Verrassing: dit is de bestverkochte Mercedes-AMG in Europa (2023)

Mercedes-AMG G63 bestverkocht Europa 2023

Wil je een Mercedes met wat extra pit, dan moet je bij de AMG-afdeling zijn… En wat blijkt: steeds meer klanten vinden hun weg naar het sportieve gamma van het merk. Wat ze daar het vaakste kiezen kan je echter wel eens verrassen, want het is niet de goedkoopste noch de snelste Mercedes-AMG.

Spoel even terug naar 2021 — als je dat wel wil, want een goed jaar was dat in de autosector niet. De halfgeleidercrisis hakte er toen namelijk stevig op in waardoor productielijnen stil kwamen te liggen en de levertijden én nieuwprijzen van auto’s de hoogte in gingen. Dat alles resulteerde in een flinke daling in de verkoopcijfers… Tenzij je toevallig exclusieve auto’s produceerde. Het ene na het andere luxe- en performancemerk meldde namelijk een recordjaar, en ook nadat de automarkt terug gestagneerd is gaat die trend gewoon verder.

Niet de goedkoopste, wel de meest patserige

JATO Dynamics heeft namelijk even becijferd hoe de verkopen bij bijvoorbeeld Mercedes-AMG ervoor staan, en het antwoord is: belachelijk goed. Zo gingen er bij de sportieve tak van Mercedes alvast zo’n 13.400 auto’s over de Europese toonbanken in de eerste helft van 2023, wat alweer 57 procent meer is dan de verkopen die ze een jaar eerder wisten te noteren. De cijfers brachten echter ook iets aan het licht dat ons nog veel meer verraste dan dat: de best verkochte Mercedes-AMG van Europa. Dat is namelijk niet gewoon de goedkoopste — de A 35 dus — en eigenlijk is het zelfs geen model waar je effectief sportieve rijeigenschappen van mag verwachten. Nee, het is gewoon de meest patserige der AMG’s: de G 63. Zo was in de eerste helft van dit jaar bijna één op vier in Europa verkochte AMG’s zo’n G-Klasse.

Mercedes-AMG G63 bestverkocht Europa 2023

Je kan natuurlijk moeilijk naar Mercedes-AMG kijken zonder ook even hun grootste concurrent onder de loep te nemen BMW M. Die doen het namelijk nog beter met ruim 19.600 Europese verkopen in de eerste helft van 2023. We hebben het daarbij ook niet zomaar over M Performance-modellen zoals pakweg de M135i of de M440i, waar wel over het échte werk zoals de M2, de M3 en — jawel — de XM. Op de patserladder zou je die laatste zowat kunnen zien als de BMW-tegenpool voor de Mercedes-AMG G63, ook al was de XM maar goed voor 1.000 exemplaren in de eerste zes maanden van dit jaar… Maar goed, de verkoop daarvan is ook nog maar net opgestart.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 14:44
afbeelding van this

Is dit zo'n verrassing? Is dit niet altijd geruime tijd het best verkopende AMG model? Het is ook het meest verkochte type van de G klasse.

Joram 17:59
afbeelding van Joram

Ook al zou dit al langer het geval zijn (ik vind er alleszins geen info over), maakt dat het minder verrassend? Ze hebben daar zo’n competent ander gerief in de catalogus bij Mercedes-AMG dat het toch confronterend is dat zo’n peperdure G 63 het vaakst verkocht wordt, niet?

this 06:49
afbeelding van this

De G-klasse is nu ook wel een iconische wagen, dus in mijn ogen is dit totaal niet confronterend. En er is amper concurrentie voor deze wagen, toch niet voor dit type design. De defender heeft geen zo'n zware motorisatie en de rest van de SUV's zijn een totaal andere stijl. Terwijl de A-klasse, C-klasse, E-klasse wel serieuze concurrentie hebben.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws