Lexus onthult elektrische RZ 450e nog deze maand

Lexus RZ Teaser 2022

Ook Lexus geeft langzaam maar zeker toe aan de golf van de elektrificatie. De surfplank waarmee ze die eindelijk willen bedwingen neemt de vorm aan van deze RZ 450e, een SUV op stroom. Daar mogen we nu de snuit van bekijken in aanloop naar zijn onthullingsdatum.

De plaagpret gaat maar door vandaag, en het zijn telkens niet de minste teasers. Na de eerste DeLorean in ruim 40 jaar tijd en zowaar een glimp van een nieuwe Mitsubishi voor de Europese markt krijgen we nu de neus van de nieuwe elektrische Lexus van dichtbij te zien. Die tonen de Japanners om de onthullingsdatum van het model in de verf te zetten.

Meer luxe, meer vermogen

Op 20 april gaat namelijk het doek van de RZ 450e, en dat wordt de eerste Lexus die van de grond op ontworpen is als zuiver elektrische auto. Dat zie je ook meteen aan zijn snuit, die op de afbeelding misschien nog de illusie van een grille nabootst met wat schaduw maar vermoedelijk wel volledig vlak wordt. Technische details geeft de constructeur nog niet vrij, al zouden we ons strikt spreekwoordelijke geld erop verwedden dat deze RZ verder bouwt op de basis van de Toyota bZ4X. Dat zou hem een accupakket van 71,4 kWh geven met een rijbereik van zo’n 500 kilometer, en een vermogen van tot 218 pk.

Lexus RZ450e Teaser 2021

Dat laatste zou echter niet stroken met Lexus’ naamgevingsfilosifie, waarbij het cijfer in de naam doorgaans verwijst naar de motorinhoud die je nodig zou hebben om tot het totale vermogen te komen. Zo wijst de ‘450’ bij pakweg de RX 450h op de 313 pk van zijn 3.5-liter V6, waar je zonder hybridehulp volgens Lexus een 4.5-litermotor voor nodig zou hebben. Reken er dus maar op dat deze Lexus niet alleen meer luxe maar ook meer vermogen krijgt dan zijn Toyota-neef, want 218 pk lijkt ons wat magertjes voor een denkbeeldig 4.5-literblok.

Op naar de LFA

Het is trouwens niet de eerste keer dat we deze Lexus te zien krijgen. De constructeur liet het model al zo goed als volledig zien op een grootschalige perspresentatie eerder dit jaar. Daar werden niet alleen een hele schare aan elektrische Toyota’s onthuld, maar ook zeven tot dan toe ongekende Lexus-modellen op stroom. Vooral de elektrische supercar die CEO Akio Toyoda omschreef als “opvolger voor de LFA” ging daar met onze aandacht lopen…

Lexus LFA Concept Elektrisch 2022

Hoewel de RZ tijdens die presentatie ingeleid werd als koploper van een nieuw, elektrisch begin voor het merk, is de stekker deze Japanners toch niet helemaal vreemd. Na ruim een decennium van hybridedominantie waagden ze al een eerste zuiver elektrische poging in de vorm van de UX 300e, hoewel die in de basis dus nog gebaseerd is op een model met een verbrandingsmotor. Lexus doet sinds kort trouwens ook mee met de PHEV-trend met de NX 450h+, de eerste plug-inhybride van het merk.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws