Rij-impressie + video: Opel Mokka-e (2021)

Opel Mokka E test 2021

De Opel Mokka X is dood, lang leve de... Opel Mokka. De tweede generatie van de compacte crossover laat niet alleen zijn achtervoegsel ‘X’ vallen, maar vindt zichzelf opnieuw uit. En hij krijgt uiteraard een elektrische versie.

De reden voor de complete metamorfose is uiteraard niet ver te zoeken. Opel verhuisde enkele jaren geleden van General Motors naar PSA, dat nu Stellantis heet. De eerste generatie Mokka, uit 2012, voer dus nog onder Amerikaanse vlag, en kon in zijn beginjaren nog wel eens worden verward met de Chevrolet Trax.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


GM had een tweede generatie van de Mokka laten klaarstomen, maar daar stak de overname van Opel door PSA in 2017 een stokje voor. De nieuwe Franse voogd wou de banden met de vorige eigenaars doorknippen, en dus mocht Opel die tweede generatie schrappen en opnieuw beginnen. Hoe die oorspronkelijke nieuwe Mokka er had uitgezien? Google even “Buick Encore 2020” en je weet genoeg.

Opel Mokka E test 2021

Vertrouwd fundament

In plaats daarvan mocht Opel aan de slag met de GT X Experimental, de conceptcar uit 2018 die de nieuwe merkidentiteit van de Blitz mocht aankondigen. Dat conceptmodel moest wel gemodelleerd worden op een bestaand PSA-platform. Inderdaad: deze nieuwe Mokka gebruikt het Common Modular Platform en deelt zijn fundamenten dus met de DS 3 Crossback, de Peugeot 208 en 2008 en de Opel Corsa.

Opel Mokka E test 2021

Dat betekent dat deze opvallende jongen de grote lijnen van die GT X Experimental overneemt, maar wel enkele details heeft aangepast. Zo is de tweede generatie Mokka met 4,15 meter maar liefst 13 centimeter korter dan zijn voorganger, en moet hij nog twee opvallende figuren laten voorgaan in lengte: de Peugeot 2008 (4,30 meter) en de... Opel Crossland (4,21 meter).

Opvallen

Opvallen doet hij dus, en in dat opzicht is hij ook daar radicaal anders dan zijn voorganger. Opel wil dan nog het liefst dat je even stilstaat bij de Vizor, de glanzend zwarte verbinding tussen de koplampen met het Opel-logo centraal. In profiel krijgt hij een contrasterende lijn mee tussen het dak en de deuren, terwijl je eventueel nog voor een contrasterende kleur voor de motorkap en het dak kunt gaan om het opvallende plaatje compleet te maken.

Volgen we het persdossier verder, dan moet je binnenin nog even stilstaan bij het Pure Panel. Da’s mooie marketingtaal voor een minimalistischer dashboard dan we van Opel gewoon zijn, met een groot digitaal instrumentenpaneel van 12 duim en een infotainmentscherm dat maximaal 10 duim groot is. Het dashboard is verder wel een mix tussen klassieke Opel-knoppen (vooral op en rond het stuur) en PSA-software. De klimaatregeling is gelukkig wel afzonderlijk, de bediening van de versnellingsbak krijgt in onze elektrische Mokka-e een volledig nieuwe knop.

Opel Mokka E test 2021

Maar voor we overgaan naar de aandrijflijn blijven we nog even binnen. Want doordat de Mokka iets kleiner is geworden, krimpt ook de ruimte binnenin. Vooraan is er geen probleem, en is de rijpositie zelfs verrassend laag voor een crossover, maar achteraan voelt het wat meer benepen aan. De kofferruimte blijft met 350 liter wel min of meer op het niveau van zijn voorganger, al blijft er in de Mokka-e maar 310 liter over.

Vertrouwde aandrijflijn

Over die elektrische Mokka-e gesproken: het is uiteraard geen verrassing dat Opel meteen een elektrische variant laat debuteren. Al is de Mokka er ook gewoon met klassieke benzine- en zelfs dieselmotoren: de 1.2 PureTech-driecilinder met 100 of 130 pk, en de 1.5-diesel met 110 pk. De Mokka-e neemt de aandrijflijn over van de Corsa-e, Peugeot e-208 en e-2008. Dat is uiteraard de elektromotor van 100 kW (136 pk) en 260 Nm, in combinatie met een batterij van 50 kWh.

Op papier moet dat deze Opel Mokka-e 324 WLTP-kilometer ver brengen, in de praktijk zakte dat rijbereik op de winterse testdag met behoorlijk wat snelweg verrassend snel richting 200 kilometer. Je zult in die omstandigheden dus sneller weer aan je wallbox (11 kW) of aan een snellader (100 kW) staan. Maar goed, daar staat dan wel weer het nodige rijcomfort tegenover: de Mokka-e is vlot zonder misselijkmakend snel te zijn (0-100 km/u duurt 9 seconden rond) en zet met 1,6 ton voor een EV een relatief bescheiden gewicht op de schaal.

Opel Mokka E test 2021

Tegelijk leveren dat bescheiden gewicht en de toegenomen stijfheid een aangenaam weggedrag op. De Mokka-e rijdt stabiel en met goesting, maar wordt wat tegengehouden door zijn lichte en gevoelloze stuur. En door zijn rijmodi, want om van het volle vermogen te profiteren, moet je immers voor de Sport-modus kiezen. In dagelijks verkeer is de Normal-modus echter ruim voldoende.

Prijzen

Voor zijn nieuwe Mokka vraagt Opel minstens 22.600 euro, voor de Mokka-e ben je 36.200 euro kwijt. Opmerkelijk: de gefacelifte Crossland heeft weliswaar geen elektrische versie, maar is met 19.950 euro iets ruimer en iets goedkoper. Blijven we nog even bij PSA – excuseer, Stellantis – dan zitten de Peugeot 2008 en e-2008 min of meer op hetzelfde prijsniveau.

Opel Mokka E test 2021

Conclusie

De nieuwe Opel Mokka breekt radicaal met zijn voorganger. Niet alleen op vlak van design, maar ook zijn motoraanbod en zijn rijgedrag. De elektrische Mokka-e zal voorlopig door zijn hoge prijskaartje nog maar een select publiek kennen, maar qua uithangbord voor het ‘nieuwe’ Opel mag hij er best wezen. Blijft alleen de vraag in hoeverre deze Mokka in het vaarwater van de Crossland komt...

Specificaties

Motor

Elektromotor

Vermogen

136pk

Koppel

260 Nm

Overbrenging

Automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 598 kg

Topsnelheid

150 km/u

Prijs basismodel

€ 36 200.00

0 tot 100 km/u

9.00 sec

Min. kofferinhoud

310 L

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Poe Poe 02:07
afbeelding van Poe Poe

€36200!!!??? WT?

Autofreak 08:36
afbeelding van Autofreak

Een frisse verschijning deze Mokka,succes verzekerd.Kort videoverslag,mocht iets meer zijn.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws