rest van het gamma uit Ingolstadt, met agressief getekende bumpers, led-koplampen, enzovoort. Binnenin zet het drukke lijnenspel zich voort, en herkennen we onder meer het lichtjes naar de bestuurder gekantelde dashboard uit de Q3 en Q3 Sportback.

Audi A3 Sportback 2020

Nog geen hybride

Ook hier doet de digitalisering zijn intrede, met een infotainmentscherm van 10,1 duim en een digitaal instrumentenpaneel van 12,3 duim. We noteren onder meer spraakherkenning, dat later wordt uitgebreid met Amazon Alexa. De rijhulp gaat door de modelwissel mee met zijn tijd, met uitgebreide radars, sensoren en camera’s voor een amalgaam aan parkeer-, file- en manoeuvreerhulp.

Onder de motorkap begint de nieuwe A3 Sportback al met al bescheiden aan zijn carrière: debuteren doet deze Audi met een 1.5 TFSI van 150 pk aan benzinekant (35 TFSI), en een 2.0 TDI met 116 en 150 pk (30 TDI en 35 TDI) aan dieselzijde. Schakelen doe je met een manuele zesbak of met een S Tronic met dubbele koppeling en zeven verzetten, die net als in bijvoorbeeld de Golf een veel kleinere keuzehendel krijgt. Later volgt er nog een 1.0 TFSI-driecilinder met 110 pk (30 TFSI) en onder meer een milde hybride 1.5 TFSI. Een plug-inhybride met twee vermogensversies en een versie op CNG staan eveneens op het programma.

Audi A3 Sportback 2020

Prijzen

Optioneel is er een adaptief onderstel dat de rijhoogte met 10 millimeter verlaagt. Kies je voor het sportonderstel of de S Line-uitvoering, dan zakt de A3 Sportback 15 millimeter door de knieën. Achteraan monteert Audi een torsieas op versies met minder dan 150 pk, en een meerarmige achteras op versies vanaf 150 pk.

De nieuwe Audi A3 Sportback is te bestellen vanaf deze maand, met de eerste exemplaren in de showroom vanaf mei. Voorlopig ligt de vanafprijs voor de benzineversie op 28.500 euro (35 TFSI) en voor de dieselversie op 27.850 euro (30 TDI). Als de 30 TFSI met driepitter verschijnt, dan zakt de basisprijs naar 26.100 euro. Een speciale “Edition One”-reeks is voorzien voor de lancering.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités