Vaarwel, Tom Tjaarda

tomtjaarda

Tom Tjaarda is overleden. De man die instond voor het design van de poep van de Karmann Ghia Typ 34, maar die evengoed het interieurdesign van de Lamborghini Diablo, of het exterieur van de Ford Fiesta uit zijn mouw schudde.

En als je wat dieper gaat graven, had de Amerikaan met Nederlandse roots best een rijkgevulde carrière. Hij werd in 1934 geboren als zoon van een uitgeweken Nederlandse auto-ontwerper.

gevarieerd palmares

Tom Tjaarda ken je niet zozeer van zijn extravagante ontwerpen, al moeten we zeggen dat zijn concept cars wel even aanwezig waren als zijn productiemodellen. Met even veel gemak leek hij het design voor pakweg de futuristisch ogende Ghia-concept cars op papier te zetten, als dat hij een vierdeurs van de Saab 900 uit zijn mouw schudde in 1992.

Waar je 'm verder nog van kent? Onder andere de Chrysler LeBaron uit 1982 is van zijn hand. Maar ook de Lancia Y10 werd door hem getekend. De Ferrari 365 California? Van hem. De eerste Ford Fiesta? Idem. Maar ook een boel DeTomaso's, zoals de Pantera en de Longchamp.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws