Officieel: Aston Martin DBS 770 Ultimate, het ultieme afscheid (2023)

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Het einde is nabij voor de Aston Martin DBS Superleggera, die in 2018 het levenslicht zag en iedere inzittende verbaasde met zijn 700 pk sterke biturbo-V12. Maar Aston Martin laat het model niet stilletjes op pensioen gaan en presenteert de DBS 770 Ultimate, de krachtigste DBS van allemaal.

Wie al het geluk had om eens plaats te mogen nemen achter het stuur van de Aston Martin DBS Superleggera, kan beamen dat diens superkrachtige V12 de ster van de show is. Akkoord, het model mist de dynamiek van zijn Ferrari-concurrenten door zijn gewicht van 1,8 ton, maar als GT is het een geslaagde mix van comfort en een verslavend acceleratievermogen. Helaas is het gedaan met de pret, want de DBS Superleggera gaat binnenkort op pensioen. Maar niet voor het vat nog eens volledig open te draaien met de DBS 770 Ultimate.

770 pk, 499 exemplaren

Die DBS 770 Ultimate wil alles aan de DBS Superleggera nog een tandje hoger schakelen. Om te beginnen zijn 5,2 liter-V12 met twee turbo's, die nu 770 pk en 900 Nm tussen de 1800 en 5000 toeren levert dankzij een geoptimaliseerd inlaattraject en een chiptuning die de ontsteking en de turbodruk wat opvoert. Schakelen gebeurt nog steeds via een ZF 8-trapsautomaat, maar de transmissie zou wel sneller reageren en van verzet wisselen. Ondanks het extra vermogen geeft Aston geen snellere sprinttijden op: 0-100 km/u in 3,4 seconden, 0-160 km/u in 6,4 seconden en een topsnelheid van 340 km/u.

Om de rijdynamiek en het stuurgevoel te verbeteren is er een nieuwe stuurkolom, meer laterale stijfheid dankzij een verbeterde veerpootbrug en opnieuw gekalibreerde adaptieve dempers. Herkennen doe je de DBS 770 Ultimate aan zijn unieke luchthappers die de V12 van de nodige zuurstof voorzien, extra carbon accenten en speciale 21-duims velgen die hun inspiratie halen bij de Valkyrie en de Victor. Er worden 300 coupés en 199 Volantes gebouwd van de Aston Martin DBS 770 Ultimate... maar ze zijn al allemaal uitverkocht. Vanaf de zomer zullen ze te zien zijn op de weg.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités