Nieuwe Fiat 500 op benzine komt begin 2026 op de markt… mét Italiaans vlaggetje

Fiat 500 Ibrida teaser 2024

Fiat heeft zich nog eens uitgesproken over de toekomst van de elektrische 500, al mag je dat “elektrische” straks gewoon weglaten. Het model krijgt binnenkort namelijk een mildhybride versie en daar lossen de Italianen nu meer details over… Maar niet zonder de nodige steken naar de hele vlaggenkwestie.

Een dikke week geleden was het even de omgekeerde wereld in Italië. Hoewel heel wat fabrikanten namelijk wel eens een elektrische versie ontwikkeld hebben van een auto die oorspronkelijk enkel voor verbranding bedacht was, hebben we het andersom eigenlijk nog nooit gezien. Daar brengt Fiat nu echter verandering in want zij verklapten toen dat de 500e, die al sinds 2020 uitsluitend elektrisch is, binnenkort toch een versie met verbrandingsmotor krijgt. Daardoor moet de prijs van het model dalen en de populariteit stijgen, en nu mogen we ook iets meer weten over wat te verwachten.

Schei uit, kinderen

In een best lange video wandelt Fiat-CEO Olivier Francios namelijk door zijn fabriek in Mirafiori, waar de elektrische 500e momenteel gebouwd wordt. Daardoor kan hij dus niet anders dan het model even aan te halen, en al snel heeft hij het over de aankomende variant op benzine. Die zal door het leven gaan als ‘500 Ibrida’ — Italiaans voor ‘hybride’ dus… Of liever: ‘mildhybride’. Hij gaat namelijk gebruik maken van de geëlektrificeerde 1.0-liter Firefly-motor die we al kennen van de huidige 500 op verbranding maar ook van bijvoorbeeld de zopas tot ‘Pandina’ omgedoopte Fiat Panda. Dat heeft zo z’n voordelen want door een bestaande basis te verenigen met een bestaande aandrijflijn kan de ontwikkeling snel gaan. Zo moet de 500 Ibrida volgens Francois al van de band rollen vanaf eind 2025 of begin 2026.

Dat zal trouwens gewoon gaan gebeuren in Fiats Italiaanse fabriek in Mirafiori, en daarin schuilt eigenlijk de échte reden waarom de CEO in dit filmpje verschijnt. Gedurende de dik 9 minuten durende video verwijst de man namelijk ontelbare keren naar “de Italiaanse driekleur” en hoe die vlag vol trots in het logo van de 500 Ibrida verwerkt zal worden. Daarmee haalt hij op nogal onsubtiele wijze uit naar de Italiaanse overheid, die vorige maand nog een lading Fiat Topolino’s in beslag nam omdat daar Italiaanse vlaggetjes op te zien waren terwijl die niet in Italië gebouwd werden. Om diezelfde reden moest concerngenoot Alfa Romeo trouwens ook al zijn Milano omdopen tot Junior. De 500 Ibrida zal daarentegen wel in Italië gebouwd worden dus reken er maar op dat Fiat die bij wijze van comeback zal overladen van de driekleuren… En kunnen we dan nu stoppen met elkaar te pesten, kinderen?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws