Het kan: sterkste V12-motor ter wereld wordt gewoon Euro 7-conform

Zenvo Aurora V12 2023

Zij die dachten dat het over en uit was voor grote verbrandingsmotoren; denk opnieuw. Het Deense Zenvo heeft namelijk de eerste details over zijn nieuwe V12-motor vrijgegeven, en dat wordt de krachtigste in zijn soort. Dat is echter niet het meest opvallende weetje want jawel: het blok gaat beantwoorden aan de Euro 7-norm.

Je hebt het vast ook gehoord: met ingang van 2035 is het gedaan met nieuwe verbrandingsmotoren in Europa… Of toch ongeveer, want enkel indien je als fabrikant minder dan 1.000 auto’s per jaar produceert mag je na die deadline nog modellen verkopen die iets anders dan gezoem uitstoten. Daar vallen met andere woorden niet veel merken onder, want voor zo’n lage verkoopcijfers moeten we al gaan shoppen bij de Bugatti’s, Pagani’s en Koenigseggses van deze wereld… Of bij Zenvo, en misschien krijgen we daar straks wel een heel goede reden voor.

1.250 pk… Zonder elektro

Die Deense constructeur heeft namelijk wat eerste details gelost over de krachtbron waarmee ze tot 2035 and beyond zullen gaan, en dat is gewoon een dikke V12. Een 6.6-liter dikke V12 om precies te zijn, met vier turbo’s en een toerentalbegrenzer die pas ingrijpt vanaf de naald de 9.800 toeren per minuut bereikt. Zenvo en ontwikkelingspartner Mahle Powertrains doopten hun motor ‘Mjölner’ — zoals de hamer van Thor — en het gaat inderdaad om een episch stuk gereedschap. Zo zou het blok op zijn eentje goed zijn voor 1.250 pk’s, wat hem de titel ‘krachtigste V12 ter wereld’ zou opspelden… En voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om één of andere van de pot gerukte racemotor want Zenvo zegt dat zijn V12 gewoon zal beantwoorden aan de nieuwe Euro 7-norm.

Zenvo Aurora V12 2023

Sterker nog: we mogen al weten in welke productiewagen deze V12 straks zal gaan liggen: de Zenvo Aurora. Die zal het trouwens niet houden bij die 1.250 pk’tjes, want er komt nog een 600 pk sterke elektromotor bovenop die de Aurora vierwielaandrijving en alles samen 1.850 pk zal geven. Deze oppermachtige V12 is dus slechts het begin, en het eindresultaat krijgen we te zien op 18 augustus.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités