Rally: De weg die Hyundai tot de N-modellen bracht

Hyundai had een hele tijd het imago van de brave ecologische en burgerlijke auto. Dat hebben ze nog steeds maar tegenwoordig bouwen ze ook emotie-auto's onder hun N-benaming. Daarvoor hebben de Koreanen een hele weg afgelegd.

een lange weg

Emotionele auto's en Hyundai, het is niet altijd een liefdevol huwelijk geweest. De Europese klant wil ook niet zomaar dat een nieuw merk uitpakt met een dikke coupé. Zo komt het dat de Scoupe uit begin jaren 90 een eerder grijze muis was in het coupé-landschap en dat de daarop volgende Coupé - elders heette hij Tiburon - de eerste echte aangename coupé van Hyundai was. De commentaren gingen nog altijd eerder richting de comforttroeven dan over de scherpe rijprestaties. Dat kan misschien komen omdat Hyundai niet zoveel ervaring had met motorsport en de daarbij horende leercurve op vlak van rijdynamiek.

Tot 1997 had Hyundai weinig te zoeken in de rallysport. In dat jaar wilde een Asutralische rallyrijder meedoen aan de Formule2-klasse van het wereldkampioenschap rally, een klasse waarin enkel voorwielaangedreven auto's mochten deelnemen. De eerste auto die daarvoor werd ingezet was een Hyundai Coupé kit car. Na twee evoluties haalde zesvoudig wereldkampioen een top 10 resultaat in de rally van Australië in 1999. Vanwege een goed seizoen werd Hyundai 2e bij de constructeurs, voldoende om de overstap te maken naar het WRC.

Dat deden ze met een Accent WRC. je zou het hem niet geven, maar de kleine hatchback bleek rallygericht te zijn. De eerste jaren betaalde Hyundai heel wat leergeld bij hun deelnames, waarbij vooral betrouwbaarheidsproblemen de rijders parten speelden. Ook de komst van Freddy Loix en Juha Kankunnen bij het team kon niet voor een ommekeer zorgen. Dat noopte Hyundai ertoe zich tijdelijk terug te trekken uit de rallysport, tot ze in 2006 weer zouden terugkeren.

veloster blijft op de baan

Je zou denken dat ze dan terugkomen met die gekke driedeurs Veloster maar Hyundai koos in 2014 voor de kleine i20 om een WRC-pak aan te doen. Het bleek een goede zet, want de Europese opstelling die ze deze keer hanteerden wierp vruchten af. In 2014 nog haalde de pas aangetrokken Thierry Neuville de eerste WK-zege voor Hyundai binnen in de rallysport door de rally van Duitsland te winnen.

Het mag dan vreemd zijn dat in die periode gekozen werd voor een stadsautootje als de i20, die toendertijd niet eens een sportieve versie had. Was een Veloster dan geen interessantere keuze geweest? De Veloster werd wel op andere commerciële pistes ingezet. Zo was er het de winst van een Veloster in de Nürburgring 24h in 2014 en kregen we in 2017 ook een TCR-versie van de Veloster die meedeed in allerlei races over het Europese grondgebied. Dat was een kampioenschap dat vanwege de lagere kosten toegankelijker was voor teams. De Veloster N TCR werd vervangen door de i30 TCR, omdat die wagen meer de link legde met de wagens die Hyundai in de spotlight wilde zetten. Het vermogen was beperkt tot 350 pk uit een tweeliter motor, het gewicht moest minimum 1.250 kilogram zijn.

elektrische veloster

De TCR werd in 2018 opgeslokt in de WTCC en ETCC-reeksen maar dat was niet het einde van het verhaal. Want in de opening ontstond de ETCR racing series. Een kampioenschap dat zich in de rallycross-klasse bevindt en gebruik maakt van elektrische wagens. Samen met Hyundai nemen nog een drietal andere merken deel: Cupra, Alfa Romeo en MG. Hyundai zelf heeft intussen de Veloster ETCR klaar, een monster dat aangedreven wordt door vier motoren. De 65 kWh sterke accu drijft de wagen vooruit, gedurende minimum 40 kilometer. Dat zijn tien rondjes op Zolder. Wie wil zien hoe dat in zijn werk gaat, kan daarvoor van 1-4 juli 2021 gaan kijken naar de 24h van Zolder, waar de Pure ETCR-races in het voorprogramma zit.

Tegenwoordig is Hyundai een gekende speler binnen de WRC-rally's met her en der winst in allerlei manches. Hyundai toont de progressie die het merk maakt door de afgelopen twee seizoenen het kampioenschap voor constructeurs op hun naam te schrijven. Het merk plukt daar de vruchten van door dezer dagen een hoop N-modellen in de catalogus te hebben staan. Het begint al met de i10 N-Line met een whopping 100 pk, de i20 heeft sinds kort een N-versie, net als de i30 N. De Tucson krijgt dan weer een N Line-versie, met wat toeters en bellen. De nieuwste toevoeging aan het gamma is de Kona N, die dezelfde motor zal krijgen als de i30 N.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws