Deze 6 betaalbare nineties-cabrio's blijven door ons hoofd spoken

In de jaren 90 stonden ze als exclusieve cabrio's in de catalogi te pronken, vandaag zijn ze betaalbaar voor wie zijn vakantiegeld een aantal jaren opspaarde. Met het goeie weer laten deze roadsters ons niet meer los.

Al goed, al goed, het is wat ingegeven door de aankoop van de SLK door iemand van onze redactie dat het toch weer kriebelt om op cabrio-zoektocht te gaan. Ook al is een cabrio in ons land voor de helft van het jaar nutteloos en ook al blijkt uit het straatbeeld dat de meeste cabrio-rijders uiteindelijk met gesloten kap rondrijden - want lawaai. Dat houdt ons niet tegen om de klassiekers in wording nog even op je netvlies te branden. Zo zijn we tenminste niet de enige die eraan zitten te denken tijdens de schaarse rustige momenten op onze redactie. Gedeelde smart is halve smart. Over smart gesproken, de smart Roadster spookt mee door het hoofd, maar die is pas in 2003 gelanceerd.


BMW Z3

bmw z3 1.8

De BMW Z3 was BMW's zet in het roadstersegment. Ze hadden toen de 3 Reeks Cabrio maar een pure roadster, die was er niet. In juni 1995 kwam BMW met deze Z3 op de proppen, voorafgegaan door een verschijning in de Bond-film Goldfinger. In 1997 volgde dan de Z3 Coupé, ook wel de 'clownschoen' genoemd vanwege zijn vorm.


Alfa Romeo Spider

Alfa Romeo Spider

Alfa Romeo heeft de gewoonte haar roadsters altijd Spider te noemen. Zo komt het dat je zowel een model uit 1966 als eentje uit 2010 tegenkomt bij een zoektocht. Wij doelen echter op de versie van 1993 met de zacht afgeronde motorkap en ronde koplampuitsparingen.


Mercedes SLK

Mercedes SLK

Mercedes kwam een jaar later dan BMW met haar roadster. De SL was te groot en de SLK was daar het perfecte antwoord op, de K-toevoeging staat overigens voor 'Klein', en dat mag je in het Duits uitspreken. De looks waren best vernieuwend, het daksysteem met wegklappend metalen dak was revolutionair. Het zorgde voor meer comfort met gesloten kap en sloot niet minder snel dan de stoffen kap bij de concurrentie.


Fiat Barchetta

Fiat Barchetta

Was de Alfa Romeo Spider wat te duur, of was die stijl toch niet jouw ding, dan kon je destijds terecht bij de Barchetta (bootje) van Fiat.


Audi TT

Audi TT

Geen Mercedes SLK en BMW Z3 zonder Audi TT. De kenmerkende lijnen van de coupé werden behouden, al werd het een ietwat vreemd zicht zonder die ronde dakboog boven je hoofd.


MG F

MG F

Ze waren in de jaren 90 al wat in de vergeethoek geraakt maar plots schudde MG een leuke roadster uit haar mouw. De MG F zat met zijn 1.8 motor pal tussen bovenstaande collega's. De wagen zong het uit tot het einde van Rover in 2011, met een modificatie tot MG TF in 2002.


Nét te duur: De Porsche Boxster
Zoek je een goeie investering, dan ben je in het autolandschap altijd aan het verkeerde adres. Wil je echter een roadster die binnenkort iconische proporties aanneemt, dan is de baby-Porsche Boxster wel jouw ding. Met een hoger prijskaartje dan bovenstaand materiaal, het blijft een Porsche natuurlijk.


De grote afwezige: Mazda MX-5
Mogen we stellen dat die al wat te vaak door ons hoofd gespookt is? Een topauto, dat wel, met een rijgedrag dat je dertig jaar na datum nog altijd de glimlach op je gezicht tovert. Soms vergeten we echter dat er alternatieven genoeg waren voor de kleine Japanner.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Wouter Digneffe 17:19
afbeelding van Wouter Digneffe

Het was leuk geweest als jullie er wat prijzen bij geschreven hadden. Te vinden tussen €... en €...
Nu heb ik ze allemaal op autoscout moeten ingeven (...lazy Sunday)

Sven 08:58
afbeelding van Sven

En op welke heb je een bod gedaan? :p

Jos D. 17:32
afbeelding van Jos D.

Als je de MX-5 uitsluit owv de reden die je opgeeft, dan moet je je titel wijzigen. Want dat ding biedt het meeste rijplezier voor het minste geld.

Yvesw 09:12
afbeelding van Yvesw

Jos: Minste geld? NA's en NB's gaan tegenwoordig voor absurde prijzen. Toch als je even rationeel bekijkt dat je vlot +6.000 euro betaalt voor +20 jaar oud ijzer met hoge kans op roest.

Dit was één van de redenen waarom ik uiteindelijk voor een SLK ben gegaan. Een puike SLK 230 uit 2003 kostte 2.000 euro minder dan een veel oudere NA met nog veel werk aan. Zonde, want ik vind MX-5'jes echt wel topkarretjes.

JL 22:10
afbeelding van JL

En de Alfa Romeo Spyder: is dat niet die cabrio met de stijfheid van een nat zeemvel? Nu, al die Fiat/Alfa dingen zou ik persoonlijk in een wijde boog rond lopen. Tenzij je kan sleutelen. Want betrouwbaarheid en roestbestendigheid, daar heb ik toch mijn twijfels bij.

Yannick 09:30
afbeelding van Yannick

voor 8500 een MX-5 NC1 is topfun.
Ik zou ook wel altijd wegblijven van die cabrio's/roadsters met plastieken ruitjes.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws