Skoda heeft zijn gloednieuwe Superb onthuld en als die je bekend voorkomt, nemen we je dat niet kwalijk. Het model deelt namelijk heel wat met neefje Volkswagen Passat, al hebben de Tsjechen er wel hun eigen ding mee mogen doen. Reken dus op een veelvoud aan ‘simply clever’-snufjes én zowaar nog een berlineversie.
Iedereen en hun grootmoeder wil tegenwoordig een SUV, en dat mag je letterlijk nemen. Zo kwam even geleden aan het licht dat maar liefst de helft van de dit jaar ingeschreven auto’s al zo’n hoogpotig model was, en daar pikken ze ook bij Skoda graag een graantje van mee. Zij voegden pas nog een nieuwe Kodiaq toe aan hun SUV-gamma, maar dat betekent niet dat ze de lagere modelletjes vergeten.
Een Passat berline, iemand?
Dit is namelijk de gloednieuwe Skoda Superb en inderdaad: die komt er gewoon weer als break en berline — of volgens Skoda: Combi en Hatchback. In beide gevallen groeit de Superb wel een beetje ten opzichte van de vorige generatie. Zo is de Combi tegenwoordig 4,90 meter lang of 4 centimeter langer dan voorheen, terwijl de Hatchback met zijn 4,91 meter zelfs 4,3 centimeter groeit. De wielbasis blijft dan weer identiek aan die van de uitgaande Superb met zijn 2,84 meter, want de auto staat op een bijgewerkte versie van hetzelfde MQB-platform.
Dat de nieuwe Superb er nog steeds als berline komt, is enigszins verrassend want daarmee onderscheidt hij zich van neefje Volkswagen Passat. Die familieband mag je trouwens letterlijk nemen want kijk je goed, dan zie je dat de Superb Combi en de Passat Variant bijvoorbeeld hun deuren, hun ramen en het grootste deel van hun carrosserie met elkaar delen. Het koetswerk van de Superb Hatchback is daarentegen specifiek voor de Skoda, want de Passat heeft geen berlineversie meer. Dat is natuurlijk niet het enige waar de Superb zich mee onderscheidt, want hij krijgt een typische Skoda-neus compleet met achthoekige grille en grote LED-matrixkoplampen. Achteraan is de vormgeving al even no-nonsense, met eenvoudige verlichting en de merknaam in het lang en het breed ertussen uitgeschreven.
28 keer clever
Een grotere auto betekent ook meer binnenruimte, dus maak je klaar voor meer stijgende cijfers. Om maar met de ruimste te beginnen, biedt de Superb Combi voortaan wel 690 liter koffervolume met de achterbank op z’n plek — of 30 liter meer dan voorheen. Leg je die plat, dan ontstaat een balzaal van 1.920 liter groot. Daarmee is hij natuurlijk precies zo ruim als de nieuwe Passat Variant, dus voor wat variatie gaan we kijken naar de Superb Hatchback. Die doet het eigenlijk niet veel slechter met een mooie 645 liter koffervolume achter de tweede zitrij, waarmee hij nog steeds het gros van de breaks — en SUV’s — achter zich laat.
Die extra ruimte is echter niet het enige interessante aan de cabine van de nieuwe Superb, wel integendeel. Zo pakt de auto uit met een knap dashboard en een nog knapper bedieningsconcept. Je krijgt bijvoorbeeld wel de keuze uit touchscreens van 10 tot 13 inch groot, maar de belangrijkste functies worden bediend door drie gloednieuwe draaiknoppen onder de noemer ‘Smart Dials’. Daarmee kan je alles bedienen van je audiovolume tot je klimaatregeling of de rijmodi… En dat is nog maar één van de alles samen 28 ’simply clever’-snufjes die Skoda in dit interieur verstopt heeft. Zo vind je bijvoorbeeld smartphonehouders achterop de voorstoelen terwijl de hoedenplank zich elektrisch laat bedienen. In de middenconsole is er dan weer meer plek dan ooit tevoren, aangezien Skoda de bedieningshendel voor de automaat heeft verplaatst naar de stuurkolom.
Ruim 100 kilometer elektrisch
Daardoor kan je al raden dat de nieuwe Superb uitsluitend met automatische versnellingsbakken verkrijgbaar is, maar de rest van zijn aandrijflijnen blijft wel lekker traditioneel. Zo mag je nog steeds rekenen op een 2.0-liter TDI-dieselmotor die ofwel 150 pk naar de vooras ofwel 193 pk naar beide assen stuurt. De 2.0-liter TSI-benzinemotor levert dan weer 204 pk op de voorwielen of 265 pk op de vier wielen. De instapper is echter nog interessanter, want dat is voor het eerst in de Superb een mildhybride. Die maakt gebruik van een 1.5-liter TSI-benzinemotor, goed voor 150 pk op de voorwielen.
Wil je nog meer elektrificatie dan dat, dan is de Superb er opnieuw als iV-plug-inhybride. Die combineert tegenwoordig die 1.5-liter benzinemotor met een elektromotor voor een totaalplaatje van 204 pk. Het belangrijkste nieuwtje is echter zijn 25,7 kWh-accu, want die laat een elektrisch rijbereik van “meer dan 100 kilometer” toe. Hoeveel meer dat precies is, mogen we op dit moment nog niet weten. Je ondervindt het zelf vanaf het voorjaar van 2024, wanneer de eerste exemplaren van de nieuwe Skoda Superb geleverd moeten worden.
Recente reacties
Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers
Dat is zever. 7 km teveel = minstens 60 op je kilometer teller (bij 50). Dan kan je niet meer...
Door John 1 uur geleden
Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers
Dat van die bordjes die het aanduiden, is ondertussen ook niet meer het geval. Toch hier in de...
Door John 1 uur geleden
Vraag: Welke vergeten auto verdient nieuwe generatie?
Toyota Celica eerste generatie wonder mooi
Door PATRICK DE MAEYER 18 uur geleden
Vooruitblik: Alpine A390 wordt elektrische GT
Je kan ze allebei bestellen, toch?
Door Strandkonijn 1 dag geleden