Audi UrbanSphere Concept brengt rust naar de (Chinese) megastad (2022)

Audi UrbanSphere Concept 2022

Audi heeft het doek getrokken van zijn derde Sphere-concept, en die mikt deze keer regelrecht op de drukke steden van de toekomst. Dat doet de auto niet door zo klein en wendbaar mogelijk te zijn, maar wel door een comfortabele oase van rust te bieden. Jawel: ook Audi gaat aan de rijdende woonkamer.

Een klein jaar geleden beloofde Audi zijn toekomstvisie uitvoerig uit de doeken te gaan doen in de vorm van drie studiemodellen onder de noemer ’Sphere’. De eerste, de SkySphere, presenteerde zich daarin als een sportieve GT die het de Tesla Roadsters van de toekomst ongemakkelijk moest maken, terwijl de GrandSphere eerder vooruitzichten gaf aan de zakelijke rijders van zijn tijd. Het rijtje wordt nu afgewerkt door de UrbanSphere Concept, die het op zogenaamde megasteden gemunt heeft. En die liggen vooral in China, als we de ontwikkelaars mogen geloven.

Niet bepaald A2

Met zijn lengte van 5,51 meter en zijn breedte van 2,01 meter beantwoordt de UrbanSphere Concept namelijk allesbehalve aan ons Europese ideaal van een stadswagen. Zij die na het zien van het MPV-achtige silhouet uit de laatste teaser hoopten op een soort A2-opvolger, zijn er dus wel aan voor de moeite. In de plaats daarvan presenteert er zich een uit de kluiten gewassen ruimtewonder met een kort neusje, een al even stompe achterpartij en een setje suicide doors die in samenwerking met de voorste portieren één grote, B-stijlloze opening vormen. Het geheel wordt afgewerkt met Audi’s typische Singleframe-grille in LED-verlichting op de front getekend en knoerten van 24-inchvelgen om, aldus de ontwerpers, mee te kunnen spelen tussen de automobiele elite van de toekomst.

Audi UrbanSphere Concept 2022

Het belangrijkste bevindt zich echter binnenin deze UrbanSphere Concept, want als Audi écht als doel had om de MPV-vorm terug in te maken hadden ze er wel gewoon zeven stoeltjes in geplaatst. In de plaats daarvan biedt deze reus slechts ruimte voor vier, al vertoeven die er dan wel in ongeëvenaard comfort. Afhankelijk van de gekozen modus kunnen de zetels relaxstoel-gewijs 60 graden kantelen en zelfs voetsteuntjes tevoorschijn toveren. Inzittenden krijgen elk een individueel infotainmentscherm, en hun hoofdsteun kan bovendien als een soort privacyscherm in de richting van de andere passagiers gedraaid kan worden wanneer je elkaar even beu bent. Ook een stuur vinden we in de cabine van dit studiemodel nog terug, al word je niet verwacht om daar veel gebruik van te maken. Zo belooft Audi dat de UrbanSphere zijn gebruikers op eigen houtje gaat oppikken en nadien zelf een parkeerplaats of — indien nodig — een oplaadpunt gaat zoeken.

MPV-EV, AUB

Ook over de aandrijflijn geeft Audi trouwens al het één en ander vrij. Zo staat dit grote apparaat op een verrassend concreet onderstel: het PPE-platform. Dat ontwikkelde de Volkswagen-groep specifiek voor zijn EV’s in het premium-segment. Zo komt binnenkort niet alleen de A6 e-tron op die basis te staan, maar ook de elektrische Porsche Macan en zelfs de 718. De batterij is volgens de ontwikkelaars ongeveer 120 kWh groot, en moet dankzij een 800 Volt-boordnetwerk kunnen snelladen tot 270 kW. Daarmee zou hij in 25 minuten van 5% naar 80% aan laadcapaciteit gaan, en binnen de 10 minuten terug 300 kilometer aan actieradius kunnen toevoegen. Helemaal vol moet je wel 750 kilometer halen. Bovendien spreekt Audi over een systeemvermogen van 401 pk en 690 Nm koppel op de vier wielen, dus optrekken kan deze woonkamer eveneens.

Audi UrbanSphere Concept 2022

Of de Duitsers écht zo’n concrete plannen hebben met dit gevaarte is nog maar de vraag, al lijkt die kans ons vrijwel onbestaande. Dat was ook bij de SkySphere en de GrandSphere die eraan vooraf gingen niet het geval, al zien we nu wel bepaalde elementen uit het design van die twee concepten verschijnen op nieuwe elektrische Audi’s. Zit de kans er dan wel in dat er in Ingolstadt binnenkort een zuiver elektrische MPV van de band rolt? De grote gezinnen van de toekomst hopen het alvast met u mee.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités