Dit zijn de populairste automerken in België in Q1 2022

Autoverkoop Belgie Q1 2022 inschrijvingen populairste merken

Het eerste kwartaal van het jaar is aan een sneltempo voorbijgevlogen. Hoe hebben de automerken in België dat beleefd? Blijft BMW aan de leiding staan? En wat met de elektrische automerken? Tijd voor de cijfers!

Automobielorganistie Febiac heeft de eerste kwartaalcijfers vrijgegeven van de auto-inschrijvingen in België dit jaar. Hoe verging het de autosector in de eerste drie maanden van dit jaar? Maanden met nog steeds chiptekorten én geen autosalon. Vorig jaar bleek BMW hét grootste automerk van 2021 te zijn. Is het dit jaar ook op weg richting de kroon? Laat ons alvast starten met de top 10!

Particuliere klant kijkt kat uit de boom

Laten we eerst even de grote cijfers schetsen. Van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2022 werden in België 103.146 auto's ingeschreven. Vergelijken we dat getal met het eerste kwartaal van 2021, dan zien we dat de autosector verder inboet met maar liefst 17.7%. Schuldige van dienst is uiteraard het bevoorradingsprobleem van elektrische onderdelen voor auto's. Waardoor wachttijden oplopen. Al sluimert er ook een andere verhaal tussen de regels door. In de eerste 3 maanden van dit jaar werden er maar liefst 26.6% minder auto's ingeschreven op particuliere naam tegenover dezelfde periode vorig jaar. Met andere woorden: de particuliere klant heeft vorig jaar duidelijk de aankoop van zijn nieuwe auto uitgesteld (of zijn weg gevonden naar een tweedehandswagen).

Autoverkoop Belgie Q1 2022 inschrijvingen populairste merken

Dat uitstellen van aankoop begint dus nu duidelijk zijn impact te hebben op de inschrijvingen. Inschrijvingen voor bedrijven en zelfstandigen (lees: leasingauto's) bleef zo goed als stabiel met een kleine daling van 1.9%. Als je weet dat de particuliere markt in essentie met een vierde is gekrompen, dan zal het je niet verbazen dat vooral de typische leasingmerken het goed doen in het eerste kwartaal van 2022. Hieronder dan ook de top 10:

Inschrijvingen Q1 2022 België:

1. BMW: - 9.460 ex.
2. Peugeot: - 8.723 ex.
3. Volkswagen: - 8.030 ex.
4. Mercedes: - 8.027 ex.
5. Audi: - 7.788 ex.
6. Renault: - 6.656 ex.
7. Toyota: - 6.172 ex.
8. Citroën: - 4.839 ex.
9. Volvo: - 4.387 ex.
10. KIA: - 4.088 ex.

EV-merken grote winnaars

Hoewel ze nog steeds niet de top 10 zijn binnengeslopen, blijken EV-merken Tesla en Polestar wel de grote winnaars in het eerste kwartaal van 2022. Tesla zag haar inschrijvingen zo maar even verdubbelen tot 1.707 stuks. Polestar kende dan weer een groei van 75% tot 441 exemplaren van de Polestar 2. Ook opvallend valt het succes van Cupra te noemen. Dat wist eveneens haar inschrijvingen te verdubbelen, al blijft het met 213 stuks eerder een bescheiden succes. Aan de basis ligt de commercialisatie van de elektrische Born en de Formentor plug-inhybride. Of hoe het emotievolle submerk van Seat vooral een fiscale rol speelt in België.

Autoverkoop Belgie Q1 2022 inschrijvingen populairste merken

Ook opmerkelijk valt het succes van Lynk&Co te noemen. Het automerk met de maandformule wist met 400 auto's net minder exemplaren in te schrijven in Q1 2022 dan Polestar. Blijkbaar valt de Belg voor de all-informule van 500 euro zonder voorschot of opzegkosten. Zonder twijfel omdat dit rechtstreeks inspeelt op de twijfel die er momenteel rond het autobezit hangt.

Ook rijken Belgen delen in de prijzen

Tenslotte nog een andere bemerking: prestigemerken kunnen het eerste kwartaal van 2022 mooie cijfers voorleggen. Goed nieuws voor de rijken der België die net zoals het plebs wat langer moesten wachten op hun pronkstuk. Merken zoals Lamborghini, Aston Martin en Maserati bleven stabiel, Ferrari noteert een groei van 68% en kon maar liefst 42 auto's inschrijven. Ofte: 14 Ferrari's per maand. Rolls-Royce zag haar inschrijvingen dan weer toenemen met 600%! Al gaat het wel over maar 7 ingeschreven exemplaren. Bentley wist tenslotte 34 auto's in te schrijven, een verdubbeling tegenover het eerste kwartaal van 2021.

Autoverkoop Belgie Q1 2022 inschrijvingen populairste merken

Heb jij ondertussen (eindelijk) je auto in ontvangst mogen nemen de voorbije 3 maanden? Laat het weten in de comments!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws