Audi RS 4 krijgt extra pk’s voor 25ste verjaardag… maar géén extra kleur (2024)

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years 2024

Feest, want de Audi RS 4 beleeft zijn quarter life crisis. Dit jaar bestaat het naamplaatje namelijk 25 jaar en dat vieren ze bij Audi met een tot 250 stuks gelimiteerde Edition 25 Years. Die pakt uit met 20 extra pk’s en een lakkleur uit de oude doos… Al moeten we het in België wel zonder die lakkleur stellen.

25 jaar geleden zette Audi een belangrijke stap — of tenminste: de afdeling Namen-Bedenken van Audi. De fabrikant had namelijk al eens een eerste teen in het water van de sportieve breaks gestoken met de RS2 Avant maar nadien werd de naamgeving van het gamma gestroomlijnd, waardoor diens opvolger in 1999 als ‘RS4’ op de markt kwam. Een kwarteeuw na datum houdt die naam — mits een spatietje meer — nog steeds stand, reden genoeg dus om dat te vieren.

0,4 tellen sneller

Dat doet Audi met deze Edition 25 Years van de Audi RS 4 Avant, een versie die onderhuids nog maar eens een stapje verder gaat. Zo haalt die geen 450 pk maar wel 470 pk uit de gewoonlijke 3.0-liter biturbo-V6, terwijl de software van de transmissie een update kreeg om nog sneller door zijn acht verzetten te schakelen. Bijgevolg schaaft deze speciale editie nog eens 0,4 seconden van de 0-naar-100-tijd van de reguliere RS 4 Avant, goed voor amper 3,7 seconden, terwijl de topsnelheid op 300 km/u komt te liggen. Dezelfde vermogensupgrade komt trouwens ook naar de ‘Performance Edition’ van de RS 5, voor het geval je liever geen break wil.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years 2024

Om dat alles in goede banen te leiden krijgt de Edition 25 Years ook keramische RS-remmen, een verbeterd Torsen-differentieel en zelfs een resem aanpassingen aan de ophanging. Zo wordt de negatieve wielvlucht op de vooras met twee graden vergroot voor extra grip en zitten er stijvere lagers op de draagarmen. Achteraan wordt het subframe dan weer verstevigd terwijl de auto rondom voorzien wordt van manueel verstelbare RS-sportophanging. Die brengt de auto in zijn gewoonlijke afstelling al 10 millimeter dichter tegen het asfalt maar na wat sleutelen kan je een verlaging van 20 millimeter verkrijgen ten opzichte van de gemiddelde RS 4 Avant.

Geen, we herhalen: géén Imola Yellow

Dat laatste is trouwens niet het enige uiterlijke herkenningspunt, al hangt het een beetje af van de markt hoe opvallend die andere herkenningspunten zijn. Zo krijgt elke Edition 25 Years wel matzwarte accenten aangemeten waardoor onder andere de logo’s en de twee pijpen van het standaard aanwezige RS-uitlaatsysteem verduisterd worden. Verder verwijdert Audi de dakrails maar het opmerkelijkste verschil zit ‘m in de lakkleur. Daar biedt Audi namelijk het iconische ‘Imola Yellow’ aan als knipoog naar de krachtigere topversie van de oer-RS4, de RS4 Sport. Datzelfde geel keert dan ook binnenin terug in de stiksels die het leer en het Alcantara bijeen houden.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years 2024

Daarnaast rolt deze Edition 25 Years echter ook van de band in het gewoonlijke ‘Nardo Grey’ en ‘Mythos Black’ en treur even met ons mee, want dat zijn de enige twee kleuren waarin deze speciale RS 4 Avant naar België komt. Dat prachtige ‘Imola Yellow’ krijgen wij dus niet en steek dat gerust op je lokale dealer. Alle verdelers moesten namelijk op voorhand hun exemplaren van deze special edition reserveren en blijkbaar deed niemand dat in ’t geel. Er komen dan ook maar 250 stuks van op de markt en die hebben ook al een prijs: je betaalt er in België 142.900 euro voor. Ook de RS 5 Performance Edition met dat extra vermogen krijgt trouwens diezelfde beperkte oplage en die is er vanaf 129.900 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws