Kort getest: Ford Focus Clipper mHEV facelift (2022)

ford focus mhev 2022 facelift

De Ford Focus gaat alweer een aantal jaren mee in zijn huidige gedaante, dus was het tijd voor een facelift. Verwacht geen grote wijzigingen, in deze tijden doen automerken het liefst een aantal kleine esthetische aanpassingen. Toch is er ook technisch nieuws.

Want met de facelift van de Focus introduceert Ford namelijk het SYNC 4-infotainmentsysteem op deze C-segmenter. Dat systeem zagen we voor het eerst op de Mustang Mach-E en sijpelt nu door naar de andere modellen van het merk. Het omvat een 12.3 inch groot aanraakscherm en bevat ook een hoop connectiemogelijkheden. Zo kunnen er zelfs over-the-air updates worden doorgevoerd zonder dat de wagen bij de dealer moet binnenkomen dus. Verder zien we dat de knoppen van de airco ook verdwenen zijn en plaats maakten voor digitale exemplaren die een plekje in het grote scherm kregen. Laat dat de minder goeie evolutie zijn, al is de bediening van het systeem wel intuïtief en erg vlot te noemen.

ford focus mhev 2022 facelift

Een voetnoot hierbij verplicht ons te zeggen dat het systeem zopas werd geïntroduceerd op de Focus maar vanwege de oorlog in Oekraïne zullen een aantal onderdelen voor het systeem niet beschikbaar zijn in de komende maanden. Ford anticipeert daarop door de productie ervan te verplaatsen naar Spanje maar die omschakeling zal een tijdje in beslag nemen. Daarom schort Ford de verdere levering van het SYNC 4-systeem een paar maanden op. Wil je de interface wel, dan ben je aangewezen op een stockmodel, voor zover die beschikbaar zijn.

actieve sensoren

Ford introduceert ook een aantal nieuwe veiligheidssystemen op de Focus; de belangrijkste daarbij is de dodehoekassistent. Dat is niet zomaar een lampje in de spiegel, het systeem kan behalve het geven van een auditieve waarschuwing ook tegensturen wanneer de bestuurder een manoeuvre uitvoert met een achterligger in de dode hoek. Laat dat een risico zijn dat we niét hebben uitgetest.

ford focus mhev 2022 facelift

Wel testten we de 1.0 EcoBoost Hybrid-motor in de Focus Clipper. Die motor bedient zich van een mild hybrid-structuur met 48V-technologie, die het verbruik zou moeten drukken. Daarnaast duwt Ford optioneel een automatische versnellingsbak met 7 versnellingen en dubbele koppeling in de Focus EcoBoost Hybrid, zowel voor de versie met 125 als die met 155 pk. Die versnellingsbak maakt het rijden comfortabeler dan met een manuele bak, al merkten we tijdens de test op dat de automaat niet altijd even fluks reageert bij het vertrekken. Het duurt toch een seconde of twee alvorens de automaat de overbrenging regelt, wat soms voor wat twijfel bij de bestuurder zorgt. Een tweede gemis zijn de schakelflippers achter het stuurwiel, ook tussen de versnellingen schakelen op de pook zelf kan niet op onze versie, dat is gereserveerd voor de ST-Line.

ford focus mhev 2022 facelift

Het uiterlijk mag dan wel gewijzigd zijn - let op het logo dat nu in het midden van de hertekende grille pronkt en ook op de aangepaste koplampen met Dynamic Pixel LED's - het rijgedrag is dat niet. Dat hoeft ook niet, want de Focus is nog steeds één van de, zoniet dé, scherpst sturende wagens in zijn segment. En dat allemaal dankzij de afstelling van de auto op ons Belgische Lommel Proving Ground. De Focus Active is wat minder strak afgeveerd maar levert dankzij de strakke basis van de Focus nog altijd een fijn sturende auto op.

ford focus mhev 2022 facelift

rtfm

Daarbovenop is de Focus binnenin ook wat praktischer geworden, dankzij de introductie van een natte zone, een compartiment onder de koffervloer dat automerken vroeger reserveerden voor het ter ziele gegane reservewiel. Dat compartiment dook ook al op in de Puma en de Mustang Mach-E. Verder vinden we nog een makkelijker te reinigen hoogpolig tapijt als bekleding van de kofferruimte, terwijl dat tot voor kort enkel in het interieur gebruikt werd. De verstelbare koffervloer krijgt een extra scharnier, zodat het dat paneel zelf ook nog eens in twee kleinere delen kan opsplitsen. Ford voorziet ook een extra instructietabel in de kofferruimte waarop verschillende functies in de laadruimte worden getoond, omdat ze tijdens klantenonderzoek ontdekten dat 98 procent van de klanten niet van alle bestaande voorzieningen op de hoogte was...

ford focus mhev 2022 facelift

Een Ford Focus staat in de catalogus vanaf 31.245 euro. Hij komt standaard als Titanium of ST-Line op de markt en voor de Clipper-versie - de break dus - moet je 1.000 euro opleggen. Wil je een Powershift zesversnellingsbak, dan betaal je nogmaals 1.300 euro extra. Zo zat onze Focus Clipper Active X 1.0 EcoBoost mHEV 155 pk op een basisprijs van 35.795 euro.

conclusie

Ford introduceert op de 2022 Ford Focus vooral wat technologische en praktische vernieuwingen, al komt de oorlog in Oekraïne roet in de planning van het SYNC 4-systeem gooien. Dat is echter een kwestie van tijd en zo krijgt de Focus een verbeterde versie van zichzelf en het was eigenlijk al de best sturende auto in zijn klasse. Met de facelift kan deze Focus er weer een aantal jaren tegen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Witloof 13:47
afbeelding van Witloof

Enig idee hoe lang het wachten zal zijn op dat Sync 4 systeem? De komende maanden is nogal vaag.

Wij hebben er eentje in bestelling staan, maar dat begint stilaan een drama te worden:
- Februari 2021 naar dealer gegaan, levertijd was toen ca. 3 maanden werd ons gemeld
- Bij bestelling in maart was de levertijd plots september 2021, maar ok, toch besteld
- Intussen verschijnen er online artikels (zomer 2021) over facelifttesten van de focus, dus ik bel naar de dealer en vraag of onze bestelling een faceliftmodel zal zijn. Dit blijkt niet meer mogelijk aan te passen en zou het 'oude' model blijven
- September 2021 is daar, het blijft stil langs de dealerkant, zelf maar gebeld en toen was de mededeling, uitgesteld naar januari 2022.
- Januari 2022, volgens Arval (leasing) zou de wagen geleverd worden op 26 jan 22, dus ik bel op 25 januari om te checken of dit klopt: de wagen is verplaatst met indicatieve productiedatum maart 2022 met als reden dat alle bestellingen zijn omgezet naar de faceliftversie.
- Ondertussen zijn we maart 2022 en heeft de wagen nu een effectieve productiedatum namelijk 14/04/2022. Ik lees de info omtrent de Sync 4 toeleveringsproblemen en bel terug naar de dealer. Opnieuw weet men mij niets extra te vertellen dan hetgeen ik online lees. Ik wacht al een jaar op deze wagen, krijg uiteindelijk het faceliftmodel, maar vermoedelijk dan met het oude Sync 3 systeem lees ik hier (het is een ST-Line, dus zou sowieso met Sync 4 moeten zijn). Dit vind ik eerlijk gezegd echt niet kunnen. Een jaar wachten om dan 'oude meuk' geïnstalleerd te zien worden.

Heel deze bestelling is dus een drama zoals je ziet. Ik overweeg eigenlijk stilaan om de bestelling te annuleren en een nieuwe keuze te gaan maken voor een ander merk.
Mijn vraag is dus of jullie hier meer info van Ford rechtstreeks over hebben, want de jongen van de dealer heeft mij niets nieuws te vertellen? Alvast bedankt

Sven 14:38
afbeelding van Sven

Ik heb het even nagevraagd bij de mensen van Ford, ik citeer even: "volgens onze info zou de Focus met SYNC 4 opnieuw in productie gaan na de zomersluiting, dus waarschijnlijk vanaf productie september."

Witloof 14:55
afbeelding van Witloof

Bedankt om dit na te vragen, al is dit voor mij dus niet echt een geruststellend antwoord. Ik zal binnenkort nog maar eens met de dealer bellen wat betreft de status en tegemoetkomingen hieromtrent.

Frans 16:01
afbeelding van Frans

In december besteld 2021, 155pk mild hybride vignale active, automaat. Leverdatum nu september 2022.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws