“Italiaans automerk” krijgt miljoenenboete van overheid wegens niet écht Italiaans

DR Automobiles boete Italië 2024

De Italiaanse overheid is op jacht, en wel met een goede reden. Ze zijn het namelijk beu dat bedrijven — en dus ook automerken — hun producten in de markt zetten als zijnde Italiaans, terwijl ze niet in Italië gebouwd worden. Zo werden Fiat en Alfa Romeo al op de vingers getikt en daar komt nu nog een naam bij.

Eerder dit jaar gebeurde er iets bizars in autoland. Al maanden was Alfa Romeo ons aan het voorbereiden op de komst van zijn nieuwe ‘Milano’ maar kort na diens lancering moest hij noodgedwongen van naam veranderen naar ‘Junior’. De reden was simpel: de auto wordt niet in Italië gebouwd en volgens de Italiaanse overheid mag hij dan geen Italiaanse naam hebben. Iets later plukte diezelfde overheid ook nog eens een lading Fiat Topolino’s van de boot omdat de in Marokko gebouwde microcars Italiaanse vlaggetjes op hun flank hadden, want ook dat pikken ze dus niet meer… En dan waren ze blijkbaar nog niet klaar.

Chinese auto’s in Italiaanse jasjes

De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato — een overheidsdienst met zo’n zeemzoete naam dat je ‘m zou willen pikken — heeft namelijk nog een constructeur aangeklaagd wegens misleiding omtrent de Italiaanse herkomst van zijn auto’s. Deze keer gaat het echter niet om een constructeur zo bekend als Fiat of Alfa Romeo maar wel om DR Automobiles. Nooit van gehoord? Dan is dit DR in een notendop: dat merk verkoopt al sinds 2006 modellen van Chinese concerns Chery, JAC en BAIC in een Italiaans jasje, en daar kwam het mee weg omdat het die Italiaanse jasjes — lees: een nieuw front en wat andere logo’s — in Italië op die auto’s kleefde.

DR Automobiles boete Italië 2024

De AGCM heeft nu echter besloten dat die aanpassingen niet ingrijpend genoeg zijn om van Italiaanse assemblage te kunnen spreken. Bovendien zouden er zelfs gevallen gemeld zijn waarbij alleen de logo’s nog in Italië bevestigd werden en dat is al helemaal niet voldoende. Verder stoort de AGCM zich ook aan het feit dat DR Automobiles zichzelf omschrijft als Italiaans en zijn modellen in marketingcommunicatie als zijnde ‘made in Italy’. Dat is natuurlijk flink misleidend voor de chauvinist die z’n verbouwde Chery dan vol trots voor de pizzeria parkeert. Het gevolg: een dikke Basta! in de vorm van een boete van 6 miljoen euro voor DR Automobiles.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws