Rijtest: BMW M3 Touring 2023 - De beste M3 ooit gemaakt! [video]

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

BMW, M3 en Touring... het triumviraat is eindelijk samengesteld. Het resultaat is een praktische gezinsstation die voorin een 510 pk sterke zes-in-lijn verschuilt. Is de ultieme M opgestaan?

Wat is dit?

Audi heeft zijn RS 4 Avant, Mercedes-AMG heeft zijn C 63 Break en BMW heeft eindelijk zijn BMW M3 Touring. Met de nadruk op eindelijk, want al sinds Poetin zijn eerst teentjes in de politiek dipte, smeekten M-fans voor deze opgepompte stationwagen (ook al had het ene niet met het andere te maken). Het wachten wordt beloond... in al zijn 510 pk sterke glorie!


Check hier onze video:


Visueel opdondertje

Je vijftigste verjaardag vieren, BMW M kan het alvast als geen andere. Want in plaats van te wachten op een Bongo-bon van de vrienden of een ondermaats georkestreerd verrassingsfeestje van de partner, doet het zichzelf een M3 Touring cadeau. Specialer dan je denkt, want tot nog toe bestond er überhaupt geen M3 Touring. En het resultaat is... wonderlijk.

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

Oké, je moet die nogal, ahum, uitgesproken gestileerde snuit er bij nemen maar de rest van de carrosserie schreeuwt gewoon testosterongebruik uit. De wielkasten staan een stuk breder om de minimaal 20-duims velgen met breder rubber kwijt te kunnen en de derrière met vier einddempers brengt elke Golf GTI-eigenaar aan het dromen. Sierlijk? Nee. Moddervet? Jazeker! Tenslotte, wie sierlijk wil, kan gaan aankloppen bij dat ander submerk van BMW, Alpina.

Niermassage

Binnenin schroeft BMW dan weer het volume terug. Toegegeven, je kan tegen een forse meerprijs koolstofvezel kuipstoelen laten installeren die continu je nieren masseren maar spaar die 5.000 euro maar uit voor nuttigere zaken. Voor het Technology Pack bijvoorbeeld, waardoor je meteen laserlights (oeh...), een head-updisplay (aah...) en een achteruitrijcamera krijgt (...wacht, is dat echt niet standaard?).

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

Schuiven we BMW's optiepolitiek even opzij, dan zal het je niet verbazen dat de M3 binnenin het gebruiksgemak van de reguliere 3 Reeks overneemt. Reken dus op een doordachte ergonomie en genoeg ruimte om je gezinsroedel te transporteren. Tegenwoordig heb je een fancy curved display met een 12,3-duim instrumentendisplay en een 14,9-duim infotainmentscherm bovenop het dashboard. Android Auto en Apple Carplay connecteren dan weer draadloos, zoals het moet anno 2023. De M-opsmuk? Die vind je in de vorm van 2 rode knopjes op het stuur en een compleet andere pook. Subtiel dus.

De koffer

Maar laat ons het over dé bestaansreden van de M3 Touring hebben, de koffer uiteraard. Met 500 liter is die even praktisch als bij een 318i Touring en ook de dubbele kofferklep tekent present. Zo kan de gehele klep open of enkel de achterruit. Waarom is dit niet standaard op elke stationwagen?! Gooi je de achterbank plat, dan stijgt het volume verder naar 1.510 liter. We willen geen ruzie maar daardoor heeft deze M3 Touring meer kofferruimte dan een Mercedes-AMG C 63 of de Audi RS 4 Avant.

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

De olifant in de kamer vinden we echter niet in de koffer maar wel achter de koffer, want BMW voorziet - officieel - geen mogelijkheid om de M3 Touring uit te rusten met een trekhaak. Maar wat met de aanhangwagen met ons trackdayspeeltje dan? Wel, BMW heeft een andere oplossing voor ogen...

M4 met rugzakje

Want waarom zou je niet gewoonweg de M3 Touring zelf het circuit over sturen? Aan zijn aandrijflijn zal het alvast niet liggen. Steeds uitgevoerd als Competition xDrive mag de M3 Touring beschikken over een turbogeniale zes-in-lijn voorin met 510 pk en 650 Nm. Een koppelkolos die zijn kracht richting de vier wielen stuurt of énkel de achterwielen met een druk op de knop. Toogcijfers? In amper 3.6 seconden tik je de honderd aan vanuit stilstand. Da's Tesla Model 3 snel, in een ruime station.

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

Al zijn het niet de cijfers die imponeren, maar wel hoe de M-ingenieurs er in geslaagd zijn om de net geen 1.9 ton zo goed te verbergen. Dit voelt aan als een M4 Coupe die een rugzakje meezeult, niet als een M3 Berline die een caravan trekt. Dit is het dichtste dat we ooit bij een straatlegale circuitstation zijn gekomen. De M3 Touring voelt zo solide, baanvast en betrouwbaar aan dat het bijna lachwekkend wordt. Met een feilloze achttrapsautomaat die de zweep er op legt.

Spreidstand

Al is dat eigenlijk niet het meest indrukwekkende punt van deze M3 Touring. Want zet alle 63 instellingsmogelijkheden op comfort en deze raket op wielen is niet minder comfortabel dan een 2 Reeks Active Tourer. Oké, de banden zorgen voor wat meer rolgeluid en in de verte hoor je de motor wel zijn werk doen maar de spreidstand tussen sport en comfort is hallucinant.

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

Dat klinkt overbodig maar het zorgt er wel voor dat je de grootmoeder kan oppikken met deze auto zonder dat ze aan het zeuren gaat. Toch zolang je die koolstofvezel kuipjes achterwege laat. En heeft oma benzine door haar aderen stromen, dan is één druk op de rode knop achter het stuur genoeg om het beest terug te ontwaken.

911 geld... 911 performance!

Wat moet dat nu kosten, de meest ultieme gezinswagen van BMW met circuitpotentieel? Net geen 102.000 euro. Een sloot geld voor "maar een 3 Reeks" maar de componenten onder het koetswerk stralen puur vakmanschap uit. Daarenboven is de optiepolitiek relatief beperkt. Zo kan je uiteraard geld stukslaan op velgen, koetswerkkleuren en het interieur maar buiten een Technology Pack en een M Race Track Pack heb je het dan wel gehad. Die laatste - met de Carbon remmen en Carbon kuipstoelen - draagt wel een prijskaartje van 16.050 euro. Das een zevenzits Dacia Jogger aan opsmuk. Ouch.

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

Natuurlijk wil je nu ook weten hoe deze M3 Touring zich verhoudt tegenover de concurrenten. Een Audi RS 4 Avant is met 93.750 euro een stuk goedkoper... maar komt dynamisch niet aan de knieën van deze M3 Touring én dikt ook snel aan qua opties. De Mercedes-AMG C 63 is nog zo splinternieuw dat er geen officiële prijzen zijn. En dan is er nog het feit dat die AMG tegenwoordig een plug-inhybride is geworden met... viercilinder.

Conclusie

De BMW M3 Touring is geen verplicht nummertje opgelegd door boekhouders. Dit is een liefdesproject van de ingenieurs bij BMW M. Dit is op alle vlakken de M3/ M4 om te hebben en misschien wel dé beste potente stationwagen ooit gemaakt. Sorry Audi.

BMW M3 Touring rijtest review autofans 2023

Specificaties

Motor

3.0 turbobenzine, zes-in-lijn

Vermogen

510pk

Koppel

650 Nm

Overbrenging

8-traps automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 900 kg

Topsnelheid

280 km/u

0 tot 100 km/u

3.60 sec

Gemiddeld testverbruik

13.50 L/100km

Min. kofferinhoud

500 L

Max. kofferinhoud

1 510 L

CO2-uitstoot

235 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws