Corona-overzicht: Zoute Grand Prix op de helling, salon van Parijs geannuleerd,...

Corona Virus autoproductie Car sector Car industrie

Het coronavirus houdt ook de autosector in zijn greep. Niet alleen autofabrieken sluiten tijdelijk de deuren, maar heel wat andere bedrijven en partijen merken de invloed van het virus. Een overzicht.

Zoute Grand Prix op de helling

De burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens, ziet de zomer in zijn gemeente somber in. "Wie denkt dat juli en augustus gewone vakantiemaanden worden, is verkeerd bezig", zegt hij in de krant Het Laatste Nieuws. Burgemeester Lippens houdt er rekening mee dat alle evenementen deze zomer geannuleerd zullen worden door de coronacrisis. Zelf vermoedt hij dat de hele situatie een jaar zal duren. Daardoor komt ook de Zoute Grand Prix op de helling te staan, die normaal gezien begin oktober plaatsvindt.

Ook salon van Parijs gaat dit jaar niet door

De coronacrisis heeft ook een effect op de autosalons: na Genève en Detroit gaat nu ook het salon van Parijs dit jaar niet door. Dat vindt normaal gezien tweejaarlijks plaats en wisselt af met de IAA in Duitsland, die volgend jaar voor het eerst in München wordt georganiseerd.

Eerdere updates:

Autosalon Detroit geannuleerd

De North American International Auto Show, ook bekend als het salon van Detroit, ziet zijn editie van 2020 geannuleerd. Het salon zou voor het eerst plaatsvinden in juni in plaats van januari, maar door de coronacrisis gaat dat niet door. De locatie van de NAIAS zal worden gebruikt als medische hulppost. De eerstvolgende editie van het salon van Detroit vindt plaats in juni 2021.

Resterende Formule 1-seizoen ter discussie

Door het coronavirus wordt ook het nieuwe F1-seizoen dooreengeschud. Twee races, de GP van Australië en die van Monaco, zijn geannuleerd. Zes races worden voorlopig opgeschoven naar een latere datum. De eerste GP die nu op de kalender staat, is die van Canada in juni. Maar of die effectief doorgaat, is nog lang niet zeker. Intussen roept voormalig F1-opperhoofd Bernie Ecclestone op om een kruis te zetten over seizoen 2020 en in 2021 weer met een schone lei te beginnen.

Goodwood Festival of Speed uitgesteld

Het jaarlijkse Festival of Speed in het Britse Goodwood vindt normaal gezien begin juli plaats. De organisatoren zoeken nu naar een nieuwe datum rond het einde van de zomer of het begin van de herfst. Eind augustus wordt sowieso al een drukke periode: dan vindt onder meer het concours d'élégance in Pebble Beach plaats, de Grote Prijs Formule 1 in Spa, en ook het salon van New York.

Constructeurs gooien reddingsboeien uit

Terwijl de ratings van Ford naar beneden worden herzien, zoeken constructeurs als Toyota, Daimler en FCA extra kredieten om de coronacrisis te trotseren. Andere constructeurs, zoals Volvo, passen hun winstprognoses voor 2020 flink aan.

Eerste hulp bij autoproblemen

Collega Yves heeft een overzicht gemaakt van wat je moet doen bij autoproblemen tijdens de coronacrisis. Je leest alles wat we op dit moment weten over wat je moet doen bij:

OnderhoudBandenwisselBijvullen van AdBluePanneKeuringOntsmetten

Constructeurs gevraagd medisch materiaal te maken

Nu hun autoproductie is stilgevallen, wordt aan steeds meer constructeurs wereldwijd gevraagd om bij te springen in het maken van medisch materiaal. Het gaat dan om mondmaskers of beademingsapparatuur. In Duitsland gaat het onder meer om Volkswagen en Daimler, in het Verenigd Koninkrijk om McLaren en Nissan, in Italië om Ferrari en FCA, en in de Verenigde Staten om General Motors. Ook Tesla bekijkt de opties.

Italiaanse auto-evenementen uitgesteld

Het voorjaar is traditioneel de periode van de Italiaanse voorjaarsklassiekers, maar die worden nu vanzelfsprekend uitgesteld. Zowel het Concorso d'Eleganza Villa d'Este aan de oevers van het Comomeer als de Mille Miglia worden verplaatst. Beide evenementen vinden dit jaar in oktober plaats, maar dat wordt later nog definitief bevestigd.

Autoproductie valt wereldwijd stil

Niet alleen in ons land en Europa, maar wereldwijd valt de autoproductie nu stil. Onder meer Volkswagen, Toyota en Volvo hebben hun Amerikaanse fabriek gesloten, Audi doet ook zijn Mexicaanse fabriek dicht, enzovoort. Ook toeleveranciers leggen tijdelijk het werk neer: onder meer Bosch en Continental volgen in het kielzog van Brembo, Michelin en Pirelli.

24 Uren van Le Mans uitgesteld

De internationale autosportfederatie FIA laat weten dat de 24 Uren van Le Mans worden uitgesteld. De race was normaal voorzien voor 13 en 14 juni, maar de organisatie neemt uiteraard geen enkel risico. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op 19 en 20 september.

Belgische autoproductie volledig stilgevallen

Nadat Audi zijn productie van de E-tron in Vorst stillegde, heeft Volvo nu hetzelfde gedaan met de productie van de XC40 en V60. Naar eigen zeggen kwamen er steeds minder werknemers opdagen, waardoor de Zweden zich genoodzaakt zagen de productie tijdelijk stil te leggen.

Maatregelen in ons land verstrengd

Sinds gisteren zijn de coronamaatregelen in ons land een pak strikter geworden. Je mag alleen de auto nog gebruiken voor noodzakelijke verplaatsingen. Daaronder verstaat de overheid het werk (als je niet van thuis kunt werken), voedingswinkels, bankautomaten, apothekers, krantenwinkels en benzinestations. Restaurants die afhaaldiensten aanbieden, vallen daar ook onder. Pechverhelpingsdiensten blijven ook nog actief. Deelauto’s vallen onder transportmiddelen en mogen dus nog steeds gebruikt worden.

Deelauto's corona

Verkeersbelasting bedrijven uitgesteld

De Vlaamse regering heeft beslist om de inning van de verkeersbelastingen voor bedrijven uit te stellen. De inning van de belasting wordt met vier maanden opgeschort.

Geen buitenlandse reizen deze zomer?

Wie hoopt er even op uit te kunnen trekken nadat de coronacrisis in ons land achter de rug is, mag zijn roadtripplannen wellicht opbergen. In de krant Het Laatste Nieuws adviseert viroloog Marc Van Ranst om nog geen zomerse reisplannen richting buitenland te maken. In ons land mag het tegen dan wel ten einde lopen, in het buitenland is dat nog niet altijd het geval.

Autofabrieken sluiten wereldwijd, merken passen winstprognoses aan

Niet alleen in Italië en Spanje, maar ook in Europa en wereldwijd doet de ene na de andere autoconstructeur zijn fabriekspoorten tijdelijk dicht. PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel) en FCA (Fiat en Maserati) sloten eerder al de deuren. De Volkswagen-groep volgde, nu nemen ook Toyota, BMW, Mercedes en Ford dezelfde beslissing. BMW doet ook zijn Zuid-Afrikaanse fabriek dicht, Renault zijn fabriek in Marokko. Volvo heeft zijn fabriek in Gent ook tijdelijk gesloten. De productieplaatsen in Zweden blijven vooralsnog open.

Stilaan beginnen ook de eerste automerken hun winstprognoses voor 2020 aan te passen. BMW laat weten dat de huidige onzekerheid het moeilijk maakt om accurate voorspellingen te doen, bovenop het moeilijke jaar dat 2020 al wordt. Ook Porsche probeert zich nu extra te wapenen tegen de nieuwe uitdaging.

Brandstofprijzen dalen verder

De dieselprijs aan de pomp zakt morgen naar het laagste peil sinds 2017. Dan betaal je maximum nog 1,298 euro per liter. De maximumprijs voor benzine (Euro 95/E10) aan de pomp is al aangepast naar 1,182 euro per liter.

Ook autokeuring sluit tijdelijk de deuren

Nadat eerder de rijexamencentra sloten, gaan ook de keuringscentra vanaf vandaag dicht. De overheid werkt nog aan een overgangsmaatregel voor wie tijdens de sluiting zijn auto moest laten keuren.

Audi Vorst tijdelijk dicht

Nadat het personeel gisteren spontaan het werk neerlegde, is nu toch beslist om de Audi-fabriek in Vorst te sluiten. De productie van de elektrische E-tron wordt al zeker tot 25 maart stilgelegd.

Ook andere fabrieken sluiten

Nadat FCA en PSA eerder al de knoop doorhakten, heeft nu ook de Volkswagen-groep beslist om al zijn Europese fabrieken tijdelijk te sluiten. Niet alleen VW zelf dus, maar ook Seat, Skoda, Audi enzovoort. Toyota doet de deuren van zijn Franse fabriek tijdelijk dicht. Daar bouwen de Japanners de Yaris.

Minder snelheidscontroles in West-Vlaanderen

De procureur des Konings van West-Vlaanderen heeft zijn politiediensten gevraagd flitspalen uit te schakelen en mobiele snelheidscontroles niet door te laten gaan. De lokale politiezones moeten zoveel mogelijk ontlast worden omdat ze door ziektes met personeelstekort kampen. Een vrijgeleide om snel te rijden is dat niet, zo beklemtoont de procureur: overtredingen worden steeds vastgesteld.

Snelheidscontroles West-Vlaanderen corona

Rijbewijs halen tijdelijk niet mogelijk

De Vlaamse regering heeft de Vlaamse examencentra voor het rijbewijs gevraagd de deuren te sluiten tot en met 3 april. Daardoor kunnen er geen theorie- en praktijkexamens plaatsvinden. Wie daardoor een verplichting voor het behalen van zijn voorlopig of definitief rijbewijs niet kan nakomen, krijgt uitstel, zo zeggen de examencentra.

Benzineprijs op laagste peil sinds 2009

Een liter benzine (Euro 95 of E10) mag vanaf woensdag nog maar 1,182 euro per liter kosten. De daling is te wijten aan het stilvallen van de luchtvaart en het economische leven. Naast het coronavirus heeft de Amerikaanse centrale bank een rentedaling doorgevoerd en ruziën Saoedi-Arabië en Rusland over de productie.

Benzineprijs corona

Moeten autofabrikanten beademingsapparatuur bouwen?

In Groot-Brittannië zouden constructeurs als Ford, Honda en Rolls-Royce door de Britse overheid benaderd zijn om het openbare gezondheidsnet NHS bij te springen. Zij zouden moeten bekijken of ze eventueel beademingsapparatuur kunnen bouwen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws