Plezante plug-ins: zeven sportieve stekkerhybrides

Peugeot 508 PSE 2022

Nu er steeds meer stekkers in het straatbeeld opduiken wordt het aanbod aan plug-inhybrides ook met de dag diverser. Zo wordt naast de ecologische voetafdruk tegenwoordig ook vaak aan een sportieve rijindruk gedacht. Deze zeven stekkerhybrides willen dat waarmaken.

Liefhebbers van een potje sportief sturen krijgen het vaak al op hun heupen bij het lezen van het woord 'hybride'. Doembeelden van suffe Atkinson-motoren en jankende CVT-automaten schieten hen te binnen, die hun geliefkoosde rijplezier als een spons uit het onderstel weten te zuigen. Fabrikanten proberen echter steeds vaker om dynamiek en elektrificatie te verzoenen. Zo mikken deze zeven plug-inhybrides resoluut op een sportiever ingesteld publiek.

Volkswagen Golf GTE

Volkswagen Golf GTE 2022

De Volkswagen Golf GTE was destijds een beetje de stamvader van de sportievere plug-inhybrides. De stekker-Golf nam niet alleen een deel van de iconische GTI-naam over maar als je de juiste versie op de kop wist te tikken kreeg je ook een setje sportievere bumpers en grote velgen mee. De nieuwe GTE zet die traditie verder amar voegt nog meer vermogen aan de mix toe, want hij brengt tegenwoordig 245 pk naar zijn voorwielen. Dat, in combinatie met een accupakket van 13 kWh en een elektrisch rijbereik van 62 kilometer, maakt van deze plug-inhybride een best veelzijdig apparaat. Je hangt hem aan je wallbox vanaf 45.115 euro.

Cupra Formentor e-Hybrid

Cupra Formentor 2022

Kan het nog veelzijdiger? Jazeker, want ook kersverse concerngenoot Cupra heeft van de aandrijflijn van de Golf GTE mogen meegenieten. Die monteren de Spanjaarden in hun Formentor, een dynamische SUV met een stoere uitstraling. De specificaties blijven dan ook gelijk aan die van de Volkswagen met een 245 pk sterke versie, al kan je de Formentor ook met slechts 204 paarden onder de kap krijgen. Dan betaal je zo'n 44.680 euro voor de Formentor e-Hybrid, terwijl de krachtigere plug-in iets meer dan 50.390 euro moet kosten.

BMW 330e

BMW 330e 2022

Zeg je sportiviteit, dan denk je natuurlijk vrijwel meteen aan BMW. Ook zij experimenteren al even met stekkerpoorten en weten daarin steevast dynamiek met elektrificatie te combineren. Zo kan je de BMW 3 Reeks tegenwoordig bestellen met een 12 kWh-accu onder de kofferbodem, goed voor een kleine 60 elektrische kilometers. Op motorisch vlak krijg je de keuze uit twee vermogens: een zakelijk gezichte 320e met 204 pk en een sportievere 330e met 292 pk. Die laatste is dus onze favoriet, en daar moet je minstens 55.300 euro voor neertellen.

Peugeot 508 PSE

Peugeot 508 PSE 2022

Toch liever een iets radikalere stekkersportwagen? Dan kan je sinds kort bij Peugeot gaan aankloppen voor een 508 met PSE-suffix. Deze Peugeot Sport Engineered-versie van de anders al klassevolle gezinswagen krijgt een aangepast onderstel, opvallende visuele aanpassingen en – niet onbelangrijk – meer vermogen. Waar de reguliere 508 plug-in het namelijk op 225 pk houdt, legt de PSE 360 pk in de weegschaal. Daarmee sprint de Peugeot van 0 naar 100 km/u in 5,2 seconden. Onderhuids schuilt nog steeds dezelfde 11,5 kWh-batterij, maar door de sportievere afstelling is die maar goed voor zo'n 42 kilometer elektrisch rijbereik. Je betaalt er minstens 65.905 euro voor.

Volvo S60/V60 Polestar Engineered

Volvo V60 Polestar Engineered 2022

Verrassend of niet, maar ook Volvo biedt tegenwoordig een plug-inhybride aan die de nadruk legt op sportiviteit. Deze S en V60 dragen namelijk het 'Polestar Engineered'-opschrift met zich mee, en dat voegt strakkere Öhlins-dempers en Brembo-remmen aan het anders best vriendelijke plaatje toe. Bovendien bedraagt het totale vermogen van deze plug-inhybride een mooie 455 pk, waardoor de Volvo in amper 4,6 seconden naar 100 km/u raast. Dankzij een accupakket van maar liefst 18,8 kWh moet je er bijna 90 elektrische kilometers mee halen. Een V60 Polestar Engineered kost je minstens 73.830 euro. De S sedanversie heeft momenteel even het gamma verlaten.

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance 2022

Nu we het toch al in de hogere prijsklassen gaan opzoeken is een tussenstop bij Mercedes-AMG misschien ook even aan de orde. Daar brengt Mercedes binnenkort zijn eerste plug-inhybride naar het AMG-gamma in de vorm van de GT 63 S E Performance. Dat mondje vol combineert de gewoonlijke 4.0-liter V8 met een elektromotor en een batterij van 6,1 kWh. Alles samen legt deze vierdeurs coupé 843 pk in de weegschaal, goed voor een spurtje naar de 100 km/u in amper 2,9 seconden. Het elektrische rijbereik blijft wel steken op 12 kilometer, wat dit misschien niet de nuttigste plug-inhybride van deze lijst maakt. De prijs van dit stekkermonster is momenteel nog niet gekend.

Porsche Panamera Turbo S E Hybrid

Porsche Panamera Turbo S E Hybrid 2022

Ook bij Porsche gebruiken ze de elektrificatie graag om hun op zich al krachtige modellen een extra duwtje in de rug te geven. Zo is de sterkste Panamera tegenwoordig een plug-inhybride, en wel deze Turbo S E Hybrid. Deze machine stuurt in totaal 700 pk naar zijn vier wielen, goed voor een 0-naar-100-tijd van amper 3,2 seconden. Daarnaast krijg je ook een accupakket van 14,1 kWh mee waardoor je desgewenst 50 kilometer in alle stilte kan vertoeven. De Porsche is verkrijgbaar als vierdeurs coupé en als shooting break, maar voor al deze veelzijdigheid moet je wel iets over hebben. Voor de reguliere Panamera Turbo S E Hybrid betaal je zo'n 196.950 euro en de Sport Turismo-break moet ongeveer 201.260 euro kosten.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
John 21:15
afbeelding van John

Bij de Golf kennen we de resultaten: een GTE met platte batterij is immers een 1.4 met 150 PK die een extra batterij moet dragen , een GTI heeft altijd een 2.0 voorhanden.
Als je de 2 vergelijkt, vergelijk je ze dan enkel voor de eerste 62 km waarbij elektro-peut aanwezig is of doe je het over een langere afstand?

this 09:10
afbeelding van this

Het lijkt me veel nuttiger om de batterij mee te nemen in je vergelijk, want daarvoor heb je een hybride natuurlijk.
En kan die batterij wel leeg? Van BMW weet ik bijvoorbeeld zeker dat er altijd wat achter gehouden wordt in de batterij om voor de boost bij het optrekken te kunnen zorgen. En een paar keer goed remmen en je hebt weer wat energie voor de volgende boost.

Ewout Pierreux 08:44
afbeelding van Ewout Pierreux

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je onder rijplezier verstaat… Maar een groot probleem terzake wat mij betreft voor de plugins is het gewicht. Ik rij nu drie jaar met een GTE, en behalve het acceleratievermogen in GTE-modus, is er verder qua stuurplezier niet veel aan. Elke kortere bocht met tegenzin. Als je daar dan een GTI naast zet: compleet ander verhaal.

Knight 18:53
afbeelding van Knight

Er staat wel een foutje bij de Peugeot. De reguliere versie van de plug-in houd het bij slechts 225 pk, geen 300 pk dus.

Joram 10:40
afbeelding van Joram

Inderdaad, daar is even verwarring ontstaan met de 3008 'Hybrid4' met twee elektromotoren. Bij deze werd het aangepast, bedankt voor de alertheid!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws