Volvo ‘ES90’ komt eraan: eerste details over elektrische sedan gelekt

Volvo ES90 details 2023

Wil je vandaag een elektrische Volvo, dan wordt dat in alle gevallen een SUV. Dat blijft echter niet zo, want de Zweden willen ook breaks én sedans blijven bouwen in hun elektrische toekomst. Van die laatste carrosserievorm hebben ze zelfs al een voorsmaakje klaar, of toch als we Volvo’s intranet mogen geloven.

Volvo was ooit een merk van breaks en sedans maar dat zou je er tegenwoordig niet meer aan zeggen. Tel namelijk maar even mee: met de EX30, de XC40, de C40, de XC60, de XC90 en de EX90 staan er tegenwoordig meer SUV’s in de catalogus dan de breaks en sedans samengeteld. In het elektrische hoofdstuk van die catalogus zijn de hoogpotigen al helemaal dominant, want ronduit elke EV die Volvo verkoopt is een SUV… Maar daar moet binnenkort verandering in komen.

Groter rijbereik dan EX90?

Op het intranet van Volvo heeft het Zweedse Teknikens Värld namelijk een bericht opgepikt waar de traditioneler ingestelde EV-koper vast gelukkig van zal worden. Zo staat er te lezen dat het merk zijn eerste prototype van project ‘V551’ gebouwd heeft, en daarbij zou het gaan om een zuiver elektrische sedan. Dat wordt ook niet zomaar een sedan, maar wel eentje van net geen vijf meter lang en twee meter breed. De kans is dus groot dat het om een opvolger voor de S90 gaat en dat die dus — als Lexus even zijn akkoordje geeft — als ‘ES90’ door het leven zal gaan.

Volvo EX90 Excellence 2023

Die afmetingen zijn daarvoor niet de enige aanwijzing. Zo verklapt Volvo ook dat de elektrische sedan op het SPA2-platform van de EX90 gaat staan, net zoals de huidige S90 zijn basis deelt met SUV-broertje XC90. Reken dus ook hier op een accu van 111 kWh groot waarvan 107 kWh effectief bruikbaar is. Wij durven er echter ons lunchgeld op verwedden dat de sedan daar nog wat verder mee komt dan de 580 kilometer van de SUV want hoe lager de auto, hoe beter de aerodynamica. We leren het vermoedelijk rond het midden van 2024, wanneer de elektrische sedan volgens Volvo’s intranet onthuld zou moeten worden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws