Rijtest: Ford Focus ST Track Pack (2023)

Ford Focus ST Track Pack (2023) test

Na klein volgt groot. Ford past het recept van de Fiesta ST Edition toe op de Focus ST. Onder de noemer ‘Track Pack’ krijgt het model met het blauwe ovaal een verlaagde ophanging, regelbare KW-schokdempers en sportzetels. De perfecte match?

In 2021 kondigde Ford de komst van de Fiesta ST Edition aan. Een speciale versie met beperkte productie die ontstond uit de liefde van sommige markten (zoals Groot-Brittannië) voor de kleine hot hatch. Intussen heeft Ford het einde van de compacte B- en C-segmenter aangekondigd. Om die bittere pil makkelijker door te slikken geeft Ford zijn Focus ST nog een Track Pack mee. Nog eentje om het af te leren?

Fordlift

Om een open deur in te trappen: de Ford Focus ST Track Pack is gebaseerd op... de nieuwe Ford Focus ST. We zeggen ‘nieuw’, want de C-segmenter kreeg recent een facelift. Die kun je gerust discreet noemen: de nieuwe lichtsignatuur omrandt het volledige lichtblok, de achterlichten werden gewijzigd en het nieuwe, grotere radiatorrooster zet voortaan het Ford-logo centraal.

Test: Ford Focus ST Track Pack (2023)

Om het plaatje compleet te maken, deelt deze Track Pack het interieur met de andere Focus ST-modellen. Zo wordt het vernieuwde dashboard gedomineerd door het 13,2 duim grote SYNC4-infotainmentsysteem. Dat bedient nu ook de klimaatregeling. Tot slot zijn de sportzetels met geïntegreerde hoofdsteunen een mooie toevoeging, vooral wegens het extra zitcomfort en de zijdelingse steun die ze bieden.

Zwart op grijs/groen/rood/wit

Daarnaast onderscheidt het Track Pack zich nog door een koetswerkkleur in Mean Green, Agate Black, Fantastic Red, Magnetic of Frozen White en zwarte elementen zoals het dak, de achtervleugel en de spiegelkappen. Zelfs de velgen krijgen deze kleur maar zijn allesbehalve nieuw: ze zaten al in de Ford-accessoirecatalogus en verlagen trouwens het velggewicht met 10 procent.

Test: Ford Focus ST Track Pack (2023)

Nog op vlak van prestaties is er specifiek voor Ford ontwikkeld Pirelli P Zero Corsa-rubber. Net daarachter huizen Brembo-remmen die voorzien zijn van rode remklauwen met vier zuigers. Zullen we je een geheim verklappen? Die komen eigenlijk rechtstreeks van de Mustang Mach-E GT. Maar dat heb je niet van ons...

Gewijzigde ophanging

Blijft het alleen bij esthetische wijzigingen? Natuurlijk niet: gelukkig heeft het Belgische ontwikkelingsteam van Ford in Lommel zijn zegje mogen doen. En dat zegje ging over de ophanging. Net als bij de kleine Fiesta ST worden de veerpoten van de Focus ST versterkt met schokdempers van KW Automotive. Die zijn bovendien volledig regelbaar (12 standen voor het inveren, 16 voor het uitveren).

Test: Ford Focus ST Track Pack (2023)

Daar houdt het niet bij op voor Ford, want bij gewijzigde dempers horen ook andere veren. Die zijn korter en 50 procent stijver, en verlagen de hot hatch met 10 millimeter (hoewel je uiteindelijk met een sleutel nog tot 15 millimeter kunt gaan). Die sleutel zit in een handig doosje, samen met de adapter om de schokdempers te regelen en een praktische gids met vier ‘voorinstellingen’.

Test: Ford Focus ST Track Pack (2023)

Onstilbare honger

Plakkerig rubber, grote remmen en een volledig andere ophanging, dat is spek naar de bek van elke circuitliefhebber, niet? Jazeker, maar dat is niet alles. Ford heeft deze hot hatch niet alleen voor biljartvlak asfalt ontwikkeld.

De toevoeging van de schokdempers, ongeacht hun instelling, voegt verrassend veel comfort toe aan het rijgedrag van de Focus, die daar nooit echt om bekend stond. Hier voel je dat er wat meer controle is toegevoegd en dat die altijd onverstoorbaar blijft. Het Pirelli-rubber blijft op die manier altijd in contact met het asfalt, wat deze Focus ST de perfecte dosis grip geeft.

Test: Ford Focus ST Track Pack (2023)

De Ford is altijd een van de aangenaamste hot hatches geweest, en dit Track Pack draait het volume op elf. De ST transformeert daardoor in een beest met onstilbare honger, bocht na bocht en rechte lijn na rechte lijn. Je hebt het al door: wij zijn fan.

Conclusie

Het Track Pack is voor Ford een schot in de roos. De Focus ST is niet alleen een van de meest opzwepende hot hatches op de markt, maar het Track Pack perfectioneert bovendien het chassis, het weggedrag en het comfort. En dat alles voor de bescheiden som van 3.675 euro. Althans, dat is de meerprijs bovenop een Focus ST...

Test: Ford Focus ST Track Pack (2023)

Specificaties

Motor

2.3 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

280pk

Koppel

420 Nm

Overbrenging

6-bak, manueel

Aandrijving

voorwiel

Topsnelheid

250 km/u

Prijs testwagen

€ 48 105.00

Prijs basismodel

€ 44 430.00

0 tot 100 km/u

5.70 sec

Gemiddeld testverbruik

7.80 L/100km

Min. kofferinhoud

358 L

Max. kofferinhoud

1 320 L

CO2-uitstoot

180 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws