Rijtest + video: Mini Cooper SE Electric (2020)

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

Er zijn maar weinig auto's zo populair bij jong én oud als de Mini. De Britten schuiven nu de langverwachte elektrische versie naar voren. Heeft de kleine zelfstandige een nieuwe droomwagen met deze Cooper SE?

Kijk, het succes van de Mini valt niet te ontkennen. Bij Autofans wordt hij gelauwerd voor zijn rijgedrag, modegevoelige individuen kunnen zijn design smaken en voor de kleine zelfstandige is zo'n Mini een ideaal uithangbord om reclame te maken in het straatbeeld. Het is een allemansvriend die slaagt in zijn opzet. Al beseft ook Mini dat het in Europa een volledig elektrisch model moet naar voren schuiven om haar CO2-doelstellingen te kunnen behalen. Het antwoord is deze Cooper SE, een 100% elektrische Mini.


CHECK HIER ONZE VIDEO:

Cooper S EV

Die Cooper SE wil zich in de markt positioneren als het elektrisch alternatief voor de Cooper S. En hoewel hij de (valse-)luchthapper overneemt van die Cooper S is de rest van carrosserie gebaseerd op de reguliere Mini. Logisch, want die extra opsmuk van de Cooper S is niet alleen onnodig voor een EV, het heeft ook een impact op de stroomlijn en de uiteindelijke range.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

Je moet dus al een geoefend oog hebben om de Cooper SE in het straatbeeld te herkennen. De grille werd toegewerkt, er zijn unieke velgen die hinten naar een Brits stopcontact en her en der zwiert Mini gele accenten op de carrosserie. Naar wens kan je die velgen echter inwisselen én de gele accenten minimaliseren. Waardoor je anno 2020 dus je Mini moet ontpimpen in plaats van pimpen. How the world has changed...

Opfriskuurtje, Mini?

Binnenin kan je de Cooper SE meteen onderscheiden van zijn brandstoflurkende broeders. Met dank aan een 5.5-duims digitaal scherm dat vlak achter het stuurwiel werd geplaatst. Uniek voor de elektrische variant, want andere versies van de Mini doen het nog met klassieke analoge tellers. Zonder twijfel een keuze van Mini om alle "EV-info" centraal te tonen zonder al te veel te moeten morrelen aan de broncode van het centrale infotainmentscherm.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

Beschik je ook nog over de head-updisplay, dan kan je niet ontkennen dat het nieuwe scherm als een draak in het interieur staat. Want om de 10 centimeter heb je dan wel een ander schermpje met andere informatie. Om maar te zeggen dat het opvalt dat de huidige Mini alweer 5 jaar op de markt is en misschien wel toe is aan een stevige opfriskuur.

De cijfers

Nu goed, dat kan je ook over de huidig Mini One zeggen natuurlijk. En je bent hier vooral om te weten of die Cooper SE nu iets waard is! Wel, laat ons starten met de specs. Mini plant voorin een 184 pk en 270 Nm koppel sterke elektromotor die zijn peut haalt uit een accu van 32,6 kWh (bruikbaar 28,9 kWh). Die batterij zit trouwens helemaal onder de carrosserie, waardoor de elektrische Mini bijna 2 centimeter hoger op zijn pootjes staat. Het voordeel daarvan is dat er geen aanslag op de interieurruimte plaats vindt. Gezien de beperkte dimensies geen overbodige luxe.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

De Britten pronken met een opgegeven range van zo'n 232 km en opladen aan 50 kW per uur via CCS. Waardoor je op een halfuurtje zowat 80% van de batterij vol kan pompen. Laad je thuis op aan het stopcontact. Dan reken je best op zo'n 2 kW per uur dat in de batterij wordt gepompt. Oké, het saaie stuk achter de rug, tijd om een blokje rond te rijden!

Dikke pluim

Laat daar deze Cooper SE meteen schitteren. Want we moeten er niet lang over nadenken, deze elektrische Mini rijdt als een... Mini. Het rijgedrag is kwiek, de stuurinrichting is vrij direct en de ophanging nét iets te hard om eigenlijk comfortabel te zijn. Voor we in detail gaan willen we eerst een dikke pluim geven aan het geluid van deze Cooper SE. Of beter: het gebrek daaraan. Want buiten wat subtiel windgeluid aan de zijspiegels is deze Mini extreem goed gedempt en vrij van kraakjes. Als je weet dat de eerste generatie Mini onder BMW-vleugels al kraakte als je er nog maar naar keek, dan is dit een gigantische overwinning.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

Terug naar het rijgedrag. Want hoewel Mini met de Cooper SE-benaming duidelijk refereert naar de sportieve Cooper S, kan je moeilijk zeggen dat deze SE even sportief is. Oké, in een rechte lijn domineert deze Cooper SE tot 60 km/u zowat 80% van het Belgisch wagenpark, toch merk je een handicap. Een handicap van 145 kilogram. Je weet wel, het gewicht van de accu. Tijdens het remmen merk je meer massa af te moeten remmen, bij sportiever bochtenwerk heeft hij minder zin om spits van richting te veranderen en bij slechtere wegen valt de hardere demping op (om het gewicht te counteren).

Woon-werkverkeer

Gelukkig valt de Cooper SE niet door de mand tijdens normaal woon- werkverkeer. Het rijden met één pedaal is een heerlijkheid eigen aan de EV, de flukse acceleratie van de elektromotor maakt dat hij kan dartelen door het verkeer en let je wat op je rijstijl, dan is 180 kilometer mogelijk. Klinkt niet indrukwekkend maar als je meer dan 150 kilometer per dag rijdt, dan koop je waarschijnlijk ook geen Mini.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

De Britten hebben dan ook goed hun huiswerk gemaakt. Want een grotere accu zou meer theoretische range bieden... maar ook meer gewicht én een hoger prijskaartje. Vooral door de prijs (relatief) laag te houden slaat Mini hier potentieel een homerun. Want met zijn instapprijs van 33.100 euro is hij - gezien de standaard uitrusting - niet duurder dan een Cooper S. Daarenboven is de Cooper SE natuurlijk 100% aftrekbaar en is de VAA laag. Iets wat je niet kan zeggen van de Cooper S met zijn CO2-uitstoot die vlot richting de 150 g/km gaat.

Specifiek publiek

We moeten er dan ook niet flauw over doe, deze Mini Cooper SE zal vooral knallen op de zakelijke markt. Want voor minder geld vind je meer EV bij andere merken. Denk de Opel Corsa-e, de Peugeot e-208 & grote broer e-2008, de Renault Zoe en zelfs de MG ZS EV crossover. Al zijn dat geen Mini's natuurlijk... en het verleden wees eerder al uit dat klanten gerust bij willen betalen voor imago.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

Meer nog, heb je momenteel als lokale kapperszaak, lingeriewinkel, fitness of IT-provider een Cooper S, dan is deze Cooper SE een no-brainer. Want de pen van je boekhouder zal spontaan beginnen vloeien aan de gedachte van fiscale optimalisatie.

Conclusie

De Mini Cooper SE is een auto gecreëerd voor en door de zakelijke markt. Toch verliest de elektrische Mini het sportieve DNA dat het merk zich eigen heeft gemaakt niet. Dit is een plezant karretje met 100% aftrekbaarheid. Meer nog, op dit moment kan enkel de Tesla Model 3 ons meer elektrische sportief rijplezier voorschotelen... en dat spreekt boekdelen.

Mini Cooper SE review rijtest Electric 2020

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws