
De Ford Focus gaat alweer een aantal jaren mee in zijn huidige gedaante, dus was het tijd voor een facelift. Verwacht geen grote wijzigingen, in deze tijden doen automerken het liefst een aantal kleine esthetische aanpassingen. Toch is er ook technisch nieuws.
Want met de facelift van de Focus introduceert Ford namelijk het SYNC 4-infotainmentsysteem op deze C-segmenter. Dat systeem zagen we voor het eerst op de Mustang Mach-E en sijpelt nu door naar de andere modellen van het merk. Het omvat een 12.3 inch groot aanraakscherm en bevat ook een hoop connectiemogelijkheden. Zo kunnen er zelfs over-the-air updates worden doorgevoerd zonder dat de wagen bij de dealer moet binnenkomen dus. Verder zien we dat de knoppen van de airco ook verdwenen zijn en plaats maakten voor digitale exemplaren die een plekje in het grote scherm kregen. Laat dat de minder goeie evolutie zijn, al is de bediening van het systeem wel intuïtief en erg vlot te noemen.

Een voetnoot hierbij verplicht ons te zeggen dat het systeem zopas werd geïntroduceerd op de Focus maar vanwege de oorlog in Oekraïne zullen een aantal onderdelen voor het systeem niet beschikbaar zijn in de komende maanden. Ford anticipeert daarop door de productie ervan te verplaatsen naar Spanje maar die omschakeling zal een tijdje in beslag nemen. Daarom schort Ford de verdere levering van het SYNC 4-systeem een paar maanden op. Wil je de interface wel, dan ben je aangewezen op een stockmodel, voor zover die beschikbaar zijn.
actieve sensoren
Ford introduceert ook een aantal nieuwe veiligheidssystemen op de Focus; de belangrijkste daarbij is de dodehoekassistent. Dat is niet zomaar een lampje in de spiegel, het systeem kan behalve het geven van een auditieve waarschuwing ook tegensturen wanneer de bestuurder een manoeuvre uitvoert met een achterligger in de dode hoek. Laat dat een risico zijn dat we niét hebben uitgetest.

Wel testten we de 1.0 EcoBoost Hybrid-motor in de Focus Clipper. Die motor bedient zich van een mild hybrid-structuur met 48V-technologie, die het verbruik zou moeten drukken. Daarnaast duwt Ford optioneel een automatische versnellingsbak met 7 versnellingen en dubbele koppeling in de Focus EcoBoost Hybrid, zowel voor de versie met 125 als die met 155 pk. Die versnellingsbak maakt het rijden comfortabeler dan met een manuele bak, al merkten we tijdens de test op dat de automaat niet altijd even fluks reageert bij het vertrekken. Het duurt toch een seconde of twee alvorens de automaat de overbrenging regelt, wat soms voor wat twijfel bij de bestuurder zorgt. Een tweede gemis zijn de schakelflippers achter het stuurwiel, ook tussen de versnellingen schakelen op de pook zelf kan niet op onze versie, dat is gereserveerd voor de ST-Line.

Het uiterlijk mag dan wel gewijzigd zijn - let op het logo dat nu in het midden van de hertekende grille pronkt en ook op de aangepaste koplampen met Dynamic Pixel LED's - het rijgedrag is dat niet. Dat hoeft ook niet, want de Focus is nog steeds één van de, zoniet dé, scherpst sturende wagens in zijn segment. En dat allemaal dankzij de afstelling van de auto op ons Belgische Lommel Proving Ground. De Focus Active is wat minder strak afgeveerd maar levert dankzij de strakke basis van de Focus nog altijd een fijn sturende auto op.

rtfm
Daarbovenop is de Focus binnenin ook wat praktischer geworden, dankzij de introductie van een natte zone, een compartiment onder de koffervloer dat automerken vroeger reserveerden voor het ter ziele gegane reservewiel. Dat compartiment dook ook al op in de Puma en de Mustang Mach-E. Verder vinden we nog een makkelijker te reinigen hoogpolig tapijt als bekleding van de kofferruimte, terwijl dat tot voor kort enkel in het interieur gebruikt werd. De verstelbare koffervloer krijgt een extra scharnier, zodat het dat paneel zelf ook nog eens in twee kleinere delen kan opsplitsen. Ford voorziet ook een extra instructietabel in de kofferruimte waarop verschillende functies in de laadruimte worden getoond, omdat ze tijdens klantenonderzoek ontdekten dat 98 procent van de klanten niet van alle bestaande voorzieningen op de hoogte was...

Een Ford Focus staat in de catalogus vanaf 31.245 euro. Hij komt standaard als Titanium of ST-Line op de markt en voor de Clipper-versie - de break dus - moet je 1.000 euro opleggen. Wil je een Powershift zesversnellingsbak, dan betaal je nogmaals 1.300 euro extra. Zo zat onze Focus Clipper Active X 1.0 EcoBoost mHEV 155 pk op een basisprijs van 35.795 euro.
conclusie
Ford introduceert op de 2022 Ford Focus vooral wat technologische en praktische vernieuwingen, al komt de oorlog in Oekraïne roet in de planning van het SYNC 4-systeem gooien. Dat is echter een kwestie van tijd en zo krijgt de Focus een verbeterde versie van zichzelf en het was eigenlijk al de best sturende auto in zijn klasse. Met de facelift kan deze Focus er weer een aantal jaren tegen.
Recente reacties
3 redenen waarom Tesla Cybertruck niet naar Europa komt
Even lelijk als de Dodge RAM hoor. Maar ik ben van mening dat elk zijn eigen smaak heeft en...
Door this 2 dagen geleden
Officieel: Lexus LBX is kleinste Lexus ooit (2023)
wat gaat hij kosten
Door j veldt cv 2 dagen geleden
3 redenen waarom Tesla Cybertruck niet naar Europa komt
Oh nee. Laat hem maar in de US of A. Ik vind hem lelijk. Geef mij dan maar een Dodge RAM die oogt...
Door Ricardo 3 dagen geleden
Honda e na amper 3 jaar op pensioen
Ik heb er op 1 dag eens 3 verschillende gezien op de wegen. Het is wel nog een gek zicht, want...
Door this 3 dagen geleden