China voorop in VAB-Gezinswagenverkiezing 2024

VAB Gezinswagenverkiezing 2024

Niet Volkswagen, Renault of Skoda, wel de Chinezen domineren de VAB-Gezinswagenverkiezing 2024. Met de BIAC X55 als verrassende winnaar van de hoofdbeker.

Dat gezinnen meer dan ooit met hun portefeuille kiezen blijkt uit de 2024 editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing. Een jaarlijkse verkiezing waarbij een professionele jury (waar Autofans deel van uit maakt) en gezinnen elk jaar de drie beste gezinswagens in drie categorieën kiezen: Auto's tot 25.000 euro, auto's tot 38.000 euro en EV's tot 52.000 euro. Hoe er dit jaar werd gestemd?

Tot 25.000 euro: Dacia Jogger

VAB Gezinswagenverkiezing 2024

Vorig jaar moest de Jogger nog naast het goud grijpen, maar dit jaar neemt de Roemeen revanche. Niet onlogisch. Zijn basisprijs (17.890 euro) lijkt de inflatie te zijn vergeten, het rijgedrag is op punt en desgewenst biedt Dacia ook zeven zitplaatsen. In zijn kielzog stonden de Skoda Fabia en de Renault Clio.

Tot 38.000 euro: BAIC X55

VAB Gezinswagenverkiezing 2024

De BA-watte? Jep, dé verrassing van de verkiezing! Want de compleet onbekende Chinese crossover werd gesmaakt door de jury en de gezinnen. Met een prijs van 31.990 euro biedt hij het volume van een Volkswagen Tiguan in een modern designjasje. De tweede plaats gaat naar de Skoda Karoq en de derde plaats naar de Peugeot 408.

Elektrisch: BYD Dolphin

VAB Gezinswagenverkiezing 2024

Amper twee jaar op de Belgische markt maar al twee keer in de prijzen. Want na de Atto3 die vorig jaar de gezinswagenverkiezing won in de categorie elektrisch mag nu de BYD Dolphin met het goud naar huis. Hoewel een stuk compacter dan die Atto3, is hij ook een stuk goedkoper. Met een basisprijs van 29.990 euro. Chinees collega MG4 moest nipt de duimen leggen, gevolgd door de Smart #1. Die laatste is tegenwoordig ook in, jawel, Chinese handen.

De jurering bestaat uit drie elementen. De professionele jury weegt voor 25% van de stemmen, de gezinnen zijn goed voor de helft van de stemmen en de kilometerkostprijs weegt voor een kwart op het eindoordeel.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws