Elektrische Hyundai Ioniq 5 N krijgt motorgeluid en… schakelgeknetter? [VIDEO]

Hyundai Ioniq 5 N 2023 geluid teaser

Elektrische hothatch-fanaten, verenigt u — voor zover die al bestaan — want Hyundai heeft een nieuwe teaser gedeeld van zijn Ioniq 5 N. Die belooft echter ook traditionele harten te gaan veroveren, want in de video horen we een aantal onverwachte geluiden. Ooit al een EV horen knetteren tijdens het schakelen, bijvoorbeeld?

Hoe je het ook draait of keert: stilte is niet bepaald spannend. Dat is vaak een probleem bij sportieve elektrische auto’s want hoe snel ze ook zijn; bij de beleving van een brullende, knetterende, stinkende benzinebruut komen ze doorgaans niet in de buurt. Daarom sturen inmiddels heel wat fabrikanten gesimuleerde motorgeluiden door de speakers van hun EV’s, zoals Abarth dat zijn fans liet beslissen welk geluidje ze het liefste horen of BMW dat befaamd componist Hans Zimmer inhuurde om lekker dramatisch gedreun te ontwikkelen. Nu is het de beurt aan Hyundai, en die lijken nog wat verder te gaan.

Compleet met geknetter

Hun sportieve N-afdeling heeft namelijk een nieuwe teaservideo gedeeld waarin we de Ioniq 5 N aan het werk zien en — vooral — horen. Aanvankelijk klinkt het daarbij alsof Hyundai het geluid van zijn accelererende EV een aantal keer aan elkaar geknipt en geplakt heeft, tot je ziet wat er echt aan de hand is. Plots verschijnt er namelijk een beeld van de bestuurder die verbrandingsgewijs aan een schakelflipper achter het stuur trekt wanneer het geluid verandert. Het ziet er dus naar uit dat Hyundai niet alleen een motorgeluid ontwikkeld heeft om door de speakers van de Ioniq 5 N te jagen, maar ook schakelovergangen in de software geprogrammeerd heeft. En zoals je verder in het filmpje kan ervaren, hoort daar zelfs het nodige geknetter bij.

Dat is trouwens niet het enige trucje dat de software uithaalt om je ouderwetse fun te bezorgen, want eerder verklapte Hyundai al dat de Ioniq 5 N over een driftmodus zal beschikken. Toch ziet het ernaar uit dat de elektrische hothatch vierwielaandrijving krijgt, waarbij de aandrijflijn waarschijnlijk gelijkaardig zal zijn aan die van de Kia EV6 GT. Reken dus op zo’n 585 pk en 740 Nm koppel, die je ogenschijnlijk naar wens ontketent met een druk op de schakelflipper. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leren we ergens in juli wanneer de Hyundai Ioniq 5 N onthuld wordt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws