Test + video: BAIC X55 1.5T (2024)

Baic X55 test info belgie review

Dit is 'm dan, de VAB gezinswagen van het jaar. Een full-option Chinese SUV van net geen 32.000 euro met een "VW"-benzinemotor voorin. Zijn ze daar helemaal het noorden kwijt, of is deze BAIC X55 inderdaad een verborgen parel? Autofans doet de test.

Het zal niet meteen een belletje doen rinkelen, maar het Chinese BAIC is geen nobele onbekende in autoland. Zo heeft de gigant de bouwrechten van de Saab 9-3 en 9-5 in handen, is het voor 10% eigenaar van Mercedes en onderhoudt het nauwe banden met Hyundai. En o ja, jaarlijks bouwt het concern ook nog 2 miljoen auto's. Da's meer dan Tesla!


Check hier onze video van de BAIC X55:


Niet vernieuwend, wel fris

Na jaren te teren op thuismarkt China, gaat het nu ook op zoek naar klanten in het Westen. Met deze X55 bijvoorbeeld, een soort van Volkswagen ID.4... maar dan met benzinemotor voorin. Want geef toe, knijp je ogen halfdicht en je lijkt zo naar die elektrische SUV van het Duitse merk te kijken. De snuit krijgt scherpe led-lichten en een ruitvormig motief in de bumper, de flank pakt uit met verzonken deurgrepen en een zwevend dakje dankzij de contrasterende kleur. Vernieuwend is het allemaal niet, maar lelijk evenmin.

Baic X55 test info belgie review

Tel daar nog de standaard 19-duims zwarte velgen, spoiler in twee delen en led-achterlichten bij op, en je krijgt een zeer in het oog springend uiterlijk. Al zeker als je voor de Lemon Green koetswerkkleur opteert. Het is dan ook spijtig dat BAIC zichzelf in de voet schiet door zowel voor- als achteraan in koeien van letters het woord "Beijing" op deze X55 te plaatsen. Zo maak je de polariserend staatssteun wel héél duidelijk. Beeld je even in dat Volkswagen "Berlijn" op elke Golf zou kleven, of dat Alfa een "Milano" zou lanceren. Oh, wacht.

Oog voor frivoliteit

Nu goed, het is niet aan ons om te oordelen hoeveel staatssteun BAIC kreeg voor de ontwikkeling van deze auto, Duitse merken kunnen tenslotte ook teren op miljarden euro's aan subsidies vanuit de Europese overheid. Wij zijn hier enkel om over de kwaliteit van deze X55 te oordelen en eerlijk: het doorstaat de test met vlag en wimpel. De gebruikte materialen zijn op niveau, al vind je her en der wat harde plastics. Wat wél opvallend is het oog voor emotie binnenin. Zo zit de led-sierverlichting fraai verzonken in de deurpanelen en wordt dat zelfs doorgetrokken voor de passagiers achterin.

Baic X55 test info belgie review

Bovenop het dashboard kom je (standaard) een digitale instrumentendisplay en een infotainmentscherm van 15-duim tegen. Hier heb je meteen ook de achilleshiel van heel de X55. Want door een boycot van Europa en de VS krijgen het gros van de Chinese merken geen licentie tot Apple Carplay en Android Auto. Die zal je hier dan ook niet terugvinden. Een ingebouwde navigatie evenmin. BAIC biedt een oplossing om het scherm van je smartphone te spiegelen via CarbitLink, maar dat werkt omslachtig en vooral: app's zoals Waze en Whatsapp doen het niet. Vervelend.

Hoe zit het nu met die motor?

Juist ja, die "Volkswagen-motor" voorin. Wel, voorin deze X55 ligt de Magic Core 1.5T, een motor die BAIC samen met het Duitse Meta Motoren und Energie Tecnick ontwikkelde. Rijd je echter deze X55 de VW-dealer binnen, dan zal die beamen dat er opvallend veel gelijkenissen zijn. Of we daarmee willen zeggen dat BAIC samen met META gewoon een Volkswagen-motor gere-engineerd heeft? Dat laten we in het midden.

Baic X55 test info belgie review

Wat we wel weten is dat deze 1.5-liter viercilinder goed is voor 177 pk en 350 Nm koppel en dat hij standaard zijn vermogen naar de voorwielen stuurt via een 7-trapsautomaat. Met een gemeten verbruik dat richting de 7l/100 km kan zakken voldoet hij daarenboven ook aan de verwachtingen. Want een Seat Ateca met vijftienhonderd doet het niet beter. Importeur One-Automotive biedt een LPG-tank aan om de kilometer kostprijs nog verder naar beneden te krijgen. Echter, met een prijs van 3.600 euro en een stuk van de koffer dat verdwijnt, zien we de meerwaarde niet meteen.

Duits rijgedrag

Rijdt deze BAIC X55 door de motor voorin als een Duitser? Euhm, nee; Zowel in de positieve als negatieve zin. Laat ons er voor het gemak even de gloednieuwe VW Tiguan 1.5 turbobenzine er bij halen. Die schopt het (momenteel) tot maximum 150 pk en moet genoegen nemen met een sprinttijd van 9,1 seconden richting de honderd. Deze X55 legt die sprint af in amper 7,9 tellen en voelt ook kwieker op zijn pootjes aan. Ophanging, demping,... er valt eigenlijk geen slecht woord over te zeggen.

Baic X55 test info belgie review

Daar tegenover staat wel dat de automaat soms wat aan trage kant is. Alsof hij afgesteld lijkt op efficiëntie. Desalniettemin noteert deze X55 een CO2-uitstoot van 178 g/km, opvallend hoger dan wat Europese rivalen de lucht in zouden blazen. En dan is er nog het stuurgevoel. Of eerder het gebrek er aan. Al zullen de standaard Hankooks niet helpen. Ach, met het geld dat je uitspaart kan je natuurlijk vlot een setje premium banden op de kop tikken.

Juist ja, die prijs?

Jep, geen leugens in de intro. Want deze BAIC X55 verlaat full-option de dealer voor 31.990 euro. Daar heb je tegenwoordig al lang geen basis VW Tiguan, Nissan Qashqai of Citroën C5 Aircross meer voor. Om je een idee te geven, steek je zo'n Tiguan in dezelfde uitrusting, dan kijk je naar een prijs boven de 50.000 euro!

Baic X55 test info belgie review

Hoewel je dus vragen kan hebben over de invasie van Chinese auto's op onze markt en de impact daarvan op onze economie, kan je niet ontkennen dat ze heftig in de prijs weten te snijden. En hoewel je hart anders kan zeggen, begrijpen we dat veel Belgen ook denken met hun portefeuille.

Conclusie

We begrijpen waarom deze X55 het tot VAB gezinswagen heeft geschopt. Want hij vinkt alle vakjes op de checklist van de huidige koper aan: Het is een SUV, komt met een (best) zuinige benzinemotor, ziet er niet verkeerd uit en kost je geen arm en een been. Wakker worden Europa.

Baic X55 test info belgie review

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws