Officieel: Tesla Cybertruck breekt los met 845 pk en… een range extender? (2023)

Tesla Cybertruck 2023

Het wachten is voorbij: de Tesla Cybertruck is nu helemaal officieel. Het merk heeft namelijk de eerste stuks aan échte klanten overhandigd, en die mochten meteen ook alle de specificaties weten. Zo leren we dat de elektrische pick-up tot 845 pk krijgt en tot 756 kilometer ver komt… Of toch met 'range extender'.

Eén van de meest langverwachte automobielen in de geschiedenis van automobielen is een feit. Dat zeggen we niet zozeer omdat er zoveel mensen op een Tesla Cybertruck zitten te wachten, maar wel omdat we al zolang van het ding afweten. Zo liet Elon Musk zijn gestoorde, elektrische pick-up in 2019 voor het eerst aan de wereld zien en geloof het of niet, maar dik vier jaar na datum is het apparaat nu echt op de markt.

3 ton aan elektro-pantser

Tijdens een Delivery Event heeft Tesla namelijk de eerste Cybertrucks aan klanten overhandigd, en zo krijgen we voor het eerst de productierijpe versie onverhinderd in beeld. De kans dat je die van het preproductie-exemplaar uit 2019 kan onderscheiden, is echter best klein. Zo houdt de pick-up vast aan zijn scherpe lijnen en grote vlakken die hem op zijn zachtst gezegd doen denken aan een tank. Dat is ook geen toeval, want volgens topman Musk mag je zonder zorgen door het spervuur van een machinegeweer karren zonder dat er ook maar één kogel door het plaatwerk of het glas van je Cybertruck geraakt… En Amerikanen zijnde, is de kans groot dat er dat ook wel eens iemand zal testen.

Tesla Cybertruck 2023

De Cybertruck is echter wel een opmerkelijk aerodynamische tank, of toch relatief gezien. Zo pronkt de Tesla met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0.33, waarmee hij voor de duidelijkheid niet in de buurt komt van pakweg de Model 3 en Model S maar het toch beter doet dan andere kolossen van dit formaat. Over zijn formaat gesproken: ook dat kennen we inmiddels. Zo meet de Cybertruck maar liefst 5,68 meter in de lengte en 2,2 meter in de breedte. Zijn gewicht varieert dan weer van 2.995 kilogram tot de volle 3.103 kilogram, afhankelijk van de versie.

Meer laadruimte of meer batterijen

Welke versies zijn er dan? Wel, aanvankelijk komt de Cybertruck op de markt in twee vormen. De sterkste gaat door het leven als ‘Cyberbeast’ en krijgt drie elektromotoren mee, goed voor 845 pk aan vermogen. Daarmee sprint de kolos naar de 100 km/u in 2,7 seconden en gaat hij door tot een topsnelheid van 209 km/u. Daarnaast is de Cybertruck er ook als iets meer bescheiden All-Wheel Drive, die het op twee elektromotoren houdt — eentje per as. Die brengen zo’n 600 pk naar de vier wielen waarmee het ding nog steeds maar 4,3 tellen nodig heeft om de 100 km/u te bereiken. In 2025 volgt er een achterwielaangedreven versie met een kleinere accu.

Tesla Cybertruck 2023

Beide lanceringsversies krijgen wel dezelfde accu mee, maar de capaciteit mogen we nog niet weten. Tesla zegt alleen dat de ‘Cyberbeast’ er 515 kilometer rijbereik uit haalt terwijl de reguliere All-Wheel Drive tot 547 kilometer ver komt. De Cybertruck heeft echter nog een troef achter de hand, want je kan hem ook krijgen met een ‘range extender’. Maak je geen zorgen: dat is niet BMW i3-gewijs een verbrandingsmotortje maar wel een extra set batterijen die in de laadruimte gemonteerd worden. Die vergroten het rijbereik van de verst rijdende versie naar 756 kilometer.

EV laadt EV

Tesla waarschuwt echter wel dat die range extender ongeveer een derde van de laadruimte inneemt, al blijft er dan nog meer dan genoeg plek over voor je boodschappen. Zo biedt het truck bed van 1,8 meter lang en 1,2 meter breed een volume van maar liefst 3.424 liter. Bovendien mag je Cybertruck maar liefst 4.990 kilogram slepen, dus wie zei dat EV’s geen groot trekgewicht aankunnen? Verder vind je een aantal stopcontacten in en rond de achterbak, waarmee je zomaar even een andere EV kan gaan opladen als één van je Tesla-vrienden in nood is.

Tesla Cybertruck 2023

Binnenin ben je trouwens al helemaal deel van de club, want ook de Cybertruck pakt uit met een minimalisme van jewelste. Reken dus niet op een pook voor de aandrijflijn of hendels achter het stuur, maar wel op een slider in je 18,5-inchscherm en touch-knopjes op je stuur. Hoe het allemaal bevalt, zijn de eerste klanten op het moment van schrijven aan het ondervinden… Of toch in Amerika, want op informatie over de komst naar Europa is het nog wachten. Overzees staat de Cybertruck AWD te koop voor 79.990 dollar (zo’n 73.500 euro) terwijl een ‘Cyberbeast’ 99.990 dollar (zo’n 92.000 euro) moet kosten.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités