Dacia en Lada gaan samen auto's bouwen

Ladia Dacia partnership

Het Roemeense budgetmerk Dacia en het Russische budgetmerk Lada slaan de handen in elkaar om samen auto's te gaan bouwen op een gezamenlijk platform. De beslissing past in een grotere strategie van moedermerk Renault en zorgt er voor dat er na bijna 50 jaar een gloednieuwe Lada Niva zal verschijnen.

Dat Dacia een succesverhaal is voor Renault, dat moeten we je niet meer vertellen. Het Frans concern wil nu een stukje van dat Dacia-succes laten doorsijpelen naar Lada, eveneens een dochtermerk van Renault. Begin dit jaar stelde Renault Dennis Le Vot aan als overkoepelende CEO voor beide merken, ondertussen wordt duidelijk hoe beide merken gaan samen werken.

CMF-B all the things!

Het sleutelwoord in die samenwerking is zoals wel vaker "synergieën". Want hoewel een deel van de Renault Group, rijdt Lada momenteel nog wat op haar eigen pad. Daar moet spoedig verandering in komen. Te beginnen met het overdragen van het CMF-B-platform richting Lada. Dat platform wordt momenteel al gebruikt voor de nieuwe generatie Dacia Logan en Sandero maar evengoed voor de Renault Clio. Daarnaast wil ook Dacia op de globale markt enkel nog maar dat CMF-B-platform gaan gebruiken. De huidige Duster staat bijvoorbeeld nog op een platform dat al in 2002 op de markt verscheen.

Dacia Lada

Het resultaat is dat Dacia en Lada het gezamenlijk aantal platformen kunnen terugbrengen van 4 naar 1 en van 18 carrosserietypes af kunnen slanken naar 11. Op jaarbasis willen Dacia en Lada gezamenlijk meer dan 1 miljoen auto's bouwen op dat nieuwe CMF-B-platform. Dat zijn, moest je het niet door hebben, veel auto's. Voor Lada betekent dat alleszins dat er binnenkort afscheid zal genomen worden van de huidige Niva die al sinds eind jaren 70 op de markt is. In 2024 moet de nagelnieuwe Niva klaar zijn. Hoewel CEO Dennis Le Vot spreekt van het verkennen van nieuwe markten met Lada, is het niet geheel duidelijk of Lada ook hier zal terugkeren als budgetmerk.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws