Officieel: Alpina D4 S is eentje voor de dieselrijders (2022)

Alpina D4 S 2022

De wereld keert diesel de rug toe, maar bij Alpina zwemmen ze nog even tegen de stroom in. Na een B4 op benzine stellen ze nu hun aangepaste BMW 4 Reeks op diesel voor. Die D4 S biedt dezelfde looks en hetzelfde koppel, maar het vermogen en de prijs liggen flink wat lager.

Een sportief model op diesel; het blijft een eigenwijze keuze. Dat geldt echter niet voor de Duitse merken, want daar vind je meer dan elders nog zelfontbranders met flink wat peper in hun uitlaatpijpen terug. Zo kan je de meeste S-modellen bij Audi enkel met dieselmotoren bestellen, en plaatst ook BMW-huistuner Alpina steevast een D-afgeleide van hun krachtpatsers in de catalogus. Dat is niet anders voor hun interpretatie van de nieuwe 4 Reeks.

(Fijn) stof tot nadenken

Alpina heeft namelijk het doek getrokken van de nieuwe D4 S, en die maakt gretig gebruik van BMW’s gewoonlijke 3.0-liter zes-in-lijn dieselmotor met twee turbo’s. Zo stuurt hij een vermogen van 355 pk naar de vier wielen; wel 140 pk minder dan de B4 op benzine die we eerder al te zien kregen. Het koppel is echter wel van hetzelfde niveau met 730 Nm — of wat had je dan verwacht van een diesel. In vergelijking met de sterkste dieselversie bij BMW, de M440d, wint de Alpina 15 pk en 30 Nm koppel dankzij een verbeterde motorkoeling. Daardoor dendert deze D4 naar de 100 km/u in 4,2 seconden, waarmee hij amper een halve tel minder snel is dan zijn benzinebroer.

Alpina D4 S 2022

Over die B4 gesproken, van buitenaf kan je deze D4 S gerust zien als zijn ongelikte tweelingbroer. Het bumperwerk blijft namelijk zo goed als identiek en ook met een dieselmotor in het vooronder vind je achteraan vier ovale uitlaatpijpjes. Ook binnenin moet je niet onderdoen met de nodige Alpina-logo’s en heel wat leer. Het prijskaartje verschilt echter wel aanzienlijk: waar Alpina in Duitsland 91.800 euro vraagt voor een B4, moet je er voor een D4 S slechts 79.900 euro neertellen. Wat noemen we dat dan, fijn stof tot nadenken?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws