Tesla blijft grootste EV-bouwer ter wereld, maar misschien niet meer voor lang

Tesla grootste EV-bouwer 2023

Als het op de grootste fabrikant van elektrische auto’s ter wereld aankomt, dan kan er maar één naam zijn, toch? Zo houdt Tesla die titel al een paar jaar in handen en ook in 2023 wist niemand meer EV’s dan hen te verkopen… Op het laatste kwartaal van 2023 na, tenminste, want er is een Chinese kaper op de kust.

2023 zit erop, dus het is weer tijd voor de jaarlijkse cijferparade. De Belgische inschrijvingscijfers, bijvoorbeeld, sijpelden eerder deze week al binnen en daar ging BMW met een weinig verrassende toppositie aan de haal. Kijken we daar echter naar de sterkste stijgers van het jaar, dan valt vooral het zuiver elektrische Tesla op met zijn stijging van zo’n 234 procent ten opzichte van 2022… En België is blijkbaar niet het enige land waarin de Amerikaanse fabrikant het zo goed doet.

Inhaalbeweging van BYD

Tesla laat namelijk weten dat het er nog maar eens een recordjaar op heeft zitten. Zo leverde de fabrikant dit jaar bijna 1,81 miljoen EV’s wereldwijd, wat alweer 38 procent meer is dan het in 2022 wist te realiseren. We hoeven ook niet ver te zoeken om te vinden aan welke modelletjes ze die stijging vooral te danken hebben, want van de 1.808.581 geleverde auto’s waren er maar liefst 1.739.707 een Model 3 of Model Y. De Model S en X en een handjevol Cybertrucks en Semi’s waren dus maar goed voor 68.874 leveringen, maar alles samen levert dit Tesla in 2023 wel opnieuw de titel van grootste EV-bouwer ter wereld op.

BYD leveringen 2023

Dat is dan echter buiten één kwartaal van 2023 gerekend, want in de laatste drie maanden van het jaar werden Tesla’s elektrische leveringscijfers voor het eerst overtroffen door een ander merk. BYD mag zich namelijk al even ’s werelds grootste fabrikant van stekkerauto’s noemen en tel je enkel de zuiver elektrische modellen mee, dan was de Chinese constructeur in Q4 2023 ook even de grootste van de wereld. In dat kwartaal leverde het namelijk 526.409 EV’s wereldwijd, ten opzichte van Tesla’s 484.507 stuks. Over het hele jaar gezien strandt BYD echter op 1,57 miljoen volledig elektrische auto’s, waarmee het nog enige achterstand goed te maken heeft… Maar geef BYD dus vier kwartalen zoals het laatste van 2023, en Tesla mag de troon van grootste EV-bouwer ter wereld misschien wel afstaan in 2024.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités