BAM!: Tesla Model 3 Performance is hier (2024)

Tesla Model 3 Performance Highland facelift

Sinds de komst van de Tesla Model 3 facelift ontbrak er één variant in de prijslijst: krachtpatser Performance. De nieuwe Model 3 Performance is nu hier... en belooft meer dan enkel rechtdoorprestaties.

We moeten er niet flauw over doen, de Tesla Model 3 Performance zette de autosector op z'n kop zes jaar geleden. Want plots had je voor het geld van een banaal uitgeruste BMW 3 Reeks een auto die de BMW M3 het snot voor ogen reed. Althans in een rechte lijn. Want eenmaal op het circuit viel de rappe Model 3 vrijwel meteen door de mand door een gebrek aan remkracht en de broodnodige aanpassingen aan de ophanging. Twee keer raden welke fouten Tesla recht zet met de Model 3 Performance 2.0...

Het chassis

Laten we meteen eens onder de carrosserie kijken. Daar maken adaptieve dempers hun opwachting die worden aangestuurd door Tesla's eigen software die is geïntegreerd in de Tesla Vehicle Dynamics Controller (VDC). Aangepaste veren, stabilisatorstangen en rubbers zorgen er samen met verstevigingen aan het koetswerk voor dat de Model 3 Performance een stuk scherper in moet sturen dan zijn voorganger.

Tesla Model 3 Performance Highland facelift

De 20-duims gesmede aluminium wielen worden omhuld in Pirelli P Zero's die vooraan 235/35 meten en achteraan 275/30. Door te opteren voor een verschillende breedte moet de Model 3 Performance een verbeterde voorspelbaarheid en meer tractie krijgen bij het uitkomen van bochten, zowel op de weg als op het circuit. Achter de velgen zitten rode remklauwen gehuld die uitgerust worden met High Performance-remblokken. Tenslotte is er ook nog de Track Mode v3 als nieuw rijmodi.

De motor

De Model 3 Performance blies 6 jaar geleden zowat alle concurrentie van de baan. Waardoor het geen verrassing is dat de nieuwe generatie niet onder hoeft te doen. Twee motoren zorgen voor een systeemvermogen van 460 pk, waardoor de Performance amper 3.1 seconden nodig heeft om de honderd aan te tikken. Toppen doet hij aan 262 km/u.

Tesla Model 3 Performance Highland facelift

Daarmee is de Model 3 Performance Highland amper sneller dan zijn voorganger, maar ga er maar prat op dat Tesla de cijfers nogal onderverkoopt. Schrik dus niet dat zo'n Model 3 Performance in de realiteit vlot boven de 500 pk kruipt.

Het design

De Model 3 brengt ook een primeur mee naar Tesla-land, want voor het eerst krijgt een uitvoering van een model in de line-up afwijkende bumpers. De Model 3 Performance krijgt zijn eigen sportievere bumpers voor en achter en een koolstofvezel spoilertje achterop. Dat koolstofvezel zie je ook terug in het interieur waar voortaan ook sportstoelen huizen. Laat het duidelijk zijn, Tesla heeft goed geluisterd naar de kritiek die er kwam op de voorganger.

Tesla Model 3 Performance Highland facelift

Met een range van 528 km komt de Performance mooi tussen de Standard Range en Long Range te liggen. Tegenover die Long Range laat je wel zo maar even 100 km liggen. Goed nadenken dus voor je toch voor de rappe versie gaat.

De prijs

Is de Model 3 Performance nog steeds zo'n, euhm, performance-koopje? Wel, misschien wel meer dan ooit. Zo kostte de Performance nog niet zo lang geleden meer dan 60.000 euro. De nieuwe? Die zet zich in de markt voor 56.970 euro. Om je een idee te geven, concurrent BMW i4 M40 start pas aan 79.750 euro. Moeder, Elon flikt het 'm weer!

Tesla Model 3 Performance Highland facelift

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
kevin 06:54
afbeelding van kevin

Ziet er beter uit dan die extreem saaie instappers.
ook lijken de zetel beter het zitvlak is wat langer.
mss is het opgelost nu dat je van je stoel schuift bij het remmen

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws