Roadtrip: met de Volvo S60 Polestar Engineered naar het Volvo Museum (1)

Met Volvo S60 naar Volvo Museum Göteborg

Göteborg. Thuisstad van Volvo, Polestar en Lynk & Co, maar sinds 1995 ook thuisstad van het Volvo Museum. Ik reed 1.200 kilometer om te zien of het museum van het oer-Zweedse automerk aan het lijstje van grote automusea mag worden toegevoegd.

Denk je aan automusea, dan denk je wellicht aan de grote Duitse musea, zoals het Porsche Museum of BMW Museum. Of aan Autoworld, die klepper van formaat in eigen land. Maar in het industriële havengebied van Göteborg ligt er ook een automuseum, dat toevallig op mijn radar kwam toen ik vorig jaar tijdens de lockdown virtuele automusea afspeurde voor een blijf-in-uw-kot-artikel.

De bestemming voor de vakantie ten huize Bervoets afgelopen zomer was Zweden. Nee, niet om naar Camping Coppens te gaan – als we een euro kregen voor elke keer dat we die opmerking kregen, was onze vakantie al terugbetaald – wel om in de Zweedse natuur nog even te kunnen ontspannen voor de gezinsuitbreiding zich aandient. Een citytripstop in Göteborg? Die kon gerust bij op de planning.

Met Volvo S60 naar Volvo Museum Göteborg

Polestar-naamsverwarring

En de reisauto van dienst? Dat werd de Volvo S60 T8 AWD Polestar Engineered, zo besliste een telefoontje naar de invoerder. De concurrent voor de Peugeot 508 PSE die in een gekke bui zelfs een stekkeralternatief moet vormen voor de BMW M340i xDrive. Uitgerekend tijdens onze vakantie geüpdatet naar 455 pk en een batterij van 18,8 kWh, maar in ons geval nog een 405 pk en 670 Nm sterke zakenberline uit het D-segment, dankzij een 2.0-viercilinder met turbo en compressor én de nodige elektrische ondersteuning.

En dankzij de ingrepen van Polestar Engineered natuurlijk. Niet te verwarren met Polestar, de bouwer van elektrische auto’s. De verwarring werkt Volvo wel zelf in de hand: onze S60 T8 AWD Polestar Engineered krijgt dezelfde instelbare Öhlins-schokdempers, Brembo-remmen met goudkleurige remzadels, en goudkleurige veiligheidsgordels als een Polestar 2 met Performance-pakket. Maar goed, op deze S60 staat het wel, zeker in combinatie met de 20-duimsvelgen en de donkergrijze Thunder Grey-koetswerkkleur die de Belgische invoerder aanstipte op het persexemplaar.

Met Volvo S60 naar Volvo Museum Göteborg

Volvo-comfort?

De grote vraag is natuurlijk wat die combinatie van 20-duimsvelgen en Öhlins-dempers met het rijcomfort doen. Zeker op het traject van 1.200 kilometer dat we zowat linea recta tussen Borsbeek en Göteborg zouden afleggen. Temeer omdat de T8 AWD Polestar Engineered met een batterijpakket van - afgelopen zomer nog - 11,6 kWh toch vlot twee ton aan gewicht in de schaal werpt. Het antwoord op die vraag blijkt in de praktijk al bij al behoorlijk mee te vallen: natuurlijk reageert deze Polestar Engineered stugger op het asfalt dat je hem voor de wielen werpt dan andere S60-modellen, maar je krijgt nooit het gevoel dat Volvo zijn comfortziel aan de duivel heeft verkocht voor meer rijdynamiek.

En dan zijn er nog de uitstekende zetels natuurlijk. Veelvuldig verstelbaar in allerlei richtingen, en door de sportievere inborst van de Polestar Engineered van nature al veel steviger gewatteerd dan de standaardzetels van een S60. Maar het belangrijkste: ze blijven goed steunen, ook na ettelijke honderden snelwegkilometers over de Duitse Autobahn.

Met Volvo S60 naar Volvo Museum Göteborg

Onbegrensd begrensd

Over die Autobahn gesproken: Volvo begrenst al zijn modellen al een tijdje onverbiddelijk op 180 km/u, en dat is voor deze Polestar Engineered niet anders. Geen harde begrenzer, zo blijkt wanneer we vrije baan krijgen, maar een zachte. De rijmodus kan daarbij trouwens perfect in 'Hybrid' in plaats van 'Polestar Engineered' blijven staan, want deze S60 doet het ook met zijn Polestar-pretpakket liever zakelijk snel.

Om helemaal goed te zijn, bewaar je op de snelweg best ook wat elektrojuice voor achteraf, want anders is je batterijlading er al door voor je de volgende Ausfahrt hebt bereikt. Om maar te zeggen dat we tussen Borsbeek en Zweden met de verschillende rij- en batterijmodi hebben gegoocheld, en zo elke pauzeplek, grensovergang en tolbrug richting Zweden toch nog geruisloos hebben kunnen benaderen met de 40 praktisch bruikbare elektrische kilometers van een volle batterij.

Met Volvo S60 naar Volvo Museum Göteborg

Home sweet home

Niet dat we in het thuisland van de S60 - hoewel hij in Noord-Amerika van de band rolt - het gaspedaal vloeren. De Denen houden er dan wel een nogal Belgisch gejaagde en nonchalante rijstijl op na, eens over de Öresundsbrug blijkt dat de Zweden net als hun buren in Noorwegen nogal strikt zijn op de snelheidslimieten. Vooral naast de relatief dunbezaaide snelwegen - die zich bijna uitsluitend in het zuiden van het land bevinden - zijn de Scandinaven gul met flitscamera's.

En eerlijk: dat stoort niet. We reizen immers met 391 liter aan volledig volgestouwde kofferruimte, en de Polestar Engineered beschikt net als zowat elke andere degelijk aangeklede Volvo over het Pilot Assist-systeem. Dat kun je op onze Belgische snelwegen zeker overdag niet altijd benutten, maar in Zweden komt het helemaal tot zijn recht. Zelfs tot vlak voor de drukke ring rond Göteborg...

Met Volvo S60 naar Volvo Museum Göteborg

VOLGENDE WEEK: Deel 2: Bestemming bereikt!

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Mike resseler 22:34
afbeelding van Mike resseler

Mooie wagen. Ik ben aan het overwegen om de V60 T8 polestar engineerd te bestellen. Ik ben vol verwachtingen aan het wachten op deel 2

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws