Tesla’s Berlin Gigafactory opent dan toch officieel zijn deuren

Tesla Gigafactory Berlin 2022

De Europese gigafabriek van Tesla wordt eindelijk werkelijkheid. Na twee jaren van opbouw, gevolgd door een paar maanden vertraging, rolt er vandaag een eerste Model Y van de band. Topman Elon Musk rijdt hem er eigenhandig buiten.

Tesla’s Berlin Gigafactory is er eentje van lange adem geworden — of toch langer dan verwacht. In 2019 werd de eerste steen gelegd met de bedoeling om eind 2021 de productie op te starten, maar daar staken omwonenden en milieuactivisten een stokje tussen. In een laatste poging om de fabriek lam te leggen werd het waterverbruik in vraag gesteld, maar begin deze maand besliste het bestuur van Brandenburg dat de productie er toch van start mocht gaan. Vandaag komt er dan eindelijk een einde aan de tegenslag voor Tesla.

Bescheiden ceremonie

Zo meldt persagentschap Reuters dat de Europese Gigafactory vandaag officieel zijn deuren opent. Daartoe was niet alleen de Duitse bondskanselier, Olaf Scholz, aanwezig, maar ook Tesla-CEO Elon Musk woonde de inhuldiging bij. Daarbij overhandigde de topman een symbolische eerste Model Y aan een gelukkige klant. De ceremonie verliep al bij al relatief bescheiden — of toch naar Musk-maatstaven — wat vermoedelijk te maken heeft met de lopende kritiek.

De fabriek zal zich in eerste instantie bezighouden met de productie van die nieuwe SUV voor de Europese markt. De totale investering was goed voor zo’n 5 miljard euro, en jaarlijks moeten er ongeveer 500.000 Tesla’s van de band rollen. Dat moet althans het doel worden tegen 2025, want dit jaar zou de productie naar schatting beperkt worden tot iets meer dan 50.000 exemplaren. Ondanks het weerwerk van de omwonenden zou de fabriek een dikke 12.000 extra jobs moeten voorzien in de regio.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws