Rolls-Royce neemt afscheid van V12-coupés met Wraith Black Arrow (2023)

Rolls-Royce Wraith Black Arrow 2023

Spaar je al je hele leven voor een Rolls-Royce-coupé met een V12-motor in het vooronder? Dan kan je die fondsen nu elders uitgeven, want je kansen zijn verkeken. Deze Wraith Black Arrow is namelijk de laatste van zijn soort, en alle 12 exemplaren zijn alvast verkocht. De toekomst is — hoe kan het anders — elektrisch.

Eind vorig jaar stelde Rolls-Royce met de Spectre zijn allereerste elektrische auto voor. Eén model in het bijzonder moet daar het angstzweet van op zijn chroomgrille gekregen hebben, want de Wraith vertegenwoordigde voorheen als enige de eer van de coupé in het gamma. Die Wraith gaat er nu inderdaad uit, maar niet voor hij nog één keer mag herinneren aan de nalatenschap van Rolls-Royces iconische V12-motoren.

Kleur van de rouw

Dit is namelijk een special edition die voluit als ‘Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow’ door het leven gaat, en het ‘Black Badge’-deeltje kennen we al. Zo werd nagenoeg al het chroomwerk van deze laatste Wraith alvast in de kleur van de rouw gedrapeerd. Daar eindigt de zwarte behandeling echter niet, want ook de bovenhelft van de carrosserie werd in die tint gespoten terwijl die daaronder beschikt over een gradient en gele accenten. Daarmee moet de Wraith Black Arrow doen denken aan de ‘Thunderbolt’, een experimenteel voertuig waarmee Rolls-Royce in 1938 het snelheidsrecord op zijn naam zette dankzij een top van 575 km/u. Die achtwieler beschikte — naast een zwarte pijl op zijn carrosserie — over twee V12-motoren.

Rolls-Royce Wraith Black Arrow 2023

Voor je te hard van stapel loopt: deze Wraith Black Arrow houdt het op slechts één exemplaar van het gekende 6.6-liter V12-blok — tenzij je de tekening op het dashboard meetelt. Ook het vermogen blijft ongewijzigd met 632 pk en 870 Nm koppel, maar dat maakt het er allemaal niet minder bijzonder op. Dit blijft namelijk de krachtigste V12 die Rolls-Royce ooit in een productieauto lepelde. Deze 12 exemplaren van de Wraith Black Arrow betekenen trouwens ook de laatste keren dat de Britten dat met een coupé doen, want de Wraith wordt in die zin afgelost door de elektrische Spectre. Hetzelfde lot wacht trouwens alle andere Rolls-Royces, want ook deze fabrikant zet koers richting een uitstootloos gamma.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités