Test + video: Tesla Model 3 Highland facelift (2023)

Tesla Model 3 facelift Highland getest 2023 autofans

De auto die elektriciteit populair maakte in leasingland krijgt zijn eerste grote facelift. Jawel, de Tesla Model 3 Highland is geland in Europa! Is nieuw echter ook... beter?

Wat is dit?

Moeten we dat echt nog zeggen? De Tesla Model 3 is voor EV's wat Little Richard was voor rock-'n-roll en Nintendo voor de gamingwereld. Een elektrische auto die in één klap de lat zo veel hoger legde dat concurrenten nog steeds hun wonden aan het likken zijn. Zes jaar na zijn lancering en drie jaar na zijn intrede op de Europese markt is het tijd voor een doorgedreven facelift. Die voegt een fris design en (nog) meer technologie toe, maar dreigt de spotlight in te lopen door zijn vrijwel onbruikbare richtingaanwijzers.


Check hier onze video van de Tesla Model 3 Highland:


Beloega af

Aah Tesla. Amper 20 jaar geleden een onbekende start-up die op korte tijd besloot de wereld te veroveren. Met kapitein Elon Musk aan het roer. Een man die zich bezig houdt met zonnepanelen, laadinfrastructuur, groene energie en raketten richting mars sturen. En tussendoor, zette hij ook nog eens Tesla bovenaan het firmament als meest gekende EV-merk ter wereld. Dat heeft Tesla voor een groot deel aan de Model 3 te danken, want het was wachten op de Model Y (nota bene uit eigen stal) voor er een auto de fakkel overnam als best verkopende EV.

Tesla Model 3 facelift Highland getest 2023 autofans

Hoewel de Model Y tegenwoordig dus de publiekslieveling is, voelen wij stiekem nog steeds meer voor deze Model 3. Niet in het minst omdat hij er na zijn facelift niet meer uit ziet als een aan land geraakte beloega. Strakke koplampen, een minimalistische bumper en fraaie achterlichten. Het geeft de Model 3 Highland een verfijning die voordien misschien wel wat ontbrak. Meer nog, de nieuwe snuit zegent de Model 3 met een betere stroomlijn. Waardoor je nog meer range uit een volle batterij kan halen. Inderdaad... nog meer.

Werk gemaakt van kwaliteit

Voor we echter onze blik werpen op de technologie onder de carrosserie moeten we misschien eerst even kijken naar het interieur. In 2021 kreeg dat al een eerste update. Al bleef het toen bij het buiten zwieren van de blinkende plastic op de middenconsole. Bij deze Model 3 Highland gaat eigenlijk het gehele dashboard op de schop. Dat oogt nog kaler, krijgt een klein "stoffen" verhoogje en een led-lichtstreep die doorloopt in de deurpanelen.

Tesla Model 3 facelift Highland getest 2023 autofans

Hoewel we de binnenzijde van de Model 3 bezwaarlijk "huiselijk" kunnen noemen, moet wel gezegd dat Tesla serieus werk heeft gemaakt van de bouwkwaliteit. Anderzijds, met een minimum aan panelen kan er weinig misgaan, toch? De stoelen vooraan zijn tegenwoordig verwarmd én geventileerd, er zijn 17 luidsprekers (9 bij Standard Range), er is eindelijk een dodehoekdetectie en... een compleet gebrek aan hendels achter het stuur.

Juist ja, hoe zat dat nu weer met die richtingaanwijzer?

Hoewel de Model 3 facelift (gelukkig) geen Yoke-stuurwiel krijgt, heeft die vermaledijde Elon Musk ons toch bij onze theezakjes vast. Want achter het stuur zal je geen hendels meer tegenkomen. Daardoor moet je de Model 3 in Drive of Reverse zetten door over het scherm te swipen en bedien je de richtingaanwijzers via knopjes op het stuur. Eerlijk? Dit is duidelijk niet gemaakt met Europese wegen in het achterhoofd. Je weet wel, wegen met - we zeggen maar wat - rotondes.

Tesla Model 3 facelift Highland getest 2023 autofans

Iets zegt ons dat, eenmaal Europa wakker wordt, Tesla hiervoor op het matje geroepen zal worden. Want dit is op het randje van onbruikbaar. Zonde, want de Model 3 rijdt zo moeiteloos, dat het gecompliceerde gebruik van iets simpel als een richtingaanwijzer op onze zenuwen werk. Ach, niet dat je passagiers achterin zich er zorgen over zullen maken, want die zitten continu te gapen naar het centrale 8-duim scherm waarop Netflix, Youtube en alle andere tubes kunnen worden afgespeeld.

Gestegen comfort

Zei je nu net dat de Tesla Model 3 nog steeds moeiteloos rijdt? Jep! Zolang je maar BMW-gewijs niet pinkt. De Model 3 facelift is stiller (met dank aan nieuwe akoestisch glas) en ook de ophanging werd een stuk zachter. Nu, vergis je niet, de Model 3 is nog steeds een stevig gedempte sedan met een extreem hoge structurele stijfheid. Waardoor hij op slechtere wegen wat aan het hobbelen gaat. De vibraties komen tegenwoordig echter minder hard door in de cabine. Waardoor het rijcomfort stijgt.

Tesla Model 3 facelift Highland getest 2023 autofans

Het stuurgevoel blijft vaag maar de one-pedaldrive is voorbeeldig en de prestaties zijn hallucinant. Wij reden de instap-Model 3 met achterwielaandrijving en hoewel die met 283 pk op papier geen potten breekt in EV-land, is hij in de realiteit vlot genoeg voor 99,99% van de Belgen. Dank daarvoor het gewicht maar, want met 1.8 ton is die basis-Tesla vlot 200 tot 300 kg lichter dan een Volkswagen ID.3. Denk daar maar eens over na.

Standard of Long range?

Missen we nog steeds een head-updisplay? Ja. Is het infotainmentsysteem tegenwoordig volgepropt met tabbladen die het geheel minder overzichtelijk maken? Jazeker. Al vergeef je die kleine dingen meteen als je naar de efficiëntie van de Model 3 gaat kijken. De RWD instapper die wij reden had een verbruik dat schipperde tussen de 13 à 16 kWh. Waardoor we met de batterij van 57,5 kWh een gemiddelde behaalden van zo'n 400 kilometer. Je moet al een Hyundai Ioniq 6 kopen om even efficiënt door het straatbeeld te glijden. Maar wil je daar in gezien worden?

Tesla Model 3 facelift Highland getest 2023 autofans

Je kan je dan ook de vraag stellen of je eigenlijk nood hebt aan de Long Range-uitvoering met accu van 75 kWh. Laat je leasingbudget het echter toe, dan is het een no brainer. Buiten meer range krijg je namelijk ook een betere afwerking, meer luidsprekers, fors meer vermogen, vierwielaandrijving en snelladen aan 250 kW DC in plaats van 150 kW DC. Hoe het deze week zit qua prijzen? De Long Range zet met zijn prijs van 53.970 euro nog steeds de concurrentie in hun onderbroek. De Standard Range heeft met zijn basisprijs van 45.970 euro eindelijk een rivaal in de vorm van de MG4 Trophy Extended Range. Die kost in de beste gevallen tot 10.000 euro (!) minder en pakt uit met een riante accu van 74.4 kWh waardoor 500 kilometer range haalbaar is. Nu goed, dan rijd je wel niet rond met een Tesla natuurlijk.

Conclusie

De Tesla Model 3 Highland is nog steeds ongenaakbaar qua efficiëntie, prijs en snufjes. Daarenboven is hij tegenwoordig comfortabeler qua ophanging en stiller in de cabine. Of die richtingaanwijzers echter ooit gaan wennen...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws