Rij-impressie + video: Volkswagen Golf VIII (2019)

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Zeg je Volkswagen, dan zeg je bijna automatisch Golf. Een auto die zo onlosmakelijk geallieerd is met het Duitse merk zoals friet dat is met mayonaise. Generatie 8 mag het podium betreden en heeft een serieuze verzoeningstournee voor de boeg.

De Volkswagen Golf is een instituut in autoland, een auto waar zowat elke andere constructeur stikjaloers op is. Want je mag 'm dan wel smalend afschilderen als het automotive equivalent van Herman Van Rompuy, elke 40 seconden wordt er wel ergens in de wereld een Golf verkocht. Meer nog, de Golf is al 4 decennia de best verkopende auto in Europa.

Uit de kast

De Golf is dus niet zo maar een product van Volkswagen, de Golf is voor een deeltje Volkswagen. Desalniettemin moet de Golf voor het eerst in zijn carrière de spotlight delen bij zijn lancering. Met een elektrisch broertje, de ID.3. Golf is echter niet van plan om zich zonder slag of stoot neer te leggen, want Mk.8 haalt alle truken uit de kast om relevant te blijven in tijden van elektrificatie en planepoolen.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Niet met een revolutie op designvlak, het blijft een Golf. Wel door in te zetten op een digitale revolutie. Zo ziet Volkswagen deze Golf als de meest geconnecteerde auto die het in haar stal heeft staan. Een iPad met toevallig vier wielen, zou je kunnen zeggen. Niet toevallig een modus operandi die ook door een ander automerk wordt gebruikt. Je weet wel, Tesla.

Stuur, twee stoelen en een achterbank

Laat ons echter aan de fundamenten beginnen. De Golf 8 is in de basis een Golf 7. Zelfde MQB-chassis, zelfde proporties, in de basis met torsieas achteraan, de hogere versies krijgen een multilink. Er is een versnellingspook, er is een stuur, er zijn zelfs twee stoelen en een achterbank. Een auto dus. Das Auto, volgens VW. Toch zijn er subtiele tweaks met een grote impact op de rijbeleving.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Die platte snuit al gezien? Een technische keuze van VW om de luchtweerstand een stuk te verlagen. Waardoor het karkas op zichzelf al voor een daling in verbruik zorgt. En hoewel we over "hetzelfde" onderstel spreken zijn de kilometers elektrodraad onder handen genomen. In simpele termen; de nieuwe Golf kan stukken sneller data versturen in- en extern. Waardoor remmen bijvoorbeeld pijlsnel kunnen communiceren met boordcomputer en andere Golfjes. Daarover later echter meer.

Streelstrookje

Want laat ons eerst even instappen. In een cabine die huiselijk VW-aanvoelt maar verdraaid veel digitale schermpjes herbergt. Niet enkel in de journalistenversies trouwens (lees: de hoogste uitvoeringen met alle opties aangevinkt), want vanaf de basis pakt de achtste generatie Golf uit met een digitale instrumentencluster en fraai infotainmentscherm. Knopjes? Daar moet je anno 2019 ook al achter zoeken.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Volkswagen installeerde namelijk streelstrookjes in deze Golf. Je draait of drukt dus niet meer aan of op een knop om de temperatuur hoger te zetten, je streelt over een strookje. Idem voor het optionele panoramisch dak dat je met een streel over de dakhemel open schuift. Raar? Heel raar. En hoegenaamd niet handiger dan een gewoon knopje. We worden er niet horendol van, gelukkig, maar de toegevoegde waarde plaats zich eerder in het vakje van "gimmick" dan "dit is de revolutie waar we op zaten te wachten".

App store

Idem voor de voice control. Want net zoals bij Mercedes of BMW kan je aan de praat geraken met je Duitse hatchback. Daarvoor doet VW beroep op Alexa van Amazon. Saillant detail; Nederlands hoort momenteel niet bij de herkenbare talen. Dan maar Italiaans? Kan je er meteen enkele gesture controles bij maken om door de tabbladen van het infotainmentsysteem te bladeren.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Ach, het zijn allemaal modegrillen van deze tijd. Dankbaarder zijn we voor het feit dat Volkswagen met plezier Apple Carplay en Android Auto in je Golf installeert. Een beslissing die je niet al bij je bestelling moet nemen, want VW opent - net zoals Audi - een app-store waarbij je extra zaken achteraf kan aankopen voor je Golf. Denk dan aan het ontgrendelen van de adaptieve cruisecontrole, het navigatiesysteem, grootlichtassistent en telefoonapps. Gelukkig hoef je nog geen VW-munten digitaal aan te kopen om je richtingaanwijzer te mogen gebruiken. Maar wat nog niet is...

Jump for Car2X

We zouden Volkswagen er dus van kunnen betichten haar digitale revolutie te verschuilen achter een "betaalmuur". Niets is echter minder waar, want de Golf pakt standaard uit met technologie die de komende jaren voor een revolutie zal zorgen: Car2X. Nee, geen foute dancegroep uit de jaren 90, wel een systeem dat deze Golf in staat stelt om te communiceren met andere auto's (die over de technologie beschikken) en zijn omgeving.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

In theorie is de nieuwe Golf daarmee in staat om een andere Golf te waarschuwen voor een gladde baan, een plotse file en kan hij communiceren met een verkeerslicht om te weten hoe lang het nog groen blijft. Software met oneindige toepassingsmogelijkheden - dankzij de snellere verbindingsmogelijkheden in de nieuwe Golf. En als de bestverkopende auto van Europa op die kar springt, dan kan Car2X wel eens snel evolueren.

De maatstaf

Er is dus wel iets van waar, van die digitale revolutie in de Golf. Alleen rijdt hij nog niet volledige autonoom (ook al beschikt hij over vergevorderde systemen). Hoe valt hij dus zelf te rijden? Wel... zoals een Golf. Laat dat een compliment zijn. Comfortabel, voorspelbaar en ergonomisch. Kortom; Duits. Het is bijna hallucinant hoe Volkswagen er steeds weer in slaagt een auto zo voorspelbaar maar toch niet saai te laten sturen.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Rechtdoor dempt hij als een luxelimousine, in de bochten bijt hij zich vast als een sportieveling en de aandrijving lijkt wel onfeilbaar. Er is een reden dat de Golf vaak wordt gezien als de maatstaf waaraan alle andere concurrenten zich proberen te staven. De nieuwe geeft die kroon op rijtechnisch vlak alvast niet af.

Keuze te over

Dan zijn er nog de motoren. Veel motoren. Toch op termijn. Want het zal niet lang duren of de Golf staat in de showroom als benzine, diesel, mild hybrid, plug-inhybrid, CNG, GTI, GTI TCR, GTE, GTD en R. Geen paniek, het palet is bij zijn lancering relatief simpel. Zo is er een 2-liter viercilinder turbodiesel die de Golf voorziet van 115 dan wel 150 pk. Een nieuwe diesel die meteen ook één van de properste ter wereld is. Verzoeningstournee, weet je wel?

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Daarnaast staat een 1.5-liter viercilinder turbobenzine. Die beschikt over 130 dan wel 150 pk en vink je de 7-trapsautomaat met dubbele koppeling aan (DSG), dan wordt dat standaard een eTFSI met milde hybridetechnologie. Die slurpt daardoor weer net wat minder benzine dan zijn reguliere broertje. Goed voor het verbruik, goed voor de uitstoot en goed voor de taxatie. Vooral dat laatste kan wel eens belangrijk worden de komende jaren.

Koopreden geeft doorslag

Want wat nu de ideale Golf is hangt meer dan ooit van je koopredenen af. Ben je een zakelijke klant, dan drijft de Vlaamse overheid je richting de plug-invariant of zelfs naar elektrisch broertje ID.3. Koop je een Golf privé, dan lijkt ons de 1.5 benzine een alleskunner. Simpelweg omdat 'ie er komt met veel of weinig pk's, handbak of automaat, op CNG en als milde hybride.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Rest natuurlijk het prijskaartje. Dat is er niet. Nog niet. Al weten we wel dat VW het uitrustingsgamma versimpelde. Zo is er Golf, Life en Style en beschikt die instap-Golf standaard al over Car2X, digitale schermen, led-lichten rondom, een rijstrookassistent, noodrem, keyless start en ga zo nog maar een uurtje door. Waarom we dat al meegeven? Omdat die standaarduitrusting nu al duidelijk maakt dat de basisprijs hoogstwaarschijnlijk niet onder de 20.000 euro zal duiken. Dit jaar hebben we daar evenwel nog een antwoord op.

Conclusie

Volkswagen wil haar achtste generatie Golf in de markt zetten als een digitale revolutie. Daarin slaagt hij op sommige vlakken (Car2X) maar niet altijd (bediening interieur). Kijk daar echter voorbij, want in de basis is de Golf een ijzersterke auto. Met een motor voor iedereen en een uiterlijk dat niemand schoffeert. De Golf is weer de Golf onder de hatchbacks... en dat gaat 'm extreem goed af.

Rijtest Volkswagen Golf VIII acht autofans

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Bjorn Willaert 08:55
afbeelding van Bjorn Willaert

Zoek de dt-fout in het artikel!

//Redactie: Onze excuses voor de schrijffout in het artikel.//

Adriaan 10:39
afbeelding van Adriaan

Ja jongens, sluit de website maar! Er is een dt fout gevonden...

Jeanke 11:58
afbeelding van Jeanke

Ik vindt ze niet, of word het gezegt in de video?

andre123 16:20
afbeelding van andre123

just,wand schreiffauten zein belangreiker dan een goet articel

Menck 19:33
afbeelding van Menck

Wie een schrijffout negeert, schrijft doorgaans zelf verkeerd.
En ja, een goed artikel is belangrijk, maar evenzo belangrijk is een foutloze tekst.

andre123 08:59
afbeelding van andre123

ja en dan,vergaat de wereld bij schrijffouten?
zijn er geen belangrijker problemen dan schrijffouten?
de gemiddelde vlaming is verstandig genoeg om erover heen te lezen,
het is hier tenslotte aan autoforum ,geen nederlandstalige les.
laat die journalisten gewoon hun werk doen,iedereen maakt wel eens een fout.
en ja, ik schrijf wel eens iets fout,IK ben niet perfect,jij wel waarschijnlijk.

Adriaan 10:36
afbeelding van Adriaan

Gemiddeld halen de winnaars van het groot dictee der nederlandse talen het met "amper" 11 fouten, met andere woorden, niemand schrijft foutloos... Het is maar hoeveel belang je eraan hecht.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws